Mám rodičovský na dvojročného syna a potrebujem vybaviť materskú
Ahojte momentálne beriem rodičovský na 2 ročného syna 380eur. Ale som zase tehotná už 35 týždeň treba niečo vibavit? Ci po narodení mi ostáva ta co beriem momentálne na 2 ročného syna? Pred narodením syna som pracovala tak beriem tu vyššiu ale teraz asi budem pri ďalšom babetku mat tu nižšiu keďže idem z materskej na materskú, starší bude mať vo februári 2023 3 roky.
@brona235 nie pracovná zmluva mi už netrvá
ostaň na rodičovskom so starším do jeho 3 rokov, potom môže ísť muž na materskú s mladším a na rodičovský s mladším (vyšší)
@lenuska333 keďže PP skončil - materské ti neprináleží. Ponechaj sa RP na staršieho až kým nedovŕši 3 roky pretože pri ňom si mala nárok na ten vyšší. Potom si prehodíš ma mladšieho. Čiže budeš po narodení vybavovať len PnD a keď sa dožije dieťa 28 dní - príspevok pri narodení dieťaťa. Ak ale manžel bude mať možnosť a bude chcieť ísť na MD - nech ide, po ukončení MD bude mať on nárok na vyšší RP - keďže ty nemáš zamestnanie a ani nebudeš chcieť ísť na ÚP - prihlásiš sa na staršie dieťa na ZP ako "osoba starajúca sa o dieťa do 6 rokov", aby si si nemusela platiť zdr. poistenie. Dieťa ale nesmie do škôlky na viac ako 4 hod/denne.
@alenah31 ale potom by musel manžel ostať doma ci môže aj pracovať aj byť súčasne na materskej?
@lenuska333 nemôže pracovať v tom PP, z ktorého sa platilo poistné pre nárok na materské. Mohol by pracovať v inom PP alebo ak je živnostník - tí môžu naďalej pracovať aj poberať materské z toho istého zamestnania ako sa platilo poistenie.

@lenuska333 ak mas stale pracovnu zmluvu, treba ist znova vybavit matersku a zrusit rodicak. Po skonceni materskej budes mat znova vyssi rodicovsky... Tak ako pri prvom