icon

Materská 50€ mesačne: Ako postupovať a čo robiť?

diana9201
Dnes o 09:49

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať ako to funguje keď mi materská vyšla 50€ na mesiac? Dá sa v takom prípade poberať rodičovský príspevok a nie materská? Ako sa dá vyžiť z 50€ na mesiac? Mam síce priateľa ale nie sme zosobášený tak by ma zaujímalo ako to funguje. Prečo nepracujúcu ľudia dostanú vo väčšine prípadov viac? Zial mi to počítali z poslednej práce kde som nebola na tpp ale len na dohodu ale pred tým som mala prácu kde som zarábala celkom fajn. Ako mam postupovať prosím?

nikha2809
Dnes o 09:52

Da sa vybaviť, budu ti do výšky rodičaku doplácať sumu.Aspon teda pred par rokmi to tak fungovalo, chod a papiermi na Upsvar a povedia ti

melanta
Dnes o 09:59

Ako sa dá vyžiť z 50€ na mesiac?
Výška materského sa rovná odvodom, ktoré si platila. Nízke odvody = nízke materské. A ako sa z toho dá vyžiť? No nijak. Štát nie je povinný živiť teba a dieťa. Na toto je potrebné myslieť pri plánovaní tehotenstva, v prípade neplánovaného tehotenstva je k dispozícii niekoľko mesiacov na prípravu. Píšeš, že predtým si zarábala fajn. Tak predtým bolo potrebné si zabezpečiť rezervu.

Prečo nepracujúcu ľudia dostanú vo väčšine prípadov viac?
Čo viac dostanú nepracujúci? Nezamestnaný nedostane nič a už vôbec nie viac ako pracujúci. A ak ide o čerstvú matku, tak dostane len nižší rodičovský (ty budeš mať ten vyšší) a rodinné prídavky, ktoré tiež nemá vyššie.

Ako mam postupovať prosím?
Pôjdeš na úpsvar (zober si rozhodnutie o materskom) a požiadaš o dorovnanie materského do výšky rodičovského. Čiže budeš dostávať materské vo výške rodičovského. Stačilo zadať do google pár slov a dozvedela by si sa, ako postupovať.

anonym_3a83ef
Dnes o 10:03

@diana9201 jaj no skoda, ze stat doplaca pre dakoho, kto riadne ani neodvadza do kasy. z akeho titulu? asi si ozaj vela vody nenamutila, a tebe maju doplacat do vysky RP za co? Riadna diskriminacia pre tych, co riadne pracuju ....drbnuty stat toto ale hlavne ze konsolidujeme.

nikha2809
Dnes o 10:05
@anonym_3a83ef

@diana9201 jaj no skoda, ze stat doplaca pre dakoho, kto riadne ani neodvadza do kasy. z akeho titulu? asi si ozaj vela vody nenamutila, a tebe maju doplacat do vysky RP za co? Riadna diskriminacia pre tych, co riadne pracuju ....drbnuty stat toto ale hlavne ze konsolidujeme.

@anonym_3a83ef no bežne sa do výšky RP dopláca v tomto prípade, ved ten RP je pre každú matku, aj pre tu co v zivote nepracovala

anonym_1b8724
Dnes o 10:22

doplatia do vysky rodicaku.. to je cele... a polemika, kto kedy na koho doplaca... zbytocna

anonym_56bc5d
Dnes o 10:30

@diana9201
ako sa da vyžit z 50€ na mesiac ? Na to si mala nysliet skor ako si otehotnela
Čo viac dostanu nepracujuci ? Nepracujuci nemaju narok na md, dostanu najnižší rodičovský príspevok.. 364,80€ + rodinne pridavky 60€, čo je dnes akoze pekny peniaz, nemyslim na tieto pomery, ale oproti tomu čo bolo pred xy rokmi ..
Ciže ak tebe vysiel narok na matersku ale len 50€, doplatia ti pravdepodobne do vyššieho rodičovskeho prispevku ktorí je 500,10€ + rodinne pridavky 60€
A čo sa tyka vysky materskej asi si moc dobre nezarobila, a podotykam beru do uvahy poslednych 280 dni co si bola nemocensky poistena, materska je 75% denneho vymeriavaceho základu (t.j. hrubej mzdy ) alebo si to riadne prever, či nejde náhodou o omyl .. ale to už musiš vedieť ty... predpokladam, že poberáš aj tehotensky príspevok .. co poniektore nezamestnane zeny nepoberaju ...

A posledne..ulohou statu nie je zivit teba ani tvoje dieta, nusi sa postarat o vas vas priatel, ktori bol snad aktivny pri vytvorení toho maleho pokladu 😉

anonym_fac3af
Dnes o 10:33
@anonym_56bc5d

@diana9201
Čo viac dostanu nepracujuci ? Nepracujuci nemaju narok na md, dostanu najnižší rodičovský príspevok.. 364,80€ + rodinne pridavky 60€, čo je dnes akoze pekny peniaz, nemyslim na tieto pomery, ale oproti tomu čo bolo pred xy rokmi ..
Ciže ak tebe vysiel narok na matersku ale len 50€, doplatia ti pravdepodobne do vyššieho rodičovskeho prispevku ktorí je 500,10€ + rodinne pridavky 60€
A čo sa tyka vysky materskej asi si moc dobre nezarobila, a podotykam beru do uvahy poslednych 280 dni co si bola nemocensky poistena, materska je 75% denneho vymeriavaceho základu (t.j. hrubej mzdy ) alebo si to riadne prever, či nejde náhodou o omyl .. ale to už musiš vedieť ty... predpokladam, že poberáš aj tehotensky príspevok .. co poniektore nezamestnane zeny nepoberaju ...

A posledne..ulohou statu nie je zivit teba ani tvoje dieta, nusi sa postarat o vas vas priatel, ktori bol snad aktivny pri vytvorení toho maleho pokladu 😉

@anonym_56bc5d Ja milujem tieto precitnutia...a stat, staraj sa 🙄

tiezjedna
Dnes o 10:38

@diana9201 a otec dieťaťa je rovnako gramotný ako ty a tiež ho prekvapuje, že sa po príchode dieťaťa má postarať o rodinu???🙄

anonym_56bc5d
Dnes o 10:40
@anonym_fac3af

@anonym_56bc5d Ja milujem tieto precitnutia...a stat, staraj sa 🙄

@anonym_fac3af nechapem co je na mojej odpovedi zle ? Ako co caka za odpoved ? Ake precitnutia? Rodicia su na to aby sa o dieta starali a financne zabezpecili, len negramotny to nepoznaju, a preto takych deti koncia v detskych domovoch alebo po narodeni v smetnych kosoch a v rýnach .. čiže nie je to štátom, ale ľuďmi

canany
Dnes o 10:44

Ked tu citam tie reakcie, len ma to utvrdzuje, ze ludstvo je uz suce na vyhynutie. Aj sa hanbim za to, ze som clovekom.
Ja som padla na hubu pri druhom dietati, jednoducho nie kazdy ma nastudovane davky a prispevky ako nasi drahi spoluobcania. Makala som cely zivot, zarabala, vyhorela a pri druhom dietati mi nevysla materska, lebo som pri prvom bola v ochrannej lehote.
Nikto nevie, co je za jej pribehom a idete sa tu do nej obuvat. Bud odpovedajte na otazku, a ked neviete, drzte prsty mimo klavesnice.

@diana9201 drzim palce nech to nejako zvladnete a dostanete relevantnu odpoved, ktora vam pomoze

anonym_fac3af
Dnes o 10:46
@anonym_56bc5d

@anonym_fac3af nechapem co je na mojej odpovedi zle ? Ako co caka za odpoved ? Ake precitnutia? Rodicia su na to aby sa o dieta starali a financne zabezpecili, len negramotny to nepoznaju, a preto takych deti koncia v detskych domovoch alebo po narodeni v smetnych kosoch a v rýnach .. čiže nie je to štátom, ale ľuďmi

@anonym_56bc5d No ved ano, mas pravdu. To precitnutie som myslela autorkine. Plati nizke odvody, a potom po porode sa cuduje, preco nedostava aspon 1000e.

diana9201
autor
Dnes o 10:47
@anonym_3a83ef

@anonym_3a83ef urážať druhých to ide jednoducho že? Normálne som pracovala, celý život, zial som musela ísť dlhodobo na pn kvôli zdravotným problémom a potom keď som sa zamestnala tak som nepracovala na tpp lebo som si nemohla so zdravým dovoliť robiť dlhé smeny. Tu je normálne ale banda ľudí ktorý miesto pomocí budú riešiť moju situáciu o ktorej vlastne absolútne nič nevedia.

diana9201
autor
Dnes o 10:47
@anonym_fac3af

@anonym_56bc5d No ved ano, mas pravdu. To precitnutie som myslela autorkine. Plati nizke odvody, a potom po porode sa cuduje, preco nedostava aspon 1000e.

@anonym_fac3af ooo pardon že o mne viete tak veľa. Absolútne to neni tak ako píšete. Pri anonymnom písaní to ale ide ľahko, predpokladám.

diana9201
autor
Dnes o 10:49
@canany

Ked tu citam tie reakcie, len ma to utvrdzuje, ze ludstvo je uz suce na vyhynutie. Aj sa hanbim za to, ze som clovekom.
Ja som padla na hubu pri druhom dietati, jednoducho nie kazdy ma nastudovane davky a prispevky ako nasi drahi spoluobcania. Makala som cely zivot, zarabala, vyhorela a pri druhom dietati mi nevysla materska, lebo som pri prvom bola v ochrannej lehote.
Nikto nevie, co je za jej pribehom a idete sa tu do nej obuvat. Bud odpovedajte na otazku, a ked neviete, drzte prsty mimo klavesnice.

@diana9201 drzim palce nech to nejako zvladnete a dostanete relevantnu odpoved, ktora vam pomoze

@canany ďakujem veľmi pekne. Áno zial som celý život pracovala a naozaj som zarábala pekne. Avšak prišli mi zdravotne problémy pri ktorých som musela byt pn a to že otehotniem som nevedela nakoľko podľa mnohých lekárov som neplodná, ukázalo sa ale že asi teda plodná som. Samozrejme priateľ zarába a aj spolu bývame ale jeden plat na troch ľudí zial veľmi málo. Prajem aj Vám všetko dobré

diana9201
autor
Dnes o 10:51
@anonym_fac3af

@anonym_fac3af nikto nechce alebo nečaká 1000€🤣🤣🤣 o mojej situácii a to prečo to tak je neviete. Jedine čo som chcela vediet je či dostanem rodičovský príspevok na ktorý ma nárok každý kto porodí alebo len tých 50€. Prajem ešte všetko dobre a aby ste sa dostali zo svojho smútku keď musíte takto komentovať druhých

diana9201
autor
Dnes o 10:52
@anonym_56bc5d

@anonym_56bc5d preboha živého. To že sa pýtam na sumu neznamená že moje dieta skončí úplne zle. Zmestite sa do kože prosím vás a nájdite si terapie lebo zrejme vaši rodičia neuspeli tak ako mali

diana9201
autor
Dnes o 10:54
@tiezjedna

@diana9201 a otec dieťaťa je rovnako gramotný ako ty a tiež ho prekvapuje, že sa po príchode dieťaťa má postarať o rodinu???🙄

@tiezjedna otec dieťaťa zarába. Zial ja som mala zdravotne problémy kvôli ktorým som bola dlhodobo na pn 🙂 to ale vy neviete a predaja tu budete komentovať takéto veci 🙂 rodičovský príspevok pokiaľ viem má človek ktorý nepracoval, tak som sa chcela len informovať či dostanem rodičovský alebo len materskú.

anonym_f4d19c
Dnes o 10:56

@diana9201 tu pani veledolezitu si nevsimaj, nema ani vlastne dieta, ale mudruje vsade.

diana9201
autor
Dnes o 10:58
@anonym_56bc5d

@diana9201

@anonym_56bc5d môj priateľ sa postará, išlo mi o to či dostanem aj rodičovský alebo len materskú 50€. Povedali mi že sa to vymeriava teda len z jednej práce ktorá bola po dlhodobej pn kde som teda naozaj nezarábali dobre lebo mi zdravotný stav nedovolil. Žijeme v celkom peknom byte a máme všetko čo potrebujeme ale teda keď nemôžem pracovať už ani za tých pár € a príde ďalší člen tak to bude tazsie. A po dlhšom pátraní som sa dozvedela že to teda omyl asi bol a už to riešia na poisťovni 🙂 nikde Vám to však nedáva právo súdiť ma a urážať. Sme finančne gramotní ľudia ale keď mam prejsť z výplaty na 50€ tak je to trochu tazsie 🙂

melanta
Dnes o 11:04
@diana9201

@anonym_56bc5d môj priateľ sa postará, išlo mi o to či dostanem aj rodičovský alebo len materskú 50€. Povedali mi že sa to vymeriava teda len z jednej práce ktorá bola po dlhodobej pn kde som teda naozaj nezarábali dobre lebo mi zdravotný stav nedovolil. Žijeme v celkom peknom byte a máme všetko čo potrebujeme ale teda keď nemôžem pracovať už ani za tých pár € a príde ďalší člen tak to bude tazsie. A po dlhšom pátraní som sa dozvedela že to teda omyl asi bol a už to riešia na poisťovni 🙂 nikde Vám to však nedáva právo súdiť ma a urážať. Sme finančne gramotní ľudia ale keď mam prejsť z výplaty na 50€ tak je to trochu tazsie 🙂

@diana9201 ak ideš na materskú v tomto roku, počíta sa ti materské z príjmov z 2025. Kedy sa tak nedeje je to, ak si v 2025 alebo aj v tomto roku zmenila zamestnávateľa, odpracovala si minimálne 90 dní - v takom prípade sa ti materské počíta z nového zamestnania, nie z celého roku 2025. Čiže vieš si sama plus mínus vypočítať, či tých 50 eur je správnych alebo došlo k chybe. Pretože aj chyby sa stávajú a ak máš podozrenie, podaj námietku voči vypočítanej materskej. Ak by aj došlo k pochybeniu a medzitým si už čerpala nižšie materské, doplatia ti ho spätne.
Žiaľ, takto sú nastavené pravidlá - nezohľadňujú, že si predtým pracovala s oveľa vyššími odvodmi. To je problém mnohých žien.

diana9201
autor
Dnes o 11:11
@melanta

@diana9201 ak ideš na materskú v tomto roku, počíta sa ti materské z príjmov z 2025. Kedy sa tak nedeje je to, ak si v 2025 alebo aj v tomto roku zmenila zamestnávateľa, odpracovala si minimálne 90 dní - v takom prípade sa ti materské počíta z nového zamestnania, nie z celého roku 2025. Čiže vieš si sama plus mínus vypočítať, či tých 50 eur je správnych alebo došlo k chybe. Pretože aj chyby sa stávajú a ak máš podozrenie, podaj námietku voči vypočítanej materskej. Ak by aj došlo k pochybeniu a medzitým si už čerpala nižšie materské, doplatia ti ho spätne.
Žiaľ, takto sú nastavené pravidlá - nezohľadňujú, že si predtým pracovala s oveľa vyššími odvodmi. To je problém mnohých žien.

@melanta hej viem, na poisťovni to riešia lebo nevedia sami vysvetliť prečo mam trvajúcu pn doteraz keď ale pn dávno skončila. Mňa zaujímalo či mi ale dajú rodičovský príspevok alebo budem dostavať len tých 50€

melanta
Dnes o 11:18
@diana9201

@melanta hej viem, na poisťovni to riešia lebo nevedia sami vysvetliť prečo mam trvajúcu pn doteraz keď ale pn dávno skončila. Mňa zaujímalo či mi ale dajú rodičovský príspevok alebo budem dostavať len tých 50€

@diana9201 rodičovský dostaneš až po skončení materského. Ale ak vyjde materské nižšie ako rodičovský, tak ti materské dorovnajú do výšky rodičovského (v tvojom prípade toho vyššieho rodičovského). Len sa to nedeje automaticky. Musíš ísť s rozhodnutím o materskom na úpsvar a požiadať o to.

anonym_6e4c06
Dnes o 11:18
@canany

@canany presne tak, lepsie sa to napisat ani nedalo. Ja som mala napriklad v roku 2019-2020 na polovicny uvazok 320 v hrubom, no a z toho mi vysla aka materska? Tak som poziadala o doplacanie do vysky rodicaku a neskor dostavala tiez ten vyssi rodicak. A nemam preto zly pocit. Pri dalsom dietati som nedostala potom ziadnu matersku, lebo pracovny pomer bol len na dobu urcitu.

anonym_6e4c06
Dnes o 11:23
@diana9201

@diana9201 normalne si poziadaj na UPSVaR s rozhodnutim o vyske materskeho, o doplavanie do vysky RP, presny postup uz si nepamatam, ale budes dostavat potom 50 zo socialky a zvysok do vysky rodicaku, toho vyssieho z upsvar. Ked skonci materska, budes dostavat normalne vyssi rodicovsky do 3 rokov dietata.

anonym_4d497c
Dnes o 12:02
@canany

@canany Ludstvo nevyhynie. Vzdy to bolo, ze ti najchudobnejsi maju najviac deti. A to kedysi neboli ziadne davky, ani pridavky.
Na co sa ludia snazia poukazovat, ze kazda vie, ze raz bude chciet deti, kazda vie, ze raz bude stara. Aj tak neplatia odvody na matersku a na dochodok. A ked to pride (tehotenstvo, staroba), tak sa tvaria udivene (tvaria, lebo dobre vedia, ze si neplatili) a stazuju sa, z coho maju teraz zit. Plus stat nezivi. Stat nema vlastne peniaze. Najskor osklbe pracujucich a z toho potom posle nepracujucim. Cim viac je tych, co chcu iba vybabrat so systemom, tym skor sa system zosype a na konci nebude mat nikto nic.

domix147
Dnes o 12:10

@diana9201 odjakživa to tak bolo že ak má byť materská nižšia ako rodicak ideš hneď na rodicak....a pred tým máš ešte aj tehotenské

anonym_a00e0c
Dnes o 12:19

Tak ako píšu už ženy vyššie - UPSVAR ti dorovná sumu do výšky vyšsieho rodičovského (500€). Ale až od mesiaca v ktorom sa narodí dieťa. Po pôrode s rodným listom vybavíš na UPSVaR.

anonym_56bc5d
Dnes o 13:00
@diana9201

@anonym_56bc5d preboha živého. To že sa pýtam na sumu neznamená že moje dieta skončí úplne zle. Zmestite sa do kože prosím vás a nájdite si terapie lebo zrejme vaši rodičia neuspeli tak ako mali

@diana9201 vaše dieťa uprimne lutujem, keď sa jedna matka dokáže navážať do niekoho rodičov, daj si facku skôr ako padneš na hubu ..