Manželova účasť na materskej: Ako to zvládnuť?
Ahojte.. manžel by chcel ísť na materskú ale napr.on by nastúpil zo starším na materskú a ja do ďalšieho nástupu na materskú by som mala cca 4 mesiace ako by som ich mohla vykrit? Dať si jeden deň dovolenky a potom PN ? Nezmensilo by mi to ďalšiu materskú?
.PS pracovní pomer stále trvá
@nikaa2023 ak si vezmeš dovolenku z práce, tak nebudeš mať nárok na reťazovú MD, ale či Ti to MD zvýši Alebo zníži je ťažko povedať bez bližších info.
Z pohľadu zamestnávateľa môžeš ostať na rodičovskej dovolenke bez rodičovského príspevku a platiť si zdravotnú poisťovňu.
Otázkou je, či nemôžete s manželom nastúpiť "naraz" na MD, ty s mladším a on so starším, ale ak to nestíhate, tak si to prepočítajte, či sa vám to oplatí, keď to bude mínus RP, Mínus odvod do ZP, mínus jeho príjem (resp Max 1/2 oficiálne) a plus jeho MD.
Samozrejme, potom ideál je, ak by on nastupoval na MD niekedy začiatkom mesiace, ale nie prvého a Ty uz 8 týždňov pred termínom pôrodu ( o presnom nástupé na MD rozhodujes Ty, nie lekár a môže to byť kedykoľvek medzi 8 až 6 týždňom pred termínom pôrodu, ktbon určí a v podstate i po, ale to sa už neoplatí, lebo si skrátiť md)
@nikaa2023 v spôsobe výpočtu. Pri retazovej máš garanciu, že nebude nižšia ako tá prvá - čo sa pred touto novelizáciou dosť často dialo, lebo zamestnávateľ uviedol len hrubú mzdu, bez navýšenia, bez zohľadnenia inflácie, či odmien. Ak tam budeš mať odrobeny deň/mesiac, tak MD bude (by mala byť) podľa nového vymeriavacieho základu (pokiaľ na druhej strane ho SP nebyhodnoti za príliš vysoky a špekulatívny....)
@nikaa2023 nič v zlom, ale načo mas ísť ty na PN? Si nejako chorá? Alebo zase len špekulácia, vsak?
PNka je pre praceneschopnych ľudí, nie pre vyuzivacky, co chcú špekulovať. Sila toto. Fakt. 👎👎👎
Keď CHCE ísť tvoj muz matersku, tak ty máš deň predtým zrušiť rodicak a na ten čas sa ísť prihlásiť do ZP. Keď jemu skonci materská, opäť požiadas o rodicak a odhladis sa zo zdravotky. Je tu o tom milión tem

@nikaa2023 uz by si nemala narok na retazovu MD ak nastupis hoc aj na 1 den dovolenky