Mám nárok na preplatenie dovolenky počas materskej?

lean31
15. júl 2015

Maminky. Rada by som sa opýtala, či mám nárok na preplatenie dovolenky od svojho zamestnávateľa, počas toho keď som na materskej? Momentálne prechádzam už po 34týždňoch na rodičovský a neviem, či mi zamestnávateľ môže preplatiť 20dní dovolenky, ktorè mám. Treba nejakú žiadosť vypísať, alebo ako to funguje. Budem vďačná za každú radu. ĎAKUJEM

gapa
15. júl 2015

@lean31 preplatiť nemôže, ale môžeš si ju vyčerpať, ak to schváli zamestnávatel, tj. mohla by si mať MD, potom čerpanie riadnej dovolenky a potom RD. Rodičovský príspevok by si si požiadala odo dna po ukočení poberania materského (nevadí čerpanie riadnej dovolenky) a prihlášku na dôchodkové poistenie štátom by si si dala až od prvého dna čerpania rodičovskej dovolenky, lebo počas čerpaania riadnej dovoleky ti trvá stále dôch.poistenie zamestnanca, preto nemôžeš byť poistencom štátu. Na toto posledné si daj bacha, aby sa ti nestalo, že sa to nebude rátať do dôchodku vôbec (ak by si sa prihlásila skôr, tak by ťa predpokladám proste odhlásili, lebo nesplnaš podmienky).

heliet
16. júl 2015

@lean31 ahoj, dnes to už je tak, že ideš z MD rovno na RD a popritom ti vyplatí zamestnávateľ dovolenku. Pýtaj si to, máš nato zo zákona nárok, ja som to riešila akurát tento rok. Dokonca aj za MD na ktorej si (34 týždňov), máš nárok na časť dovolenky! Ráta sa ako odpracovaná doba. Rodičovská dovolenka sa už do vyplácania dovolenky neposudzuje. Bola som osobne za právnikom na inšpektoráte práce, lebo zamestnávateľ tvrdil, že nárok nemám.

V § 166 ods. 1 Zákonníka práce je ustanovené, že v súvislosti s pôrodom a starostlivosťou o narodené dieťa patrí žene materská dovolenka v trvaní 34 týždňov. Za toto obdobie Vám patrí pomerná časť dovolenky podľa §102 zákonníka práce, ktorá predstavuje za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jednu dvanástinu dovolenky za kalendárny rok.

denisads
16. júl 2015

@lean31 ja som to pred rokom riesila tak, ako popisuje @gapa , zamestnavatelovi som dopredu oznamila, ze po skonceni MD si budem cerpat dovolenku, vyziadala som si vypocet naroku na dovolenku. Bola som sa potom odhlasit v socpoistovni ako poistenec statu a po skonceni dovolenky som sa naspat prihlasila, pracovnicka mi v pohode pomohla s datumami. Spravila som to kvoli tomu, lebo som si tak zvysila celkom podstatne prijem, a neprisla som o ziadnu davku, kedze som vsetky zmeny stihla v priebehu jedneho mesiaca

lean31
autor
16. júl 2015

@denisads Myslíš, že to takto môžem urobiť, už keď som od 1.7.2015 na rodičáku? Pravdu povediac som o tejto možnosti nevedela, popravde podstatné veci nám v práci často zamlčia a potom ani nevieme na čo máme nárok. Veru, že by to pomohlo hlavne po finančnej stránke

gapa
16. júl 2015

@heliet
Nárok na dovolenku za obdobie MD určite ako píšeš, máš, lebo sa to berie ako doba výkonu práce (to je dosť schované teraz v Zákonníku práce v § 144a ods.1 písm..
Ale pomerná časť dovolenky sa ráta, ak pracovný pomer netrvá celý kalendárny rok, tj. rátalo by sa to tak, ak ti v danom kalend.roku vznikol prac.pomer (okrem 1.1.) alebo končí prac.pomer (okrem 31.12.). vid § 101+102 ZP
kopírujem: http://www.porada.sk/t56527-zakonnik-prace-od-0...

§ 101 Dovolenka za kalendárny rok
Zamestnanec, ktorý počas nepretržitého trvania pracovného pomeru k tomu istému zamestnávateľovi vykonával u neho prácu aspoň 60 dní v kalendárnom roku, má nárok na dovolenku za kalendárny rok, prípadne na jej pomernú časť, ak pracovný pomer netrval nepretržite počas celého kalendárneho roka. Za odpracovaný deň sa považuje deň, v ktorom zamestnanec odpracoval prevažnú časť svojej zmeny. Časti zmien odpracované v rôznych dňoch sa nesčítajú.

§ 102
Pomerná časť dovolenky je za každý celý kalendárny mesiac nepretržitého trvania toho istého pracovného pomeru jedna dvanástina dovolenky za kalendárny rok.
-----------------
a preplatiť môže len časť NAD 4týždne základnej výmery alebo nejakým "iným" spôsobom napr. vo forme odmien alebo ak ide o 5dní nad základnú náhradu (ak máš nárok 25dní a 20 si si už vyčerpala) vid § 116 ZP.
kopírujem zo stránok porady:
§ 116
(1) Zamestnancovi patrí za vyčerpanú dovolenku náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(2) Za časť dovolenky, ktorá presahuje štyri týždne základnej výmery dovolenky, ktorú zamestnanec nemohol vyčerpať ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.
(3) Za nevyčerpané štyri týždne základnej výmery dovolenky nemôže byť zamestnancovi vyplatená náhrada mzdy, s výnimkou, ak si túto dovolenku nemohol vyčerpať z dôvodu skončenia pracovného pomeru.
-----------
Aj ked toto je Zákonník práce, postupy mzdárok bývajú rôzne (aj ja mám s tým skúsenost) a aj rady napr. zo strán IP (som čítala od jednej mamičky, že zle poradili, čo sa týka dovolenky).
Ak ti trval pp celý kalend. rok a mala si odpracovaných 60dní alebo viac (vdaka md), tak by ti to vyšlo viac ako pomerný nárok na dovolenku, lebo sa to ráta ako nárok na celoročnú dovolenku, ktorá je krátená o dni neodpracované (§101+109 ZP). Čo niekedy je tolko, že sa mi to zase zdá príliž, ak by som bola zamestnávatel. Takže dobré, že ti niečo zaplatil.

gapa
16. júl 2015

@lean31 skús požiadať
- o čerpanie riadnejd dovolenky od xx.xx.xx do xx.xx.xx a
- počas čerpania tejto dovolenky o prerušenie rodičovskej dovoelnyk,
--- tj.ukončenie rodičovskej dovolenky tesne pred čerpaním riadnej dovolenky (tj. ak D začína v pondelok, tak ukončenie RD v nedelu, resp. ak by to bol začiatok mesiaca sobota ako 1.8. a čerpanie D od pondelka 3.8., tak sa dohodni so mzdárkou, či môžeš požiadať o ukončenie RD dnom 2.8. - čo je lepšie, ak by si mala v budúcnosti podporu rátanú z tohoto obdobia) aukončenie pp istým dnom (najlepšie posledný den v mesiaci)
--- a pokračovanie čerpania RD den po ukončení čerpania riadnej dovolenky, tj. ak končí dovolenka v piatok, tak RD od soboty.
A stačí, ak ti zamestnávatel napíše : Súhlasím, dna xx.xx.xx + podpis a pečiatka aby si mala kopiu pre seba čo sa týka čerpania dovolenky, ukončenia RD aj začiatok RD. To bude treba pre soc.poistovnu k prihláškam a odhláškam, teda mzdárka by mala dostať tento list, aby to presne takto nahlásila a ty podla toho dala odhlášky a prihlášky, preto je dobre mať tam konkrétne dátumy uvedené.

denisads
16. júl 2015

@lean31 urcite ano, vytlac si co ti tu pisala gapa, a priprav si co povies. Na dovolenku narok mas, len teda zamestnavatelia to neradi priznavaju. Ale mam skusenost, ze moj zamestnavatel dovolenku eviduje pocas celej doby RD a potom ju dava zenam cerpat pri navrate do prace. Ja som volila radsej cerpanie pocas, nakolko neviem ci sa chcem vratit na povodne miesto. Jaj a este to som chcela, mas pravo do 3 rokov dietata RD kedykolvek prerusit a zasa sa na nu vratit, takze kludne ako v tvojom pripade prerusis RD, vratis sa do zamestnania, kde cerpas dovolenku, a ides naspat na RD. Drzim palce nech je zamestnavatel ustretovy 🙂

majusqa77
16. júl 2015

@lean31 mozes to urobit kedykolvek pocas cerpania RD. je ale fakt, ze zamestnavatel ti ju nemusi odsuhlasit. ale - vzhladom na to, ze pocas MD a RD sa dovolenka moze prenasat x rokov, ja by som si ju nechala po skonceni rodicaku.´..

gapa
16. júl 2015

@lean31 OPRAVA K PREDCHáDZAJúCEMU PRíSPEVKU!!!
Tieto slová mi tam akosi ostali, ked som prepisovala môj príspevok a nevymazala, čo som písala predtým:
"aukončenie pp istým dnom (najlepšie posledný den v mesiaci)"
---------------------
a ešte tolko, že počas čerpania dovolenky môžeš dostať výpoved z nadbytočnosti, to počas md a rd dostať nemôžeš.

heliet
16. júl 2015

@gapa ale môže, mne sa tým sama ekonómka vyhrážala, lebo kým čerpám dovolenku, že ma môžu vyhodiť. Nemohli mať totiž za mňa na to obdobie posilu. Lenže potom, keď videla, že si nedám utiecť moje peniaze a bola som za právnikom, tak mi nakoniec povedala, že mi nedajú výpoveď, lebo by mi museli zaplatiť trojmesačné odstupné, čo je v mojom prípade už viac korún, keďže som tam zamestnaná dlhšie.
(Odkedy sa nám zmenila ekonómka, prestali mi vyplácať dovolenky za obdobia materskej dovolenky, že vraj zrazu nemám nárok, dovtedy bolo všetko v poriadku. Tak sa mi skoro stalo, žeby som prišla o peniaze, lebo tri roky je premlčacia doba - konzultované s právnikom z inšpektorátu práce. Stihla som to len tak tak).

livi
8. okt 2015

viete mi niekto povedať, prečo už nie je nárok na vyplatenie dovolenky po md??? pri predchádzajúcej materskej mi to vyplatili a teraz mi ekonómka povedala, že sa to nedá. chcem sa opýtať, ak som už na rd, môžem žiadať aspoň o čerpanie dovolenky? chcela som čerpať medzi md a rd, ale ekonómka ma presvedčila, aby som si ju nechala. no ja by som potrebovala buď čerpať alebo vyplatiť dovolenku jednoducho z finančných dôvodov, pomohlo by mi to. dá sa to aj počas rd??

majusqa77
8. okt 2015

@livi zakonnik prace pozna preplatenie dovolenky iba po skonceni pracovneho pomeru. A ano, ak zamestnavatel suhlasi, mozes si ju po md vycerpat

gucci31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivancanka
14. jan 2019

dobry den, prosim, je tu niekto skuseny, poctivy mzdovy uctovnik, pravnik, kto by mi pomohol v mojom konktretnom pripade s posudenim naroku na preplatenie dovolenky ? idealne mimo MK, aby sme to tu nespamovali 🙂 dakujem velmi vopred.

lubkecha
26. okt 2022

@gapa zdravím ja som na Md a RD 4 roky mám pomer na dobu neurčitú kde som doposiaľ nemala nijak vyplatenú dovolenku proste sa mi zbiera .. aký mám nárok nárok na vyplatenie dovolenky po návrate do práce môže má zamestnávateľ prinútiť si ju vybrať alebo môžem žiadať aj o jej vyplatenie keď tak akú pomernú časť ?