icon

Máte nárok na predĺžený rodičovský príspevok?

andree66
8. jan 2024

Dobrý deň , chcem poradiť dcéra bude mat teraz vo februári 3 roky nasa obec nemá spádovú škôlku tam kde mame trvale bydlisko , tam pádom ju chceme dať do vedľajšej dediny lenže pravdepodobne ju nezoberú z vysokej kapacity deti . Mám nárok na predĺžený rodičak ? alebo ako ďalej mám postupovať .
ďakujem za každú odpoved

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
mamickalisticka
8. jan 2024

@andree66 nuž, keď dovŕši vo februári tri roky, tak jedine počkať na prihlášku do apríla a potom uvidíte, či ju prijmu alebo nie. Ale to až od septembra

pe_mi
Autor odpoveď zmazal
petamich
8. jan 2024

@pe_mi podla adresy trvaleho pobytu ma 5 spadovy skolok? spadova skolka by mala byt iba jedna, ak sa nemylim (ale mozem sa mylit) - aspon som si doteraz myslela, ze to je ako so vseobecnym lekarom, pediatrom...ze jeden spadovy

ale teda riesi to tu Mihal

ptvw
8. jan 2024

@petamich presne mne to prišlo ako blbosť aby ich bolo 5 ale tiež to neviem naisto tak som radšej nepísala 🫣

petamich
8. jan 2024

@ptvw pridala som link, evidentne ak je obec zriadovatelom viacerych aj tak musi nariadenim urcit, ktora je ta primarna - lebo podavat prihlasku do 50 skolkok a 10 je vzdialenych 30 km 😅

ptvw
8. jan 2024

@petamich ja som si pozerala zoznam pre Žilinu ze ktorá je spadova pre našu ulicu a teda je len jedna plus ešte elokovane pracovisko k nej...myslím ze to bude všade tak lebo presne ako píšeš niekde sú tie počty a vzdialenosti dosť veľké 😁

pe_mi
8. jan 2024

@petamich
@ptvw super,ďakujem pekne za odpoveď.

riyadh
9. jan 2024

@andree66 toto myslis vazne? Sedis na zadku doma vyse 3r a este ti ma Stat, teda moje Dane zato platit? Vsak sa zamestnaj....ako koniec Toto kde idu statne davky, na zdravu matku a dieta, Vas hanba nefacka?

jana_eyre_2
9. jan 2024

@riyadh ešte by si jej namiesto urážok mohla poradiť, kam má dať dieťa ktoré jej do škôlky neprijali aby sa mohla zamestnať.. 😉

maryetta
9. jan 2024

@jana_eyre_2 nechat doma alebo bravat so sebou do roboty.

maryetta
9. jan 2024

Kazda obec by mala mat spadovu skolku.
Kazdopadne mozes sa na zdravotke nahlasit ako osoba starajuca sa o dieta do 6rokov. Teda ak nie je inej cesty.

petamich
9. jan 2024

@riyadh prosim ta o com rozpravas? si sa zamyslela pred tym, nez si vypustila zlc? kde presne autorka pise, ze sa nechce zamestnat a chce dalej sediet na zadku za tvoje dane? len s trojrocnym dietatom asi tazko, ze 🤷‍♀️ ci da mu misku na vodu a misku na jedlo a pride o 8-10 hodin?

melanta
9. jan 2024

@petamich máš pravdu, reakcia @riyadh bola príliš. Ale myslím si, že ide o túto autorku, tiež dieťa dovŕši 3 roky vo februári a dotazuje sa na škôlku a predĺžený rodičák kvôli neprijatiu. Úplne to sedí, autorka nevedela pochopiť, že prečo na to nemá už teraz nárok. Osobne som názoru, že žiadny predĺžený rodičák kvôli škôlke nemá existovať. Už 3 ročný rodičák je luxus.
https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/konci-rodicovsky-prispevok-ako-postupovat-dalej/#post-87137478

petamich
9. jan 2024

@melanta ja s tebou absolutne suhlasim 🙂 na druhej strane ale kazda minca ma dve strany, ak chceme podporit, aby zeny po ukonceni rodicovskej dovolenky isli pracovat, tak im na to treba vytvorit podmienky a jednou z nich napr. je, aby dieta zobrali do statnej skolky a ak ti statna skolka nevyhovuje, tak v poriadku plat sukromnu, je to tvoje rozhodnutie

ale ze si niekto musi platit sukromnu skolku, ktora nie je uplne lacna, aby mohol pracovat, pretoze v statnej skolke nie je miesto 🤷‍♀️ to, ze je ten predlzeny rodicovsky nestastne nastaveny a v prvom rade ked uz (moj osobny nazor), by mal byt poskytovany zenam, ktore pracuju a zaroven platia sukromne zariadenie a nie defaultne kazdej, ktorej dieta neprijali do skolky, lebo takto to podporuje aj to co uplne podporovane byt nemusi (a jasne, ze je tam x pripadov, kde to je objektivne ale aj x pripadov, kde sa matka ani nesnazi najst pracu)

ale tak da sa nad tym polemizovat kazdy ma nejaky nazor a zivotnu situaciu, moj vseobecny nazor je, ze socialne davky u nas su privelmi plosne a malo adresne a tym padom vytvaraju priestor pre spravanie, ktore by uplne podporovane byt nemuselo (ako napr. ta tema, ktoru si pripojila, tam je zamer jasny)

riyadh
9. jan 2024

@jana_eyre_2 zaplatit opatrovatelku, ako mnohe z Nas, mna Ani nenapadlo spekulovat, ako nepracovat.

riyadh
9. jan 2024

@petamich nie, staci opatrovatelka, ako nehnevaj sa 3 roky je malo byt doma? To uz mala mat davno poriesene, nie teraz hladat vyhovorky

andree66
autor
9. jan 2024

@riyadh ako píšem niekde že nehodlám pracovať alebo niečo podobne ?? sama vychovám dcéru nemám nikoho ! a popri rodičovskom pracujem brigádne keď ju mám kde nechať keď sa dá ! chcela som len vedieť ako to funguje ten predložený lebo mi ju nechcú zobrať do škôlky a musím sa nejako postarať o ňu ...tak láskavo si nechaj svoje komentáre a nekomentuj a neuraz keď vieš prd

andree66
autor
9. jan 2024

@riyadh niesom prvá ani posledná čo sa o tomto informuje tak keď máš stym problém tak sa sťažuj na vyšších miestach

riyadh
9. jan 2024

@andree66 ale to je tvoj problem, ze si sa rozhodla dieta vychovavat sama. A ano prekaza mi ze zdrava Zena so zdravym dietatom Bude na dalej aj po 3 rokoch sediet doma. Mna Ani nenapadlo takto spekulovat, aj ked som si stiahla do vrecka, radsej som si zaplatila opatrovatelku,ako sediet xy rokov doma, a potom kto by zamestnat s takym CV.

andree66
autor
9. jan 2024

@riyadh ty nerozumieš čo píšem ?? keď je to môj problém naco sa dotoho staráš prosila som ta o to ?? vieš H...o keď otec mojej dcéry zomrel ! ...ako špekulujem ?? a popri rodicaku pracujem už som to písala prosím ta láskavo si nechaj pre seba tieto keci lebo si viacej škodlivá ako užitočná