Ahojte, mám dcéru narodenú vo februári, ideme dávať žiadosť o prijatie do MŠ, avšak až vo februári bude mať 3 roky čiže je veľká pravdepodobnosť že ju nevezmú ani do spádovej MŠ. Ak ju nevezmú a ja požiadam o predĺžený rodičovský príspevok, môžem ju skúsiť dať zatiaľ do nejakej súkromnej škôlky? Či nástupom do súkromnej škôlky mi nárok na predĺžený rodičovský zanikne?
Ok super, to som potrebovala vedieť 😊 čiže keď má dieťa napríklad 3 roky v októbri tak vlastne ho majú prijať až o rok napríklad? Dobre to chápem?
@lienka.7 áno len dcéra je februárová a to už je problém 😊 len som nevedela či dobre chápem tu podmienku
Aktualne uz predlzeny RP nedostane ziadna matka. podmienky na vyplacanie sa vyrazne upravili. ak dieta neprijme spadova skolka, ani ziadna ina na sidlisku, ani ziadna ina vo vzdialenosti dostupnej MHD- vtedy matke schvalia predlzeny RP. a to je nerealne, lebo deti je kazdym rokom menej, skolky navysuju kapacity, takze v dostupnosti niekolko km od miesta bydliska sa urcite najde skolka, ktora dieta prijme.
@lienka.7 áno zajtra idem do škôlok s prihláškami, máme tu tri okolo len čo viem zvyknúť brat deti max narodené v novembri...
@matkahelka dobre vedieť túto info, o tom som nevedela, ďakujem 😊
rodi sa menej a menej deti, tak uvidite, mozno zoberu.
@balerina2025 väčšia je pravdepodobnosť že nie, každopádne chcem vedieť dopredu aké sú možnosti nech sa viem pripraviť
Ja idem zajtra s prihláškami, malý bude mať 3 koncom decembra.
Spádovú, kde chcem, my asi nezoberú, lebo je malá a veľa detí. Ale zvyšné dve, ktoré som vybrala, bežne berú aj pod 3 roky a vraj aj ostatné v okolí nemajú problém.
@lienka.7 áno zajtra idem osobne dať prihlášky do troch škôlok, a odvolávať sa budeme určite. Toto chodenie za riaditeľkami z toho mám celkom obavy, neviem ako to odkomunikovať aby na nás "mysleli", o jednej je známe že má rada rôzne dary ale teda netrúfam si toto riešiť, hlavne neviem ako. Vieme že pomáha keď niekoho v škôlke poznáme len to žiaľ nie je náš prípad.
Mam podobny problem.syn ma na konci januara 3roky.byvame pri BA a u nas v obci je strasne vela deti a do skolok neberu ani v 4rokoch pomaly. Kamoška mi hovorila,ze od riaditelky ma,ze ani nemusim podávať ziadost ked je januarove dieta,ze to urcite nezoberu,tak maju plne kapacity...tak neviem.mozem dat prihlasku s tym,ze by syn nastupil v januari ked dovrsi 3roky? Aj ked ho urcite nezoberu do spadovej MS?
@feketka my to tak ideme rovnako dávať, s tým že snáď aspoň od januára by ju zobrali aj keď šanca je minimálna
Ja som si takto obvolala skolku uz vo februari aby v septembri malo dieta miesto
Základnou podmienkou je aby malo dieťa k 31,8, 3roky...vždy sa berie vek do 31.8.....najnovšie ti môžu ponúknuť miesto v ktorejkoľvek škôlke v meste a ak tam dieťa nedáš, nedostaneš predĺžený RP----aspom niečo napravili.....
@feketka zamestnávateľovi je to jedno, podať prihlášku určite podajte za vyskúšanie nič nedáte, ale teda budete musieť hľadať súkromnú škôlku alebo opatrovateľku alebo ostanete doma s dieťaťom bez príjmu 🤷
Aj moja dcéra je februárová, normálne sme dali žiadosť do škôlky s tým že nastúpi keď dovŕši 3 roky,držali jej miesto
presne treba dat prihlasku, to vobec nevadi, ze dieta vo vo februari, dala by som normalne poznamku, ze mas zaujem o miesto a ci by bol nastup mozny az v januari .....
Takže som sa vrátila zo škôlok, všade mi povedali v podstate to isté. Že prihlášku ani nemusím dávať, že rovno máme rátať so zamietavým stanoviskom, do 15.9 oni musia mať naplnenú kapacitu škôlky kvôli financovaniu a podľa platnej legislatívy a nariadeniu starostu berú deti ktoré sú maximálne narodené v decembri. Takéto malé deti až od budúceho septembra
Ja by som to nevzdala, daj si prihlášku. Stále sa môže nejaké miesto uvoľniť, sú deti, ktoré nastúpia a počas roka ich rodičia odhlásia.
@patka06 áno dala som, aj keď z dvoch mi ju rovno vracali 😀 ale podala som všade, pýtala som sa na to uvoľnenie hovorili že mám skúšať volať ale dopĺňajú uvoľnené miesta staršími deťmi ktoré sú narodené do decembra
Ja som tiež podala s malou dušičkou že mi ho zoberú 😃 malý je 1.2. Narodený.. ja som dala jednu prihlášku keďže dcérka konci škôlku a ide do tej istej školy. .. tak uvidíme
presne takuto informaciu som dostala aj ja
@autorka prihlášku si pekne podaj, nakoľko aj počas roka nastane situácia, že niekto sa presťahuje, nenastúpi nakoniec, či dieťa nezvládne adaptáciu. Dieta je možné prijat do MŠv pohode od 2 rokov. Prihlášku treba podať od 1.9., nie od 1.1., lebo inak skolka na dieta nedostane dotáciu na cely rok. To, ze nastúpi neskor, trebárs od 1.2.si ty individuálne už potom dohodneš s riaditelkou. Dieta budú mať "v stave", s dotáciou, a navyše o dieta menej. Uplne win situácia. 👌
@lienka.7 majú jasne nariadenie prijať deti ktoré sú narodené maximálne do decembra, ako mi jedna riaditeľka povedala majú zakázané doslova prijať mladšie dieťa. Prihlášky som im tam nechala ale že pôjdu rovno do archívu mi povedali... Nakoľko mi tri riaditeľky povedali to isté tak obísť sa to nedá
@autorka pozri, to nie je pravda, ale nebudem sa tu s tebou hádať. Jedno ti povedia ako "oficialne" stanovisko ale prax je vec druha. Mne dcéra nastupovala ako 2r8m v januári. Narodená v apríli. Cize ide všetko 😉 o prijati/neprijati rozhoduje vylucne riaditeľka, cize sa treba dohodnúť iba s nou a nikým iným. A opakujem, zákon dovoľuje prijať aj 2 rocne dieta, ak skolku zvládne. Nemozu porušovať zákon. A presne týmto chcú "odradit" také ako ty, lebo vsak nepodas prihlášku a ak by sa uvoľnilo miesto, tak ti ju nevezmu, lebo prihlášku si predsa nepodala
Ziadny predlzeny rodicak nedostanes..zakladnou podmienkou je dovrsenie 3r do 31.8.