Mám žiadať znovu o rodičovský?
Mile mamicky, rada by som prispela nasou dnesnou neprijemnou skusenostou s nasim uradom soc. veci a rodiny v Prešove. neprisiel nam tento mesiac na ucet rodicovky prispevok a ani pridavky na deti. tak sme sa sli spytat na urad preco. v prvych dverach sme nepochodili, tam nam tetuska povedala len to, ze jej to tam svieti cervenym a ze nevie. ako inac. tak nas poslala do druhych dveri. tam nam pani povedala ze vlastne nase stvrte dieta malo 3 roky v oktobri a nase posledne 5. dieta ma teraz 8 mesiacov, tak na to posledne sme vlastne doteraz nepoberali rodicovsky, doteraz to bolo za toho predposledneho stale. ale dosiahol 3 roky a oni nam to stopli. pamatame s manzelom ze este pri tretom to bolo tak, a to nam povedali na urade ze stale ked sa narodi dalsie babatko , automaticky sa to pobera uz na to dalsie babatko. stalo sa nam to uz aj predtym , pri 3. a 4 dietatu. ale kto by cakal ze mamka na materskej na to len tak zabudne. zial zabudli sme. povedali nam na urade ze bola aj posielana vyzva, nam vsak nic nedoslo. tak by som vas mile mamky chcela len upozornit, ustriehnite si to, ak mate dieta ktore bude mat 3 rocky a mladsie po nom. aby sa vam nestala taka ista neprijemna skusenost.
comu vsak nerozumieme este je druha vec, ze preco nam stopli aj pridavky na deti. mame 5 deti, sme radi ze nejak prezijeme a oni si to len tak stopnu. lebo system nepusti. katastrofa.
mate niekto skusenost s niecim takym? chceme ist totiz este na urad, lebo to nie je normalne, ale neviem ci nieco dosiahneme, vyhadame. dakujem za vypocutie.
@brunclik1 my sme museli hlasit dalsie dieta a prepis rodicaku na mladsie aj pred 5 rokmi. Nic sa automaticky neprepisovalo na mladsie. Takisto ak si nezahlasis pridavky na dalsie dieta, tak ti nezacnu chodit automaticky. Ale aj rodicak, aj pridavky ti vyplatia spatne, ked sa spamatas neskoro.
A este si daj pozor na socialnu poistovnu - ak si na retazovej RD, ktovie na ktore dieta to tam mas nahlasene. Ak ma to dieta do 6r a si zahlasena ako matka na RD, tak sa ti rataju roky do dochodku, ak uz je to dieta nad 6r tak sa ti nic nerata. Treba tam ist a prepisat si to na najmladsie dieta, lebo toto sa uz spatne neda nijako opravit.
viem ze nam to vyplatia spatne, ale preco nam neprisli ziadne pridavky, tomu nerozumiem, ani na tie starsie tri deti. a za to upozornenie ohladne socialnej, dakujem. budem musiet si to ist overit a skontrolovat. este raz vdaka.
Ano, aj mne sa to stalo ked moja dcerka dovrsila 3 roky, neviem preco mi stopli rod.prispevok aj pridavky na deti ked som mala druhe dieta. Volala som soc. pracovnicke na urad a ta mi povedala,ze som nemala podanu ziadost na pokracovanie poberania r.p.. Len to nechapem, ze som pri narodeni druheho dietata osobne priniesla a vypisala vsetky nalezitosti pri narodeni dietata a niekto si to nevsimol ?🙂 To akoze nevedeli o mojom synovi ked tam bola kopia R.L.??? Potom sa mi pani z uradu ospravedlnila,ze mi uz chcela poslat oznam. Podla mna je na Slovensku vela mamiciek co ma s tym rovnake zle skusenosti. 😢
Citujem...."máme 5 detí a sme radi, že nejak prežijeme" ☹ Mne toto hlava neberie a dám krk na to, že budete úctyhodne pokračovať.....veľa šťastia želám 🙂
hmmm zienky ja sama som s piatich deti a manzel zo siedmich.....nezili sme v blahobyte,ze co sme si piskli to sme mali,ale mali sme vsetko co sme k zivotu potrebovali.........skvelych rodicoch,vela lasky, porozumenia....Z odstupom casu sme vsetci dospely a garantujem,ze nasi surodenci su to najuzasnejsie co mame.A co mozem skutocne potvrdit je to,ze ten ktory zije v skromnosti,nauci sa byt aj skromnejsim...Pretoze ten kto ma cely zivot na ruziach ustlane....sak maminka a tatinko vsetko kupia.........s tymi si dodnes nemame co povedat......A poväcsinou to v zivote nedotiahli tak daleko ako mali moznost...Cize za mna +maminka......a drzim silno palce.... 🙂 🙂
rodicak vyplacaju na zaklade podanej ziadosti. ked ste si ziadost nepodali, nemaju podklady potrebne k vyplate. pochybujem, ze to spravili predtým automaticky, a ak ano, pani ktora to nahodila do systemu si koleduje o riadny pruser...
@brunclik1 Ja som tiež musela podávať žiadosť, ako sa ďalšie dieťa narodilo. Možno to, že vám to automaticky prehodili bola len ich dobrá vôľa či usilovná práca nejakej pracovníčky. A prídavky stopli, keďže nemajú info, kde sa nachádza dieťa, ktoré dovŕšilo tri roky, je to nový zákon, veľa sa o ňom hovorilo, To, že ty si doma s mladším dieťaťom pre nich nič neznamená, pretože dieťa môže byť predsa v škôlke, u babky, u opatrovateľky...............
@liuliu Nezodpovednosť je niečo celkom iné a nie mať 5 detí. Nezodpovednosť je sadnúť si opitý za volant, nezodpovednosť je ísť do baru sama v noci v super minišatách, nezodpovednosť je poslať choré dieťa do školy ale určite nie je nezodpovedné mať 5 detí, hoci viem, že finančne to budeme mať natesno. Bolo by to nezodpovedné vtedy, ak nemám strechu nad hlavou, ak nemám žiadny príjem okrem prídavkov, ak nemám na základné prežitie.
@liuliu Načo 5 detí?!!! Takže je lepšie mať len 2 a k tomu psa a mačku? Choré zmýšľanie. Deti sú budúcnosť, deti sú radosť (aj starosť). Takí, čo majú 1 - 2 deti, na starosť vyplakávajú, že sú sami, že nemajú vnúčatá, že im nemá kto pomôcť, že im zomrelo dieťa,... Kto je teraz egoista, vráti sa mu to keď bude starý. Dávam klobúk dolu pred tými, ktorí majú viac detí a zodpovedne sa o nich starajú (tu nerátam indov).
Dobrý deň, k Vášmu príspevku by som chcela podotknúť, že úradníci vykonávajú len zákon a zákony schvaľuje niekto iný. Od januára 2015 prešla štátna správa reorganizáciou. Rozhodla o tom vláda napriek tomu, že v praxi to nefunguje celkom tak, ako si predstavovali.
Čo sa týka rodičovského príspevku (ďalej len RP) je to tak. RP sa dovypláca na staršie dieťa a potom sa podáva žiadosť na mladšie. Skutočnosť, že sa Vám narodilo ďalšie dieťa nemá vplyv na výplatu rodičovského príspevku na staršie dieťa a rodný list sa nezakladá do tejto žiadosti. Zo zákona nevyplýva povinnosť vyzývať občana na uplatnenie novej žiadosti. Ale taktiež sa v zákone píše, že RP sa odníme na žiadosť oprávnenej osoby. Ak by ste požiadali o odňatie RP na staršie dieťa a zároveň by ste podali žiadosť na novonarodené, tak Vám žiadosť musia prijať a vybaviť kladne.
Čo sa týka prídavku na dieťa (ďalej len PnD), keďže mi nie sú známe všetky skutočnosti, dedukujem, že pani úradníčka Vám zasielala výzvu k preukázaniu starostlivosti o dieťa, ktoré dovŕšilo vek 3 roky. Výzvy sa posielajú doporučenou zásielkou do vlastných rúk. Ak ste ju neprevzali, tak sa vrátila ako zásielka neprevzatá v odbernej lehote. Na základe výzvy môže zastaviť výplatu prídavku na dieťa. Je pravda, že systém v ktorom sa spracovávajú dávky je nastavený tak, aby kontroloval výplaty viacerých dávok u jednej a tej istej osoby. Keďže sa do systému nezadalo, kto zabezpečuje starostlivosť o dieťa po dovŕšení veku 3 roky na žiadosti o rodičovský príspevok, automaticky systém pozastavil výplatu na žiadosti o PnD. Ide o tzv. krížovú kontrolu. Avšak pracovníčka mala upraviť výpočet prídavku na dieťa a pozastaviť výplatu len na to dieťa, ktoré dovŕšilo vek 3 roky a nebola preukázaná starostlivosť oň, ak tam neboli ešte nejaké iné dôvody na zastavenie. Na ostatné deti mal byť PnD vyplatený. Je to v kompetencii pracovníčky. Taktiež musí byť o tom vydané rozhodnutie a v odôvodnení musí byť uvedený dôvod, prečo bola výplata zastavená a na aké dieťa, prípadne deti.
Ak dokladujete na úrade rodný list, neznamená to, že automaticky dostanete všetky dávky. Na každú štátnu sociálnu dávku musí byť podaná samostatná žiadosť. Kompletné poradenstvo, na čo všetko máte nárok a ako si ho uplatníte, je Vám povinná poskytnúť pracovníčka, ktorej odovzdávate doklady napr. rodný list. Tá ich ďalej prevezme, zaeviduje, spracuje a až potom sa kompletná žiadosť postupuje na rozhodovaciu činnosť, kde sa vydáva rozhodnutie a vyplácajú sa dávky. To, že Vám pracovníčka povie, že jej to tam svieti červené a ona nevie prečo, je jej neschopnosť ovládať program. V programe má všetko zaznamenané, má tam výpočtový list aj spisovú dokumentáciu, všetky doručené doklady, výzvy rozhodnutia ...
A čo sa týka toho chodenia z dverí do dverí nebudem radšej komentovať, pretože arogancia a neschopnosť niektorých úradníčok nemá konca.
@vivera75 dobry den, dakujem za pekne vysvetlenie. mam to pekne vysvetlene, avsak stale si myslim ze nie je to uplne nasa chyba, dobre, co sa tyka toho pridavku na dieta, ok, dobre, mala som ist ked predposledny dovrsil 3. rok a znovu poziadat, ale co sa tyka tych pridavkou, pozastavenia vsetkych, je hlupost, ako aj spomynate. a ziadna vyzva nam neprisla, ani listok na postu uz ked to ma byt doporucene a do vlastnych ruk, tak toto si na urade musime zistit, lebo napr. vyzvy na dolozenie dokladov o prijme ku ziadosti prispevku na dietu, tie nam chodia a stale si to aj vybavime, zdokladujeme. ocividne tu nastala chyba uradu. neviem. ale dakujem vam este raz krasne za vas prispevok. pekny den vam. i
Som rada, že Vám to aspoň trošku pomohlo. Pracujem v tejto oblasti 20 rokov a kopec vecí by som zmenila. Niektoré veci sú postavené na hlavu, zbytočne preháňanie klientov, ale nás obyčajných úradníkov tí čo sú vyššie nepočúvajú. Tak potom vyzerá celé naše zákonodarstvo. Teória je jedná vec a prax je druhá. A v praxi bojujeme so schválenými hlúposťami. Pekný deň

Naco je vam preboha 5 deti ked ste radi ze vobec nejak prezijete... ved to je strasna nezodpovednost ☹