icon

Manželova účasť na materskej: Ako to zvládnuť?

nikaa2023
2. okt 2024

Ahojte.. manžel by chcel ísť na materskú ale napr.on by nastúpil zo starším na materskú a ja do ďalšieho nástupu na materskú by som mala cca 4 mesiace ako by som ich mohla vykrit? Dať si jeden deň dovolenky a potom PN ? Nezmensilo by mi to ďalšiu materskú?
.PS pracovní pomer stále trvá

e1i
2. okt 2024

@nikaa2023 uz by si nemala narok na retazovu MD ak nastupis hoc aj na 1 den dovolenky

nikaa2023
autor
2. okt 2024

@e1i ani keby som zrušila rodičovský a napr.že do zdravotnej by som si sama platila ani asi takto by sa to nedalo?

sasesoe
2. okt 2024

@nikaa2023 ak si vezmeš dovolenku z práce, tak nebudeš mať nárok na reťazovú MD, ale či Ti to MD zvýši Alebo zníži je ťažko povedať bez bližších info.
Z pohľadu zamestnávateľa môžeš ostať na rodičovskej dovolenke bez rodičovského príspevku a platiť si zdravotnú poisťovňu.
Otázkou je, či nemôžete s manželom nastúpiť "naraz" na MD, ty s mladším a on so starším, ale ak to nestíhate, tak si to prepočítajte, či sa vám to oplatí, keď to bude mínus RP, Mínus odvod do ZP, mínus jeho príjem (resp Max 1/2 oficiálne) a plus jeho MD.
Samozrejme, potom ideál je, ak by on nastupoval na MD niekedy začiatkom mesiace, ale nie prvého a Ty uz 8 týždňov pred termínom pôrodu ( o presnom nástupé na MD rozhodujes Ty, nie lekár a môže to byť kedykoľvek medzi 8 až 6 týždňom pred termínom pôrodu, ktbon určí a v podstate i po, ale to sa už neoplatí, lebo si skrátiť md)

nikaa2023
autor
3. okt 2024

@sasesoe a aký je rozdiel medzi retazovou materskou a normálnou?

sasesoe
3. okt 2024

@nikaa2023 v spôsobe výpočtu. Pri retazovej máš garanciu, že nebude nižšia ako tá prvá - čo sa pred touto novelizáciou dosť často dialo, lebo zamestnávateľ uviedol len hrubú mzdu, bez navýšenia, bez zohľadnenia inflácie, či odmien. Ak tam budeš mať odrobeny deň/mesiac, tak MD bude (by mala byť) podľa nového vymeriavacieho základu (pokiaľ na druhej strane ho SP nebyhodnoti za príliš vysoky a špekulatívny....)

luliu
3. okt 2024

@nikaa2023 na PN chodia chorí, nie niekto, kto chce vykryt určité obdobie. Prečo manžel nepocka, kým sa narodí ďalšie dieťa? Budete mať obaja materskú. Takto si len sama platiť ZP

lienka.7
3. okt 2024

@nikaa2023 nič v zlom, ale načo mas ísť ty na PN? Si nejako chorá? Alebo zase len špekulácia, vsak?
PNka je pre praceneschopnych ľudí, nie pre vyuzivacky, co chcú špekulovať. Sila toto. Fakt. 👎👎👎
Keď CHCE ísť tvoj muz matersku, tak ty máš deň predtým zrušiť rodicak a na ten čas sa ísť prihlásiť do ZP. Keď jemu skonci materská, opäť požiadas o rodicak a odhladis sa zo zdravotky. Je tu o tom milión tem