icon

Materská a dve zmluvy

2. máj 2022

Ahoj, vy tu väčšinou viete všetko tak pomáham kamarátke s jednou otázkou 🙏 kopirujem čo mi poslala: Som tehotna a v aktualnej praci mam na paske skoro nic a tym ze matersku nechcem mat minimalnu sa chcem zamestnat v inej firme aby som si mohla odvadzat odvody (viem ze minimalne 90 dni) Chcela som sa spytat ci je potrebne v aktualnej praci zrusit zmluvu alebo mozem mat aj tam aj tam ked chcem matersku z noveho pracovneho pomeru

lilinka88
2. máj 2022

V prvom rade to môže vyhodnotiť SP ako špekulatívne a zneužívanie sociálneho systému.
V druhom rade musi mať splnenú podmienku 270 dní NP za posledné dva roky, pričom otvorený PP sa k inému otvorenému PP nemôže do týchto dní zarátať.
A v treťom rade, pokiaľ bude mať materskú nižšiu ako RP, bude jej úrad práce splácať do výšky RP. Pokiaľ nie je chamtiva, podstatné je,že bude mať priznané materské a tým aj nárok na vyšší RP

dori2
2. máj 2022

baby preco to vela z vas takto robi? mne to pripada ze vela ludi chce do statu odvadzat co najmenej a poberat co najviac. nechapem, kolkym sa odrazu led su tehotne da najst praca za ovela vyssiu mzdu. preco v nej nepracuju uz skor?

lienka.7
2. máj 2022

@dori2 no lebo platiť nechcú, vsak naco budem zivit tento stat... ale keď sa karta obrati, tak zrazu bez ničoho chcú všetko. Je mi z nich zle 🤮🤮🤮

autor
2. máj 2022

@dori2 ako píšem nejedná sa o mňa takže zbytočna otázka

autor
2. máj 2022

@lilinka88 čiže ak by mala tie dve zmluvy tak jej Max materskú sociálna poisťovňa nemusí uznať? A dali by jej len minimálnu?

autor
2. máj 2022

Myslím že tých 270 dni má splnených

luliu
2. máj 2022

Tu prvú zmluvu by musela ukončiť. Ale naozaj to môže SP oznacit za špekulatívne....

mattkapd
Autor odpoveď zmazal
mattkapd
Autor odpoveď zmazal
dori2
2. máj 2022

@mattkapd no lenze o to ide ze s tym tu zmluvu podpisujes ze vlastne odrbavas stat. preto treba ratat aj s nasledkami, nielen pozitivami ako si zvysit cistu mzdu a znizit poplatky statu. mna udivuje to, ze odrazu kopa bab ma moznost pracovat za viac a aj papierovo to mat v poriadku. taku vypocitavost nemam rada, bud odvadzam a dostavam malo, alebo opacne. nesivim sa ze poctivo pracujuci(rozumej aj poctivo odvadzajuci) su demotivovani v tejto zemi ked to takto moze fungovat

dori2
2. máj 2022

samozrejme. moja otazka je smerovana vseobecne na vsetky taketo spekulantky

autor
2. máj 2022

@luliu aj keď by tam bola zamestnaná viac ako tých 90 dní?

dori2
2. máj 2022

@luliu kiezby…

jajanka31
2. máj 2022

Napis mi spravu poradim

luliu
2. máj 2022

Aj keby, ten prvý musí ukončiť, inak dostane len z toho stareho

maximko25
2. máj 2022

Musi zrusit aktualny pp a dat sa zamestnat u noveho zamestnavatel min.na 90 dni (urcite nech sa da na viac ako len 90-91) posac tychto dni memoze ist ma pn.pozri te si mihala alebo pravne pre rodica, je to tam vysvetlene.

mattkapd
Autor odpoveď zmazal
dori2
2. máj 2022

@mattkapd 🤷‍♀️ tvoja volba, a kazdeho co to tak podpise. ja len ze treba potom ratat s dosledkami, a nie sa snazit vybuchat co najviac z toho co tam odviedli ludia bez “podvodov”

mattkapd
2. máj 2022

@dori2 ano moja volba lenze hypoteku platit treba ak nepojdem robit ja na tie 4 hodiny pojde niekto iny.. Toto tiez stat akoby nevidi ze podnik otvoreny 18hodin a 4 ludia zamestnanty po 4 hodiny.. To im nesedi ani keby sa rozkrajali a aj tak nic z toho.. Keby nam dali na zmluvu hodiny ako maju odvedie za nas sef tolko kolko ma a tolko podvodov by nebolo..

draik
2. máj 2022

Základná podmienka je mať 270 dní poistenia z toho poistenia, z ktorého sa žiada materské. K 270 dňom sa pripočíta len ukončené poistenie, teda napr. ukončený PP. Len nový PP k existujúcemu teda nestačí.

lilinka88
3. máj 2022

Minimálna MD nie je stanovená, je vypočítaná z VZ vo výške 75%
Veď pokiaľ je na začiatku tehu a má možnosť zmeniť prácu, nech zmení, oficiálne, nech tam odpracuje toho cca pol roka do nástupu na materské

janai1
3. máj 2022

@dori2 takmer nikto nemá možnosť pracovať zrazu za viac a mať všetko OK... Takmer všetky keď sa takto zamestnaju tak tomu čo ich zamestná platia odvody ktoré odvádza

dori2
3. máj 2022

@janai1 no ano, ale potom za minimum vkladu chcu ziskat maximum. to si podla mna zasluzia ti, co pracuju stale normalne. nie nadarmo su tam tie vzorce na prepocitavanie- cim viac dam, tym viac mam narok dostat a opacne.

autor
3. máj 2022

Ďakujem za odpovede 🙂