Mám nárok na zvýšenú materskú?
Prosim kazdeho o radu! Od januara 2012 som si platila DNP a po 270 dnoch mi zaniklo, t.j. 22.oktober 2012. Nie som tehotna kedze sa nam nepodarilo otehotniet prirodzenou cestou ale ideme skusit IVF (umele oplodnenie). Viem ze mam narok na zakladnu matersku ak by sa to podarilo. Narok na nu mam ak mam za posledne 2 roky do porodu zaplatenych 270 dni NP. No mna zaujima ci mam narok na zvysenu MD ak by sa nam podarilo otehotniet pomocou IVF do 8 mesiacoch a nastupila by som na PN. Mam ochrannu dobu 8 mesiacov i ked este nie som tehotna alebo to znamena ze do tych 8 mesiacov by som musela porodit? mam z toho chaos PROSIM POMOZTE!
a je tam urceny presny mesiac kedy sa nastupuje na matersku? nemoze sa nastupit uz v nejakom 4-tom mesiaci?
@lucyfromuk na MD sa nastupuje najskor 8 tyzdnov pred datumom porodu, inak 6 tyzdnov
nechapem co myslis tym, ze zvysena MD? MD moze byt len predlzena, z 34 na 37 tyzdnov, a to ak by si bola osamela matka, alebo ak by sa ti narodili dvojicky
co sa tyka materskeho prispevku, tak ten je 65% z priemerneho zarobku v predchadzajucom roku
@lucyfromuk nie, nebudeš mať nárok na vyššiu MD, jedine na minimálnu, ak sa ešte nepripoistíš a nebudeš platiť dalších aspon 26 týždnov ... ochranná lehota 8 mesiacov platí len vtom prípade, ak by si v čase zániku DNP bola už tehotná, to by ti musel potvrdiť gynekolog. Ale kedže tehotná nie si, nemáš nárok čerpať ani PN pokiaľ nebudeš mať opätovne aktívne nové poistenie z balíka ... nárok by si mala tiež z minima na PN ...
@lucyfromuk ochranna lehota je len 7 dni v pripade, ze nie si tehotna v case zaniku DNP. 8 mesacna ochranna lehota zacina plynut dnom zaniku len v pripade, ze uz si v tom case tehotna.
myslim ten matersky prispevok. ja som si platila DNP z maximalneho vymeriavacieho zakladu hned ako sme sa zacali snazit o babo. no nevyslo to :( no a s tymito informaciami uz viem ze to mam zbytocne lebo stale nie som tehotna a uz by som to nestihla v tej ochrannej dobe. ☹ uz tam asi nie je ziadna sanca aby som dostala zvyseny matersky prispevok.
nevadi. dakujem za vsetky odpovede. 🙂
@lucyfromuk mas možnosť už len sa zamestnať plus ešte raz sa pripoistiť do maxima z rozdielu VZ, aby si mala max materskú ... ale poistné hlavne v zamestnaní ti musí trvať minimálne 270 dni ... v roku 2013 pracovať a mať aktívne aj DNP a v roku 2014 nastúpiť na MD, tak aby sa ti bral VZ z roku 2013 ... inú možnosť nemáš ak nechceš mať minimálnu MD, čo je len o pár eur viac ako RP ...
ale keby som mala minimalnu matersku tak potom ten RP je k tomu alebo dostavam iba jedno z toho???
@lucyfromuk ahoj. ked dostavas matesku nemozes zaroven dostavat aj rodicovsky prispevok....ten budes dostavat az po ukonceni materskej ...teda po tych 8 mesiacoch poberania....a rodicovsky sa pobera do 3 rokov dietata
@lucyfromuk
Joj dievča, spravíš to jednoducho. Kedže sa nedarí otehotnieť a po IVF určite budeš na PN. Tak po IVF pôjdeš na SP a prihlásiš sa z maxima na balík poistení, na druhý deň pôjdeš na PN a budeš čakať či si tehotná alebo nie. Ak by si bola tehotná, tak ostaneš na PN až do nástupu na materskú. PN bude platená z minima.
Ale materská bude maximálna.
Ak by si tehotná nebola , tak ukončíš PN odhlásiš sa zo SP z balíka poistení a hotovo. Za deň´poistenia z maxima treba SP zaplatiť cca 14 eur, a pri dalšom IVF to zopakuješ.
Baby premýšlajte, robíte z komára somára. 😝
@lucyfromuk súčasné poberanie MD a RP nie je možné, poberá sa vždy len jeden príspevok ...
Ahojte, chcem vás poprosiť o vyplnenie jedného dotazníka, ktorý by veľmi pomohol jednej študentke.
Link pre maminy zo Slovenska: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
Link pre maminy z Čiech: https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?fo...
Ďakujem a ak by sa dalo, prepošlite to prosím aj každej mamine, ktorú poznáte

do 8mesiacov od ukoncenia DNP musis nastupit na matersku dovolenku. Mala by si byt tehotna v case zaniku DNP