Mám podľa vás nárok na príspevok na starostlivosť o dieťa?

jeannee
23. jan 2018

Chcem sa poradit ohľadom príspevku na starostlivosť o dieta. Dna 12.10.2017 som nastupila na materskú dovolenku s druhým dieťaťom /reťazový pôrod/. Starší syn chodí do súkromnej škôlky od septembra 2017, ma 2,3 roka. Na upsvar som si uplatnila nárok na príspevok na starostlivosť o dieta - do 6 tyzdnov od narodenia druhého dieťaťa. Ako je to vlastne teraz od januára 2018? Evidovala som, ze nárok na príspevok budu mat aj nepracujuci rodičia, resp.vykonavajuci zárobkovú činnosť, kde patrí aj poberanie MD, takze vlastne mam nárok na tento príspevok ak som na MD aj teraz od januára do troch rokov dieťaťa?

fidorka7
23. jan 2018

@jeannee nie nebudeš. Nárok budeš mať len do doby, kým tvoj novorodenec dovŕši 6 týždňov veku. Pozor, určite si nikde nečítala/nepočula, že nárok na príspevok má nepracujúci rodič ale to, že NÁROK MAŤ DIEŤA V JASLIACH má aj nepracujúci rodič... to je rozdiel. Zákon o príspevku na starostlivosť o dieťa nebol novelizovaný a ani sa novela nepripravuje a preto stále zostáva podmienkou nároku na príspevok vykonávanie ZČ žiadateľom.

majusqa77
23. jan 2018

suhlas. Mas narok do 6 tyzdnov veku druheho dietata

ladyblcha
22. apr 2018

Baby, poradte mi prosim, ak som nastupila v aprilu na MD s novorodencom a zaroven poberam z upsvar prispevok na jasle (zariadenie na starostlivost o deti do 3rokov) na 2rocnu dceru, teraz sa mam z tohto prispevku na upsvar odhlasit? neviem ci pocas md s druhym dietatom mam vobec
narok na tych 280e na jasle na prve. Lebo to je ako keby nahrada rodicaku, nie? A nastupom na matersku sa rodicak konci. Cize predpokladam, ze aj toto mi zanika narok. Ci ako to je? Guglim, ale vsade mi to vyhodi len o RP.

@majusqa77 @evittam

majusqa77
22. apr 2018

@ladyblcha mas narok do 6 tyzdnov veku mladsieho dietata. Odo mna chceli kopiu ziadosti o md a potom rodny list mensieho dietata

ladyblcha
22. apr 2018

@majusqa77 diky diky, lebo take zmatocne to pre mna je, tak tam rovno zanesiem papiere ked pojdem vybavovat kocikove. Dakujem majus.

ladyblcha
11. máj 2018

@evittam tu mi radila @majusqa77

evittam
11. máj 2018

@ladyblcha Aha, tak potom je to tak. Prepac, som sa zmýlila s tym,ze ak mas dve deti tak na obe dostanes prispevok.😊😉

majusqa77
11. máj 2018

je to chaosne, jeden príspevok, s jednym nazvom a dve rozne situacie, kedy je mozne ho ziadat 🙂