icon

Máte skúsenosti s poberaním materskej kratšie kvôli neskoršiemu nástupu?

9. máj 2026

Ahojte, má niektorá mamička skúsenosť s poberaním materskej kratšie kvôli neskoršiemu nástupu na materskú, nie klasicky 6 týždňov pred očakávaným termínom pôrodu? Poviem rovno jedná sa o 2 týždne, ktoré si budem musieť pracovne natiahnuť aj cez tú zákonom nastavenú 6 týždňovú lehotu. Je to vyslovene kvôli navýšeným odvodom.
Vopred ďakujem za akúkoľvek odpoveď 🙂

Strana
z2
anonym_66c510
9. máj 2026

@anonym_autor A co chces pocut, budes mat o par dni kratsiu matersku. Vybavene.

autor
9. máj 2026
@anonym_66c510

@anonym_autor A co chces pocut, budes mat o par dni kratsiu matersku. Vybavene.

@anonym_66c510 presne toto 😀 lekár mi tvrdil, že to takto nepôjde.

anonym_4102da
9. máj 2026

@anonym_autor Sestra išla neskôr, ale nie kvôli odvodom. Mala vysokú manažérsku pozíciu a musela ešte riešiť nejaké veci, nedalo sa ostať doma. Na MD bola cca 3 mesiace.

anonym_01a9ef
9. máj 2026

Fuuuh, ale ked je to kvoli navysenym odvodom, pozor, aby ti to vobec schvalili.. teraz po tom vyslovene idu a zamietaju, co pocuvam..
cize 90 dni vyssich odvodov ti vychadza az 4 tyzdne pred terminom?

anonym_66c510
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_66c510 presne toto 😀 lekár mi tvrdil, že to takto nepôjde.

@anonym_autor Nebude pre teba platit oficialny terminovnik, ale budes si musiet vyratat dlzku materskej sama podla zamonnika. Socialna poustovna ti na poziadanie vystavi pitvrdenie, kedy konci materska. To das potom zamestnavatelovi, lebo na zamestnavatel taky pripad pravdepodobne este nemal.

zalka
9. máj 2026

@anonym_autor nepomôže ti to... Výšku MD vyrátajú k dátumu 6t pred TP, ak keď ty pôjdeš na MD 4t pred tp

autor
9. máj 2026
@anonym_01a9ef

Fuuuh, ale ked je to kvoli navysenym odvodom, pozor, aby ti to vobec schvalili.. teraz po tom vyslovene idu a zamietaju, co pocuvam..
cize 90 dni vyssich odvodov ti vychadza az 4 tyzdne pred terminom?

@anonym_01a9ef presne tak. no veď práve toho sa obávam aj keď samozrejme, že to tu nevyriešim. Aspoň možno zistím nejaké skúsenosti 🙂

mimicka2013
9. máj 2026
@zalka

@anonym_autor nepomôže ti to... Výšku MD vyrátajú k dátumu 6t pred TP, ak keď ty pôjdeš na MD 4t pred tp

Pravdu ma @zalka. Ak ku 6 tyzdnom pred porodom nesplnas podmienky na metersku alebo vyssiu matersku zbytocne to robis pretoze ti to vypocitaju aj tak k datumu 6 tyzdnov pred ocakavanym porodom a nijak si nepomozes neskorsim nastupom

lenik1234
9. máj 2026

Ja som chcela nastúpiť neskôr na materskú, ale nedalo sa. Nebolo to možné zo strany lekára, pretože všetky záznamy od začiatku hovorili jasne, kedy je nástup, takze to nebolo možné ani zmeniť. Ale možno si to niekto vie vybaviť.

autor
9. máj 2026
@mimicka2013

Pravdu ma @zalka. Ak ku 6 tyzdnom pred porodom nesplnas podmienky na metersku alebo vyssiu matersku zbytocne to robis pretoze ti to vypocitaju aj tak k datumu 6 tyzdnov pred ocakavanym porodom a nijak si nepomozes neskorsim nastupom

@mimicka2013 ďakujem za odpoveď. Ale ako to teda je. Ako by mi to potom vyrátali. Brali by do úvahy aj staršie zamestnanie a nižsie odvody + novú prácu s vyššími odvodmi? Ak sa vieš k tomuto vyjadriť. Ďakujem.

autor
9. máj 2026
@lenik1234

Ja som chcela nastúpiť neskôr na materskú, ale nedalo sa. Nebolo to možné zo strany lekára, pretože všetky záznamy od začiatku hovorili jasne, kedy je nástup, takze to nebolo možné ani zmeniť. Ale možno si to niekto vie vybaviť.

@lenik1234 no ak by sa to aj dalo vybaviť, je otázka ako by k tomu pristupovala sociálna poisťovňa.

anonym_66c510
9. máj 2026
@lenik1234

@lenik1234 Mozne to bolo. Lekar ti nehovoril pravdu. Je to o tvojom rozhodnuti kedy chces nastupit.

draik
9. máj 2026

@anonym_autor
Bude to počítať k 6t pred očakávaným termínom pôrodu, nie ku skutočnému nástupu na MD. Ak nemáte 90 dní, ide sa do predchádzajúceho roka, či ste tam mali 90 dní NP v jednom poistení.

autor
9. máj 2026
@draik

@anonym_autor
Bude to počítať k 6t pred očakávaným termínom pôrodu, nie ku skutočnému nástupu na MD. Ak nemáte 90 dní, ide sa do predchádzajúceho roka, či ste tam mali 90 dní NP v jednom poistení.

@draik ďakujem za odpoveď. Ja som zamestnaná dlhodobo. Odvody mám hradené avšak posledných 90 dní som chcela navýšiť. To mi ale nevychádza pre tú 6 týždňovú lehotu nástupu na MD. Ako sa to počíta potom, to je otázka a či mi tie navýšené odvody aj nejako budú zohľadnené pri výpočte výšky materskej.

anonym_1985aa
9. máj 2026
@anonym_autor

@draik ďakujem za odpoveď. Ja som zamestnaná dlhodobo. Odvody mám hradené avšak posledných 90 dní som chcela navýšiť. To mi ale nevychádza pre tú 6 týždňovú lehotu nástupu na MD. Ako sa to počíta potom, to je otázka a či mi tie navýšené odvody aj nejako budú zohľadnené pri výpočte výšky materskej.

@anonym_autor presne kvoli takymto spekulaciam. Takze si "nepomozes". Aspon niekde nie je diera.

petamich
9. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ak si zamestnana dlhodobo, tak je to aj tak jedno. Trik s navysenim odvodov a 90 dnami funguje iba v pripade, ak mas novy pracovny pomer. Ak mas dlhodoby pracovny pomer, ktory trva od 1.1. predchadzajuceho roka a skor, tak rozhodujuce obdobie pre vyppcet materskej bude 2025, ak mas nastup na matersku v tomto roku.

anonym_f177b4
9. máj 2026

@anonym_autor
Uvediem aj dátumy aby sa to lepšie vysvetlilo:
Keď máte termín pôrodu napr. 27 júna...Zákon o sociálnom poistení jasne hovorí, že rozhodujúce obdobie na výpočet sa zisťuje ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie materského.
​Ak do žiadosti napíšete nástup napr.16. mája (6 týždňov pred 27 júnom), dňom vzniku dôvodu je 16. máj. V novej práci máte len 76 dní poistenia -> Materská zo starého platu (rok 2025).
​Ak do žiadosti napíše nástup 1. júna (4 týždne pred pôrodom), dňom vzniku dôvodu je 1. jún. V novej práci má 92 dní poistenia -> Materská z nového platu

Prečo si ľudia myslia, že je to vždy 6 týždňov?
​Pretože lekári a bežní ľudia berú 6 týždňov ako "povinnú jazdu". Ale zákon v skutočnosti hovorí:
​"Materské sa poskytuje odo dňa začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu..., ak nenastúpite na materskú dovolenku skôr alebo neskôr."
​Sociálna poisťovňa nemôže vám vnútiť výpočet k 16. máju, a vtedy ešte reálne pracujete. Ak by vám to vypočítali k 16. máju, hoci máte do 31. mája chodiť do práce a platia za vás odvody, poisťovňa by porušila zákon, pretože by ignorovala reálne zaplatené poistné za druhú polovicu mája.

Musíte rátať s tým, že vám štát vyplatí peniaze len za 28 týždňov (lebo ste nastúlila neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom).

lilinka88
9. máj 2026
@anonym_f177b4

@anonym_autor
Uvediem aj dátumy aby sa to lepšie vysvetlilo:
Keď máte termín pôrodu napr. 27 júna...Zákon o sociálnom poistení jasne hovorí, že rozhodujúce obdobie na výpočet sa zisťuje ku dňu vzniku dôvodu na poskytnutie materského.
​Ak do žiadosti napíšete nástup napr.16. mája (6 týždňov pred 27 júnom), dňom vzniku dôvodu je 16. máj. V novej práci máte len 76 dní poistenia -> Materská zo starého platu (rok 2025).
​Ak do žiadosti napíše nástup 1. júna (4 týždne pred pôrodom), dňom vzniku dôvodu je 1. jún. V novej práci má 92 dní poistenia -> Materská z nového platu

Prečo si ľudia myslia, že je to vždy 6 týždňov?
​Pretože lekári a bežní ľudia berú 6 týždňov ako "povinnú jazdu". Ale zákon v skutočnosti hovorí:
​"Materské sa poskytuje odo dňa začiatku šiesteho týždňa pred očakávaným dňom pôrodu..., ak nenastúpite na materskú dovolenku skôr alebo neskôr."
​Sociálna poisťovňa nemôže vám vnútiť výpočet k 16. máju, a vtedy ešte reálne pracujete. Ak by vám to vypočítali k 16. máju, hoci máte do 31. mája chodiť do práce a platia za vás odvody, poisťovňa by porušila zákon, pretože by ignorovala reálne zaplatené poistné za druhú polovicu mája.

Musíte rátať s tým, že vám štát vyplatí peniaze len za 28 týždňov (lebo ste nastúlila neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom).

@anonym_f177b4 sociálna poisťovňa síce dávku začne vyplácať až odo dňa, ktorý si poistenkyňa uvedie v žiadosti o materské, samozrejme ju nikto nemôže nútiť žiadať o materské striktne 6 týždňov pred pôrodom, ale rozhodné obdobie pre určenie DVZ sa zisťuje k 6 týždňov pred pôrodom, kedy jej nárok vzniká

jakabovic1990
Autor odpoveď zmazal
petamich
9. máj 2026
@jakabovic1990
Odpoveď bola zmazaná

@jakabovic1990 no ved nemenila, pise, ze je zamestnana dlhodobo 🤷‍♀️

jakabovic1990
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
9. máj 2026
@jakabovic1990
Odpoveď bola zmazaná

@jakabovic1990 pletieš dve veci a zbytočne sa ohánaš paragrafmi. 90 dní musí mať už k 6 týždňom pred očakávaným dňom pôrodu a je úplne jedno či zamestnanie menila ale o nemenila

jakabovic1990
Autor odpoveď zmazal
lilinka88
9. máj 2026
@jakabovic1990
Odpoveď bola zmazaná

@jakabovic1990 zákon o sociálnom poistení a tiež potvrdené sociálnou poisťovňou

jakabovic1990
9. máj 2026
@lilinka88

@jakabovic1990 zákon o sociálnom poistení a tiež potvrdené sociálnou poisťovňou

@lilinka88 dajte mi to sem prosím... to ma zaujíma

lilinka88
9. máj 2026
@jakabovic1990

@lilinka88 dajte mi to sem prosím... to ma zaujíma

@jakabovic1990 čo konkrétne? Nárok na materské a výplata materského sú dva rôzne pojmy. Nárok je 6 týždňov pred termínom. K tomuto dňu sa posudzuje rozhodné obdobie pre výpočet dávky. Tak je to v zákone a tak je to aj v mnohých článkoch na internete, už keď nie sú jasné pojmy v zákone.

jakabovic1990
Autor odpoveď zmazal
zalka
9. máj 2026
@jakabovic1990
Odpoveď bola zmazaná

@jakabovic1990 prečo si presvedčená o svojom, lilinka88 má pravdu .... https://www.modrykonik.sk/forum/rodicovska-dovolenka/rozhodujuce-obdobie/ tu máš tému kde sa to rozoberalo
jeden citát z toho vlákna ... " pisala som na soc.poistovnu a toto mi napisali: Ako sme Vás už informovali v prechádzajúcej odpovedi, nárok na materské sa bude posudzovať k šiestemu týždňu pred predpokladaným dňom pôrodu. Ak máte predpokladaný termín pôrodu 24.01.2016, nástup na materské šesť týždňov pred predpokladaným dňom pôrodu je 13.12.2015. Nárok na materské sa bude posudzovať k tomuto dňu aj v prípade, ak nastúpite svojvoľne neskôr na materské (01.01.2016).

mas nejake ine info? 🙂"

zalka
9. máj 2026

@jakabovic1990 tu máš aj vyjadrenie mihála https://www.relia.sk/Article.aspx?ID=524
Rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ sa určí vzhľadom na deň nástupu na materské.

Pozor, v prípade matky, ktorá sa rozhodne požiadať o materské neskôr ako na začiatku 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom, sa rozhodujúce obdobie na zistenie DVZ určí k prvému dňu 6. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu určeným lekárom. Svojvoľný neskorší nástup na materské, obvykle motivovaný snahou o vylepšenie sumy materského, sa tak minie účinkom a výsledkom je len skrátenie doby čerpania materského.

lilinka88
9. máj 2026
@jakabovic1990
Odpoveď bola zmazaná

@jakabovic1990 napísala som už vyššie - Zákon o sociálnom poistení. Ak tam chceš nájsť presnú vetu čo si napísala, tak nenájdeš. Treba čítať s porozumením - nárok na dávku vzniká 6 týždňov pred očakávaným pôrodom, resp 6-8 týždňov pred očakávaným pôrodom alebo dňom pôrodu, ak nastal skôr. Nárok sa vždy posudzuje k týmto dátumom, čiže ak poistenkyňa svojvoľne nastúpi neskôr ako 6 týždňov, nárok sa posúdi k 6 týždňu pred očakávam dňom pôrodu a výplata materského bude odo dňa, od ktorého si poistenia požiada o materské.
Takže nie to,čo píšem ja, je blbosť, ale to, o čom sa tu snažíš presvedčiť ty niekoľko ľudí, ktorí sa v tejto oblasti orientujú
A na to, čo si myslíš,že je blbosť, tak je fakt - aj žena zmení zamestnanie napr dva mesiace pred 6. týždňom pred očakávaným dňom pôrodu, materské sa jej z tohto zamestnania počítať nebude.
Čo sa týka autorky, urobila chybu, že si iba navýšila VZ v pôvodnom zamestnaní a podčiarkla ju ďalšou chybou,že to ani neurobila dostatočne včas.

Strana
z2