icon

Mám nárok na tehotenský príspevok?

24. feb 2026

Dobrý večer, mám nárok na tehotenský príspevok?
Nedávno mi skončila rodičovská dovolenka. Som tehotná a môj doktor ma posiela po tlačivo k tehotenskému príspevku. Vraj naň mám nárok.

Podľa tohto článku naň ale nárok nemám https://www.modrykonik.sk/peniaze-a-urady/tehotenske/

Viete mi niektorá poradiť, ktorá to aktuálne rieši?

Zamestná som pred predchádzajúcou RD nebola.

Ďakujem za odpovede 🙂

thirstymonk
24. feb 2026

@anonym_autor Aktuálne sa to rieši tak, že ideš do svojej spadovej socialnej poisťovne a tam sa opytaš. Lekár nemá všetky informácie, ktoré k tomu potrebuje a ani nik iný. V socialnej posiťovni povieš rodné číslo a oni ťa hneď očekujú a povedia ti, či máš nárok, alebo nie...

Tiež sme si s manželkou mysleli, že tehotenský príspevok je u nás jasná vec a napokon prišlo vyjadrenie "Sory jakó". Tiež dačo nesplňala.

anonym_e9de44
24. feb 2026

Tlačivo na tehotenský príspevok má predsa gynekológ, on to podpisuje. Ty to vypísané zanesies na sociálnu poisťovňu.
No ale podmienka na získanie TP je mať 270 dní nemocenského poistenia k 13. týždni tehotenstva. Keď si nebola zamestnaná (ani si si neplatila DNP), nárok nemáš.

autor
24. feb 2026
@anonym_e9de44

Tlačivo na tehotenský príspevok má predsa gynekológ, on to podpisuje. Ty to vypísané zanesies na sociálnu poisťovňu.
No ale podmienka na získanie TP je mať 270 dní nemocenského poistenia k 13. týždni tehotenstva. Keď si nebola zamestnaná (ani si si neplatila DNP), nárok nemáš.

@anonym_e9de44 Ďakujem 🙂 presne takúto odpoveď so potrebovala. Jasnú a zreteľnú.
Prajem pekný večer 🙂

anonym_0a8a7e
24. feb 2026

Samozrejme že máš nárok ja som mala reťazové pôrody čiže krátko po sebe dve deti a mala som nárok aj v druhom tehotenstve na tehotenský.Urcite to využi je to pekný peniaz

anonym_82bf07
24. feb 2026
@anonym_0a8a7e

Samozrejme že máš nárok ja som mala reťazové pôrody čiže krátko po sebe dve deti a mala som nárok aj v druhom tehotenstve na tehotenský.Urcite to využi je to pekný peniaz

@anonym_0a8a7e ale autorka nikde nepisr, ze by bola zamestnana

anonym_4d51c3
24. feb 2026

@anonym_autor ak si nepracovala, preco by si mala mat narok. a preco si pred RD nepracovala? ty si nikdy nepracovala?

anonym_e9de44
24. feb 2026
@anonym_0a8a7e

@anonym_0a8a7e ale asi si bola zamestnaná, čo autorka nie je

anonym_0a8a7e
24. feb 2026
@anonym_82bf07

@anonym_0a8a7e ale autorka nikde nepisr, ze by bola zamestnana

Tam neviem či nestačí aby len aby bola 270 dni pred nemocensky poistená to znamená že aj keď za ňu štát odvadzal odvody do SP a ZP by mala mať nárok .Opravte ma ak sa mýlim.

anonym_0a8a7e
24. feb 2026
@anonym_e9de44

@anonym_0a8a7e ale asi si bola zamestnaná, čo autorka nie je

Áno bola som zamestnaná

anonym_e9de44
24. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_e9de44 Ďakujem 🙂 presne takúto odpoveď so potrebovala. Jasnú a zreteľnú.
Prajem pekný večer 🙂

@anonym_autor nemáš za čo, pekný večer aj tebe