icon

Materská a OČR manžela

nadhja
23. máj 2022

Ahojte zienky, ja som na materskej s 2-tyzdnovym babatkom a starsi syn si zo skolky priniesol zapal priedusiek. Je to celkom narocne lietat okolo obidvoch deti po sekcii a hlavne sa snazit ich oddelit, aby starsi nenakazil mladsieho. Moze si manzel na starsieho syna vziat OČR, ked ja beriem matersku? sestricka povedala, ze nie. Dakujem za rady.

viestta
•
23. máj 2022

Samozrejme moze

zooeynka
•
23. máj 2022

Pravdaze moze. Sestricka je pekne mimo. A pritom povacsine ona vypisuje tieto papiere a mala by to vediet. Teda ak je manzel nemocensky poisteny.

hradnapani
•
23. máj 2022

moze! nie je jediny dovod, preco by nemohol. Plati si nemocenske odvody, takze moze a tvoja materska s tym nema vobec nic spolocne. dokonca by mohol, aj keby syn do skolky nechodil a bol s tebou doma.

pinkgirl
•
23. máj 2022

Ak je zamestnaný s platným NP tak v pohode môže. Predpokladám že sestričke sa nechce v ambulancii vybavovať ďalšiu papierovú agendu a preto si to uľahčila takou odpoveďou.

panelacikova
•
23. máj 2022

@viestta
@zooeynka
@hradnapani ahojte ženy, pri tejto otázke mne skrsla v hlave iná. čo v prípade, že človek je evidovaný na ÚP a poberá dávku v nezamestnanosti... a ochorie mu dieťa? je možné poberať aj dávku v nezam., aj dávku na ošetrenie? toto asi nie, že? niežeby sa ma to týkalo, som zamestnaná, len čisto zvedavosť 😉

lesanka845
•
23. máj 2022

@panelacikova nie nie je to mozne

ukulela
•
23. máj 2022

@panelacikova Na ošetrovné (krátkodobé aj dlhodobé) má nárok:
zamestnanec
povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba
dobrovoľne nemocensky poistená osoba
fyzická osoba, ktorej vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania alebo osobnej a celodennej starostlivosti po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote
... ochranna lehota je 7 dni.
Tiez sa tu davnejsie riesilo, ze chore dieta nie je dovod vynechat termin na hlasenie na UPSVaR.

viestta
•
23. máj 2022

@panelacikova dávku môžeš poberať len jednu, ale v takom prípade môže poberať OCR otec dieťaťa.
Ináč ma vždy udivuje keď sestričky určujú kto ma a kto nemá nárok. Už dávno sa zmenili podmienky, ale ony ešte stale "berú právo do svojej pečiatky", pricom o výplate aj tak rozhoduje SP a ich názor je irelevantný

hradnapani
•
23. máj 2022

@viestta niektore sestry a lekari podavaju uplne dezinformacie, stretla som sa s tym uz parkrat, preto si uz vsetko overujem na socpoistovni

luliu
•
23. máj 2022

@panelacikova nemá nárok na ocr keďže nepracuje. Jedine na neplatenu, teda sa vtedy nemusí hlasit