icon

Máte skúsenosti so živnosťou a materskou dávkou pre otca?

milko23
8. júl 2026

Ahojte, chcela by som sa opýtať na reálne skúsenosti rodičov, ktorí riešili podobnú situáciu.

Manžel je SZČO a zvažujeme, že by nastúpil na materskú na staršie dieťa. Ja by som zostala doma s mladším súrodencom.

Zaujíma ma hlavne praktická stránka, ak manžel počas materskej ďalej podnikal, ako to fungovalo v realite? Pokračoval niekto ako SZČO vo svojej činnosti? Riešila u vás niekedy Sociálna poisťovňa, ako je zabezpečená starostlivosť o dieťa?

Nejde mi o teoretické odpovede, tie si viem dohľadať, ale skôr o skúsenosti ľudí, ktorí boli v podobnej situácii:

* otec SZČO na materskej,
* živnosť ostala aktívna,
* podnikanie pokračovalo,
* mama bola doma s mladším dieťaťom.

Budem vďačná za akékoľvek skúsenosti. Ďakujem 😊

anonym_acbcad
8. júl 2026

S materskou pre otca nikto skusenost nebude mat. Otec nie je matka takze vie ist na otcovsku ale nikdy nie matersku.

anonym_1d7da8
9. júl 2026

ano moze ist na otcovsku nez dieta dovrsi tri roky, pri SZCO moze cinnost vykonavat nadalej ale dieta (starsie) nesmie navstevovat matersku skolu ani den pocas cerpania otcovskej

milko23
autor
9. júl 2026
@anonym_acbcad

S materskou pre otca nikto skusenost nebude mat. Otec nie je matka takze vie ist na otcovsku ale nikdy nie matersku.

@anonym_acbcad Mýliš si otcovské s materským ;) Otec môže poberať materské už niekoľko rokov, ak spĺňa zákonné podmienky. Je to úplne bežná dávka a využíva ju množstvo otcov, napriek tomu, že sa volá materská. Otcovské sú len prvé 2 týždne po narodení dieťaťa.

anonym_acbcad
9. júl 2026
@milko23

@anonym_acbcad Mýliš si otcovské s materským ;) Otec môže poberať materské už niekoľko rokov, ak spĺňa zákonné podmienky. Je to úplne bežná dávka a využíva ju množstvo otcov, napriek tomu, že sa volá materská. Otcovské sú len prvé 2 týždne po narodení dieťaťa.

@milko23 davka a dovolenka je rozdiel pytas sa na dovolenku alebo si najprv ujasni co chces vediet a potom sa spytaj.

milko23
autor
9. júl 2026
@anonym_acbcad

@milko23 davka a dovolenka je rozdiel pytas sa na dovolenku alebo si najprv ujasni co chces vediet a potom sa spytaj.

@anonym_acbcad v texte sa nikde nepytam na dovolenku, v nadpise mi to automaticky opravil modry konik a az po tvojom upozorneni som si to vsimla…. Uz som to opravila. Spokojna?

anonym_acbcad
9. júl 2026
@milko23

@anonym_acbcad v texte sa nikde nepytam na dovolenku, v nadpise mi to automaticky opravil modry konik a az po tvojom upozorneni som si to vsimla…. Uz som to opravila. Spokojna?

@milko23 z tvojho textu "Manžel je SZČO a zvažujeme, že by nastúpil na materskú", "ak manžel počas materskej ďalej podnikal", "* otec SZČO na materskej"
takze manzel chce nastupit na davku, nie na dovolenku? Davka sa pobera, nastupuje sa na dovolenku.

milko23
autor
9. júl 2026
@anonym_acbcad

@milko23 z tvojho textu "Manžel je SZČO a zvažujeme, že by nastúpil na materskú", "ak manžel počas materskej ďalej podnikal", "* otec SZČO na materskej"
takze manzel chce nastupit na davku, nie na dovolenku? Davka sa pobera, nastupuje sa na dovolenku.

@anonym_acbcad Ano, su to dve rozdielne veci, to ti neberiem, ale v beznej reci sa spojenie nastupit na matersku uplne bezne pouziva aj pri poberani davky zo strany otca…pouzivaju ho takto aj odbornici ci pravnici. Myslim, ze vsetkym bolo uplne jasne, ze riesim otca SZCO, co chce zacat poberat matersku…

milko23
autor
9. júl 2026
@anonym_acbcad

@anonym_acbcad vies mi aj poradit?

anonym_4501e9
9. júl 2026

Môj manžel je zamestnanec aj szco, a v rámci szco obidvakrat, keď šiel na materskú, musel podpísať cestné prehlásenie, že pracovať nebude a nebude mať príjem.

anonym_acbcad
9. júl 2026
@milko23

@anonym_acbcad Ano, su to dve rozdielne veci, to ti neberiem, ale v beznej reci sa spojenie nastupit na matersku uplne bezne pouziva aj pri poberani davky zo strany otca…pouzivaju ho takto aj odbornici ci pravnici. Myslim, ze vsetkym bolo uplne jasne, ze riesim otca SZCO, co chce zacat poberat matersku…

@milko23 ja som tiez pravnicka a ako pisem, davky sa poberaju nastupuje sa na dovolenku 😂 bezne som nevidela aby niekto pouzil "nastupil na matersku (davku)". Navyse na screenshote je jasne na obrazku aby "dostal matersku (davku)" teda ten text nato nadvazuje ale ty si v nadpise mala uvedene "dovolenku" a ja naozaj nemam odkial vediet, kto to tam zadal, ci MK alebo ty, zial nemam vestecku gulu ked si to jasne v texte neuviedla a skladba viet nasvedcovala dovolenke nie poberaniu davky. A pocas poberania materskej davky ako szco prijem mat nemoze jednina vynimka je pri pasivnom prijme, teda on aktivne a osobne nevykonava podnikatelsku cinnost.

milko23
autor
9. júl 2026
@anonym_acbcad

@milko23 ja som tiez pravnicka a ako pisem, davky sa poberaju nastupuje sa na dovolenku 😂 bezne som nevidela aby niekto pouzil "nastupil na matersku (davku)". Navyse na screenshote je jasne na obrazku aby "dostal matersku (davku)" teda ten text nato nadvazuje ale ty si v nadpise mala uvedene "dovolenku" a ja naozaj nemam odkial vediet, kto to tam zadal, ci MK alebo ty, zial nemam vestecku gulu ked si to jasne v texte neuviedla a skladba viet nasvedcovala dovolenke nie poberaniu davky. A pocas poberania materskej davky ako szco prijem mat nemoze jednina vynimka je pri pasivnom prijme, teda on aktivne a osobne nevykonava podnikatelsku cinnost.

@anonym_acbcad ano, ten nadpis som si ozaj nevsimla a ani nechapem preco mi to modry konik automaticky zmenil 🤷🏼‍♀️ ale obidve vieme, ze viem o com rozpravam, len som laicky pouzila termin, s ktorym som sa viackrat stretla. Ak mi vies poradit, budem rada, ak nie, tak koncim tuto nezmyselnu debatu a prajem krasny den 😊

milko23
autor
9. júl 2026
@anonym_4501e9

Môj manžel je zamestnanec aj szco, a v rámci szco obidvakrat, keď šiel na materskú, musel podpísať cestné prehlásenie, že pracovať nebude a nebude mať príjem.

@anonym_4501e9 dakujem za normalne odpoved 🙂 takze ani nefakturoval?

anonym_b1bd5c
9. júl 2026

Ahoj, neviem ako je to pri otcoch, ale ja som nastúpila na materskú, živnosť ostane aktívna, bude z nej príjem (väčšina pasívny). Komunikovala som to so sociálkou, nikdy mi nikto nepovedal že zo živnosti nemôžem mať príjem. Ale teda asi závisí od činnosti, ja pracujem z domu, pár hodín denne. Odvody počas materskej neplatím, počas rodičovskej budem.

bolarazjedna
Autor odpoveď zmazal