Mám v mojom prípade nárok na materskú?
29. máj 2016
Ahojte dievčatá, potrebovala by som poradiť ohľadne nároku na materské. čo sa týka podmienky splnenia 270 dní nemocenkého poistenia to mám splnené, pracovala som od 1.6.2008 s prerušením len *RD ale to sa počíta, do dní poistenia, ale k 25.4.2016 som PP ukončila dohodou, pokiaľ by som už bola tehu , tak mi plynie ochranná lehota, ale bohužiaľ nestíham 🙂 , len chcem vedieť, keby sa mi podarí otehotnieť, mám možnosť zamestnať sa, len neviem ako ďalej , stačí zmluvu na dobu neurčitú, odpracovať iba pár dní a potom sa dať na pn, aby som mala poistnenie, lebo tie dni netreba mať v skuse, ale za dva roky pred nástupom na md, a ako by to bolo potom z VZ?
Ďakujem veľmi pekne za rady.

Musis splnit podmienku 270 dni nem.poistenia za posledne 2 r. pred porodom. Pocitaju sa aj dni od predchadzajucich zamestnavatelov, no musia spadat do 2 r. pred porodom. Dalej musis mat aktivne nemocenske poistenie... Ak do nastupu na materske odpracujes 90 kal. dni bez PN a OCR, tak sa ti bude materske pocitat z prijmu od noveho zamestnavatela... A ked po odpracovani 90 kal.dni nastupis na PN, tak ta sa ti uz bude pocitat z tohto prijmu...
Ak odpracujes do nastupu na materske menej ako 90 kal.dni, tak sa vychadza z prijmu z predchadzajuceho kal. roka pred nastupom na materske. A tiez v tom predch. kal. roku sa sleduje, ci bolo odprac. 90 kal. dni bez PN, OCR...