Mám odpracovaných 270 dní, ale TPP skončil. Čo teraz?
Ahojte. Som na RD s rocnym dietatom. Teraz som opat tehotna a TP vychadza na začiatok septembra. Za posledne dva roky mam odpracovanych viac nez 270 dni ale pracovny pomer mi skoncil 31.1.2024. Co som sa docitala na nete, tak aby som dostala materske, musím byt zamestnana alebo si zacat platit DNP. Ako dlho si ho ale musim platit? Alebo ako dlho musim byt znovu zamestnana?
Ak by som sa nezamestnala alebo neplatila DNP a materske by mi nevyslo, vyssi rodicovsky prispevok na starsie dieta sa mi odnime a budem poberat ten nizsi na novorodenca?
Ďakujem.
@44janica44 ved jej skoncil pp pred rokom cize to neplati.
Musis mat aktivne np,ak nie ani si nebudes platit budes mat nizsi rp. porozmyslaj si,lebo tym padom mas narok aj na tehotenske teraz len musis mat aktivne nemocenske poistenie
Tých 270 dni poistenia za posledné dva roky musíš mať k dnu nástupu na materskú. Keďže si skoro celý minulý rok nepracovala a tento zatiaľ tiez nie, neviem či ti to vyjde. Musíš si to vypočítať. No podľa mojich výpočtov nebudes ani v ochrannej lehote, čiže nárok nemáš. Jedine sa znova zamestnať. Na ako dlho si musíš vypočítať, aby si mala cca 6-8 týždňov pred pôrodom (dátum nástupu na md) tých 270 dni. Čo sa týka rodičovského môžeš poberať na ďalej vyšší na staršie dieťa, no keď dovrsi tri roky ďalej už len nižší rodičovský do troch rokov veku mladšieho dieťaťa.
@lenuska9999 dni NP sa sledujú ku dňu pôrodu, nie nástupu na materskú
@lenuska9999 tych 270 dni by som mala mat, mala som aj TPP aj nejake dohody pomimo. Kolko asi vychadza mesacne DNP? Neviem ci sa mi to oplati teraz, aby som dostavala aj tehotenske.
Len ak si mala napr dohody bez vymeriavacieho základu (čiže napr máš uzavretú dohodu, ale niektorý mesiac na ňu neracujes a teda zárobok je 0€), tak tie dni sa do 270 dní nerátajú.
A ty keď máš termín 9/25, sleduje sa ti obdobie 9/23-9/25, tak keď ti PP skončil 1/24, z neho máš len cca 150 dní, ktoré sa ti môžu zarátať
@lilinka88 aha, chapem. Budem si to musiet prepocitat. Kazdy mesiac som mala nieco zarobene z dohod, ale zapocitavaju sa tam aj dni PN? Nejaky ten mesiac a pol pred prvým porodom som bola PN, nastupovala som na MD zaciatkom decembra a potom pracovny pomer skoncil v januari. Cize este cely januar sa mi zapocitava, vsak?
@lilinka88 prepocitala som si to podla toho ako si napisala, ze sa mi pocita od 9/23 a chyba mi nejakych 70 dni. Vedela by si mi, prosim ta, povedat, ze ak si zacnem platit DNP mozem si tie dni zacat platit uz teraz a potom to odhlasit alebo musim byt dobrovolne poistena az do materskej? Na DNP sa nevztahuje asi ochranna lehota...dakujem
Ja som obdobie písala odhadom len podľa toho, že pôrod by mal byť v septembri, ale samozrejme je rozdiel, či porodis na začiatku alebo posledný deň napr. To len aby si sa nespoliehala iba na tých 70 dní.
Ochranná lehota sa vzťahuje aj na dobrovoľné poistenie
Nemozes prestat platit v den nastupu na md musis mat aktivne poistenie
@wejuska7910 môže ísť aj z ochrannej lehoty
A ak si zacnem platit len DNP na necele 3 mesiace, aby som dosiahla 270 dni, tak sa mi vypocita minimalne materske? Alebo sa mi bude brat vyska z platu, ktory som mala v zamestnani?
Materské bude počítané z minimálneho vymeriavacieho základu

Skoč sa opýtať na pobočku SP ci ti to vychádza. Ak splnas ostatné podmienky plati ochranná lehota pol roka - ak otehotnies do pol roka od skončenia PP máš nárok na materské.