icon

Mám nárok na tehotenské príspevky a rodičovské dávky?

4. júl 2025

Dobry den, aktualne som na rodicovskom so synom, zamestana nie som, v maji som dokoncila VS. Nemam narok na tehotenske ze? Len po porode na nizsi rodicak, ak dobre citam ano?

Strana
z2
balerina2025
4. júl 2025

dufam ze tehotenske skoro zrusia. plytvanie penazi.
po skonceni studia nemas narok na tehotenske. ale mozes sa zamestnat a zacat pracovat.

autor
4. júl 2025
@balerina2025

dufam ze tehotenske skoro zrusia. plytvanie penazi.
po skonceni studia nemas narok na tehotenske. ale mozes sa zamestnat a zacat pracovat.

@balerina2025 ani ak by som si platila dobrovolne nemocenske poistenie?

Naco ten ironicky ton? Otazka bola ina. Viem ze sa mozem zamestnat.

balerina2025
4. júl 2025

Študentka, resp. mladá tehotná žena po skončení štúdia nemá automaticky nárok na dávku tehotenské a prípadne neskôr na dávku materské, ktoré poskytuje Sociálna poisťovňa. Počas štúdia totiž študenti nie sú automaticky nemocensky poistení, iba ak by si napr. sami platili dobrovoľné nemocenské poistenie, čo zväčša nerobia. Sociálna poisťovňa preto pripomína, že podmienkami nároku na tehotenské/materské sú trvanie nemocenského poistenia najmenej 270 dní za posledné dva roky a takisto aj existencia nemocenského poistenia ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie konkrétnej dávky. Výnimkou, kedy nárok na dávku tehotenské a materské študentkám môže vzniknúť, sú iba prípady, ak si počas štúdia platili poistné dobrovoľne. Študentky bez poistenia nemajú nárok na tehotenské, ale počas štúdia majú nárok na tehotenské štipendium od svojej školy a následne im odo dňa pôrodu vypláca príslušný úrad práce rodičovský príspevok.

ivanis267
4. júl 2025

Mne v tomto veľmi pomáha chatgpt...lebo to už je možno skôr otázka na sociálku..vyskúšaj

balerina2025
4. júl 2025

takze ta podmienka tam je ...

ironiou je toto plytvanie penazi. nie tebe, ale vseobecne, cela tato davka je nezmysel.

balerina2025
4. júl 2025

poslem ti to cele, pisu tam aj o ochrannej lehote

https://www.socpoist.sk/news/tehotenske-matersk...

autor
4. júl 2025
@ivanis267

Mne v tomto veľmi pomáha chatgpt...lebo to už je možno skôr otázka na sociálku..vyskúšaj

@ivanis267 mne povedal toto, ale neviem ci mu mozem verit. Skusim si zavolat na socialnu v pondelok

slawka2208
4. júl 2025

rodičovské berieš vyššie alebo nižšie? koľko má syn rokov? a študium bolo externe alebo denné?

autor
4. júl 2025
@slawka2208

rodičovské berieš vyššie alebo nižšie? koľko má syn rokov? a študium bolo externe alebo denné?

@slawka2208 rodicovsky je nizsi, syn ma 2r a studium bolo denne

zuzanita1609
4. júl 2025

Ja by som nerušila nič,čo sa týka mamičiek a rodín. Zrušila by som "zlaté padáky" v štátnych inštitúciách a renty,platy vládnych,aj mestských poslancov, keďže môžu stále aj podnikať a pracovať. A pridala hasičom, záchranárom v dnešnej chaotickej dobe.

slawka2208
4. júl 2025

nemáte nárok na tehotenské štipendium lebo školu ste už skončila, a dobrovolne poistenie musíte si platiť 26 týždnov pred nástupom na materskú.

autor
4. júl 2025
@slawka2208

nemáte nárok na tehotenské štipendium lebo školu ste už skončila, a dobrovolne poistenie musíte si platiť 26 týždnov pred nástupom na materskú.

@slawka2208 jasne, stipendium neriesim, student uz nie som. A co tehotensky prispevok? Robite na sp?

slawka2208
4. júl 2025

momentálne som na materskej, robila.... na tehotenské máte nárok ak máte aktívne nemocenské poistenie, keďže ste na rodičáku tak ho nemáte aktívne je pozastavené, a do 13 týždňa musíte mať viac ako 270 dní nemocenského poistenia.

autor
4. júl 2025
@slawka2208

momentálne som na materskej, robila.... na tehotenské máte nárok ak máte aktívne nemocenské poistenie, keďže ste na rodičáku tak ho nemáte aktívne je pozastavené, a do 13 týždňa musíte mať viac ako 270 dní nemocenského poistenia.

@slawka2208 cize sa mi neoplati platit si dobrovolne nemocenske poistenie? To co mi pise gpt neplati?

luliu
Autor odpoveď zmazal
autor
4. júl 2025
@luliu
Odpoveď bola zmazaná

@luliu ano som v 6 tyzdni

autor
4. júl 2025
@luliu
Odpoveď bola zmazaná

@luliu cize sa mi neoplati platit si dobrovolne nemocenske poistenie?

luliu
Autor odpoveď zmazal
slawka2208
4. júl 2025

tam mi nejde zopár veci do hlavy, otázka je to koľko si získala počas štúdia poistenia u nas sa to hodnotilo zväčša nič, a bola si na rodičáku takže si bola poistencom štátu takže tam sa nepočíta žiadny deň, tehotenské musíš byť poistená 270 dní v deň požiadania na tehotenské teda v 13 týždni. to ti tiež nevychádza. doborovolne nemocenske poistenie skús si to prepočítať či sa ti to oplatí, lebo je to mesačne dosť peňazí ale môžu to sociálka napadnúť účelové navýšenie materskej, skor porodiš, ocitneš sa na pnke v nemocnici. a nedostaneš nič.

luliu
Autor odpoveď zmazal
autor
4. júl 2025
@luliu
Odpoveď bola zmazaná

@luliu v tomto pripade s nezaratavs doba studia? To len v pripsdr ak sa zamestnam a nestihnem tych 270 dni?

autor
4. júl 2025
@luliu
Odpoveď bola zmazaná

@luliu cely balik znamena co?

slawka2208
4. júl 2025

a nemáte možnosť sa na pár mesiacov zamestnať?

autor
4. júl 2025
@slawka2208

a nemáte možnosť sa na pár mesiacov zamestnať?

@slawka2208 teoreticky asi ano

billy_jean
4. júl 2025

Musíš sa prihlásiť ako dobrovoľne nemocensky poistená do Sociálnej poisťovni
A stihnúť si zaplatiť 270 dní poistenia pred nástupom na materskú (t.j. pred 32. týždňom tehotenstva)
Ale, keďže si už v 6. týždni tehotenstva, do nástupu na materskú ti ostáva len cca 26 týždňov, čiže nestihneš nazbierať potrebných 270 dní, a tým pádom nebudeš mať nárok na materské ani cez dobrovoľné poistenie.

autor
4. júl 2025
@billy_jean

Musíš sa prihlásiť ako dobrovoľne nemocensky poistená do Sociálnej poisťovni
A stihnúť si zaplatiť 270 dní poistenia pred nástupom na materskú (t.j. pred 32. týždňom tehotenstva)
Ale, keďže si už v 6. týždni tehotenstva, do nástupu na materskú ti ostáva len cca 26 týždňov, čiže nestihneš nazbierať potrebných 270 dní, a tým pádom nebudeš mať nárok na materské ani cez dobrovoľné poistenie.

@billy_jean a ak by som sa zamestnala, mala by som narok? Kedze od tusim januara 2024 je mozna materska aj pre absolventky ktore nestuhnu odpracovat tych 270 dni? Ci u mna zohra rolu ten rodicak a nevyjde to ani takto?

billy_jean
4. júl 2025

Stačí sa zamestnať čo najskôr (trebárs aj na 1 mesiac), aby vzniklo nemocenské poistenie. Ak do pôrodu stihneš aspoň 1 deň poistenia a zároveň si v posledných 2 rokoch bola študentkou VŠ dennou formou, nárok na materské vznikne podľa novely účinnej od 2024.

autor
4. júl 2025
@billy_jean

Stačí sa zamestnať čo najskôr (trebárs aj na 1 mesiac), aby vzniklo nemocenské poistenie. Ak do pôrodu stihneš aspoň 1 deň poistenia a zároveň si v posledných 2 rokoch bola študentkou VŠ dennou formou, nárok na materské vznikne podľa novely účinnej od 2024.

@billy_jean dakujem

slawka2208
4. júl 2025

tak sa zamestnaj to máš najednoduchšie a najlepšie riešenie.

balerina2025
Autor odpoveď zmazal
Strana
z2