Mám počas čerpania dovolenky nárok na rodičovský príspevok?
Ahojte, konci mi materska a chcela by som si po materskej čerpať dovolenku na ktorú mi vznikol nárok u zamestnávateľa. Chcem sa ale opytat ci počas čerpania dovolenky mam nárok na rodičovský príspevok alebo nie. Dakujem
No ono je to takto.. ak ty nastupis do prace po MD, mozes cerpat DV + pojde ti rodicovsky prispevok. Ale s tym su spojene ukony, ako ukoncenie MD, nastup do prace, vycerpanie tej DV a potom zase ukoncenie pracovneho pomeru,a lebo nastup späť na rodičák. Ja osobne ako zamestnavatel by som sa s tym velmi "ťuťkať" nechcela... Jednoduchsie je plynule prejst na RD a potom pred nastupom do prace vycerpat DV. A niekedy sa to aj hodi, vycerpat DV, pripadne dat ju preplatit a riesit ukoncenie pracovneho pomeru.
K otazke ale ano, pocas poberanie RP mozes mat iny prijem, ci uz nahradu za dovolenku, mzdu...
@simca06022011 Vies, ono nezalez na tom, ci ako zamestnavatel by si sa chcela "tutkat" s nastupom zamestnankyne po MD a potom nastupe na RD. Ak ona riadne oznami nastup do prace a potom riadne oznami nastup na rodicovsku, tak to nepodlieha schvaleniu, to sa len oznamuje, cize nemas na vyber a "tutkas" sa.
Jedine co z tohto pripadu podlieha schvaleniu je cerpanie dovolenky. A vacsinou to vo vacsich spolocnostiach funguje tak, ze nastup do prace a dovolenku riesis s nadriadenym a papierovacky riesi osobne a mzdove oddelenie - a tie pracovnicky nemaju vplyv na to ci sa im s tym chce "tutkat" a ani v tom nemaju ziadne rozhodovacie slovo.
Suhlasim s tebou v tom, ze je vyhodnejsie nechat si dovolenku po RD - lebo moze byt, ze bude potrebne vykryt dni do nastupu do skolky, alebo adaptacne obdobie a prve choroby, alebo to moze pomoct pri ziksavani maximalnej podpory. Navyse, cerpanie dovolenky medzi MD a RD ovplyvni retazovu matersku - uz teda nebude retazova, kedze "retaz" bude prerusena.

Radsej by som si nechala dovolenku a cerpala po rodicovskej ak by si sa nechcela vratit do roboty