Mám nárok na prídavky na deti v Rakúsku?
Mamicky mam narok na pridavky na deti,kedze sa idem rozvadzat a nikdy som nepracovala v Rakusku a moj muz pracoval v Rakusku ale nechal nás a odstahoval sa na Slovensko.
@balerina2025 mam trvaly pobyt
Nárok máš. Ale len do okamihu, keď budeš mať TP a poistenie. Ak si nerobila a máš poistenie na muža, tak to môže byť problém.
Narok mas ak budes odvadzat dane, pripadne v AT si registrovana ako nezamestnana alebo nejakym sposobom registrovana v AT socialnom systeme.
@olimuc ja pracujem na slovensku a zijeme v rakusku.poberali sme pridavky z Rakuska nakolko manzel pracoval v rakusku.teraz sa rozhodol ist zit na Slovensko aj pracovat na slovensko.ja zostavam v nasom prenajme v Rakusku aj s detmi ,skusim prepisat pridavky na seba ak to.pojde.ved deti navstevuju skolu v rakusku tak mam narok na pridavky.alebo nie?
@mia002, no, veselo.... 🤬🤬🤬 V princípe je najjednoduchšie zbehnúť na Jugendamt a dať si určiť vyzivne. Vyrátajú ho tabuľkovo z oficiálneho platu, na dve deti je zhruba okolo 30 až 35 %. Ak to muž podpise, tak fajn. Ak to nepodpíše a bude treba výživné určovať súdne, priprav si pevné nervy a dlhý čas. Rakusania budú tvrdiť že oni nie sú zodpovední, lebo muž robí na sk a tam oni vymáhať nemôžu, Slováci budú tvrdiť že oni nic, lebo byvate v at... Rieši (a vyrieši) sa to nakoniec cez medzinarodne centrum, len to proste trvá večnosť... Takže by som sa skúšala s muzom dohodnúť po dobrom, ak sa da...
Vyzivne - Jugendamt ma sice tabulky ale vyzlecie sa z toho ako had. Ste zosobaseni asi na Svk, takze rozvod atd bude prebiehat na Svk takze je pravdepodobne, ze to bude skor riesit Svk sud nakolko v AT okrem pobytu nemate nic. A oni sa nijak nepretrhnu aby nieco poriesili.
@olimuc, rozvod je podľa posledného spoločného pobytu, takže asi At. Otázne je, do akej miery da autorka nemcinu. Ak by výživné na JA podpísal, vyvlecie sa už oveľa ťažšie ako keď bude treba určovať výživné súdne
@mia002, áno, je, ale tie rozdiely sú minimálne. Obvykle to stupa po jednom percente a ak by mal muž ďalšie dieťa, tak zase klesne aj výživné na ostatné deti.

@mia002 a na zaklade coho by si mala mat? mate v AT HP?
ak mate trvaly pobyt, tak na zaklade TP mas narok na pridavky