icon

Mám nárok na rodičovský, keď som robila v Nemecku?

alexandra177
9. okt 2017

Ahojte. Poradte prosim. 4 roky som zila a pracovala v nemecku. Tam som aj otehotnela a poberala matersku. S priatelom sme sa pred viac ako rokom vratili na sk. Partner normalne pracoval a poberal aj rodicovsky prispevok. Ja som registrovana na urade prace. Partnerovi teraz skoncila zmluva a odisiel do irska. Ja chcem ziadat na seba rodicovsky prispevok kedze som s malym na slovensku aj tu mame trvaly pobyt a riadne sa o neho staram. Na urade mi povedali ze nemam narok na rodicovsky kedze partner bude pracovat v irsku a ma ziadat tam. No v irsku neexistuje ziaden rodicovsky prispevok. Ja sa musim chodit s malym dietatom hlasit na urad prace lebo ho nemam s kym nechat. Posielaju ma na kadejake kurzy na ktore chodit nemozem pretoze je to 4x do tyzdna po 6 hodin a nemam kam dat svojho 16mesacneho syna. Vsade citam ze mam narok na rodicovsky prispevok pokial sa zdrzujem na sk a pokial partner pracuje v zahranici kde neexistuje rodicovsky prispevok. Prosim poradte mi. Co mam ist za pravnikom ? Alebo kupit tym kravam co sedia na urade knizku zakonov aby si prestudovali? Prosim prosim poradte mi. Dakujem za kazdu odpoved

Strana
z2
nelinka2009
9. okt 2017

@alexandra177 potrebujes sa na socialke nahlasit na,rod. Dovokenku, aby za teba odvody pkatil stat a potom ziadat rodicak taky papiwr tam urcite nemas kedze si vedena ako nezamestnana

alexandra177
autor
9. okt 2017

Odniesla som ziadost. Ze partner sa vzdava lebo poberal a vzdava sa na mna ako matku jeho syna lebo sa o neho staram a som s nim doma.
Len mi povedali ze to mi pravdepodobne neuznaju lebo ked partner zacne pracovat v irsku tak budem musiet vratit peniaze . Ale ze este nieje iste ci to uznaju lebo vraj nemam narok ked priatel bude v zahranici

nelinka2009
9. okt 2017

@alexandra177 to co je za kravinu??? Akoze moj muz bol v afgane a uznali... Co to s nim ma??? Takze on ako otec moze poberat a ty ako matka nie??? To co tam sefi za sliepky???

simca06022011
9. okt 2017

@nelinka2009 ale vyradit ju mozu aj dobrovolne ;) ale nebude mat platene odvody.
@alexandra177 ano to je ze nemas narok na materske, ale este by si mala byt prihlasena ako rodic starajuci sa o dieta v socialnej poistovni, tj zda sa mi dochodvkove poistenie ci ake... a tym padom sa vies vyradit z evidencie, si na RD. Iste tu ide o velke nedorozumenie a nic ine. Napis si to na papier nech ta nezdeptaju a nech ti napisu co od teba chcu. Ty chces : 1) cerpat rodicovksu dovolenku a nebyt evidovana ako nezamestnana 2) poberat rodicovsky prispevok... nic ine neries.

alexandra177
autor
9. okt 2017

Ano to mi povedali na socialnej ze ked im prinesiem papier ze poberam rodicovsky prispevok tak mozem sa tam prihlasit a oni mu budu platit dochodkove poistenie. Ale musim mat potvrdenie ze beriem ze mi uznali inac sa neda

simca06022011
9. okt 2017

@alexandra177 ak by si sa stahovala do irska s nim, iba vtedy by vam zanikol narok na slovensku. Ale vy nikam nejdete a on poberanie RP nechal na teba. Ale tak dufam, ze sa niekto kto sa vyzna este ozve. Ziadost si si podala? Nedaj na ich, asi neuznaju.. ziadost si napis. Co ti povedia, ze "asi", pravdepodobne neries... precitaj si ich web. Ak tu dieto je tak priatel nezije s vami v jednej domacnosti a teda nema on narok na RD, ale ty.

simca06022011
9. okt 2017

podobna vec je aj toto: https://www.modrykonik.sk/prechod-z-materskej-n...

nikde sa taketo scenare nepisu..
Ja si s dovolenim tuto otazku skopirujem do ineho fora a opytam sa 🙂

pallacinka
9. okt 2017

@alexandra177 My sme v podobnej situacii, zijeme sice vsetci na Slovensku, ale mne bezi pracovna zmluva v Nemecku. Muz od 1.10. pracuje na Slovensku, takze sa ideme do toho pustit az teraz- ale co som citala na nete, ocakavam, ze to nebude take lahke, bohuzial- aj ked je to na hlavu postavene.

nikolla88
9. okt 2017

@alexandra177 ahoj, skúsim Ti trošku poradiť, keďže som mala podobne problémy s našimi úradmi a manžel je cudzinec. manžel mi musel poslať notárom overený doklad, že nepobera na dieťa žiadne prídavky alebo príspevky. a ja som musela každý mesiac čestne prehlasovať, že sa zdržiavam na SVK, aj keď trvalý pobyt mám na SVK a nič som nemenila po pôrode. možno po roku som sa na úrade s nejakou vedúcou dohodla, prostredníctvom úradníčky ku ktorej som chodila, že sa už nemusím chodiť podpisovať. veď to bol blud. aaaale casom mi tetusky zlate pozastavili prídavky, pretože som sa podľa nich zdržiavala mimo eu. tak som nas.... písala list na ústredie psvar do ba, odkiaľ mi prišlo vyjadrenie, že sa nemusím ako blbá chodiť prehlasovať každý mesiac, že som naozaj na Slovensku, a dokonca sa mi aj ospravedlnili🙂
takže skús napísať list na to ústredie a nech ti poradia ako postupovať ďalej, keď si na Vašom úrade nevedia rady.
btw, ja som bola žiadateľkou o rodičovský príspevok 2 roky. mám na mysli rodicak po dovŕšení 3. roku. až teraz dcere uznali dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav.
prajem pevné nervy😉

marlenka222
9. okt 2017

@alexandra177 Pokial mas bydlisko na uzemi SR a si obcan SR, na rodicovsky prispevok narok mas ak ho nepobera otec. Bodka. Co s tvojim poberanim ma spolocne priatelova praca?

nelinka2009
9. okt 2017

@marlenka222 presne... To potim ani ja nemam mat narok... A poberam uz druhy krat

marlenka222
9. okt 2017

@nelinka2009 je potrebne samozrejme povedat ze MATERSKA a rodicovsky su 2 odlisne veci. Mozno len chyba v konunikacii.

nelinka2009
9. okt 2017

@marlenka222 tak snad na urade prace teta vie ci???!!!

nikolla88
9. okt 2017

@alexandra177 a ináč ,malo by stacit vyplniť si tlačivo žiadosť o rodičovský príspevok. naozaj si nepamätám či je tam nejaká 30 dňová lehota na schválenie alebo nie. lebo keď dcérka dovŕšila 3 roky, nanovo som toto tlačivo vyplnila a hneď som išla na zdravotnú a sociálnu sa nahlásiť s tým čo mi dali na upsvar. ale bola som už na neplatenej rodičovskej.

simca06022011
9. okt 2017

@nikolla88 tiez som toho nazoru, ze prestat s nimi diskutovat a prosit sa ich,a le vypisat ziadosti a vybavena vec. DOklady uz dali vsetky a aj tak nic nevybavili, iba ich natahuju.

nelinka2009
9. okt 2017

@simca06022011 si tiez myslim odovzdat ziadoti vypytat potvrdenie o odovzdani ziadosti a je to

Strana
z2