icon

Materská a PN

lea_8
19. júl 2023

Ahojte baby,
prosím Vás ako je to s materskou a PN? Viem, že nebudem môcť pracovať do 8mesiaca tehotenstva, pretože mám prácu kde stojím 12h. Rada by som teda v nejakom 4/5 mesiaci nastúpila na PN. Viete mi prosím pomôcť s vyrátaním? Na páske mám tarifu 1050€.

lilinka88
19. júl 2023

@lea_8 zalezi odkedy trvá PP. Ale čo sa týka práce,pokiaľ pre teba nie je vhodná, gyn ti vypíše potvrdenie a zamestnávateľ je povinný ťa preradiť na inú, vhodnejšiu prácu s tým,že ak by sa ti znížila mzda, môžeš SP požiadať o vyrovnavaciu dávku. Ak by zamestnávateľ nemal pre Teba vhodnú prácu,je to prekážka na strane zamestnávateľa a ostávas doma s náhradou príjmu, ktorá je vyššia ako PN plus nie si obmedzená liečebným režimom.

alenah31
19. júl 2023

@lea_8 A máš zdr. problém, ktorý priamo alebo nepriamo ohrozuje teba alebo dieťa čiže je dôvod na PN? Lebo 12 hod. smena nie je dôvod na PN, ale na žiadosť, ktorú postúpiš zamestnávateľovi, aby ťa preradil vzhľadom na tehotenstvo na vhodnú pozíciu tvojmu momentálnemu stavu. Je povinný ti vyhovieť a pokiaľ takú pozíciu nemá - ostávaš doma s náhradou mzdy. Pri PN by si trčala celé tehu doma - možno s nejakou vychádzkou a polovičným príjmom. A čo sa výšky materskej a nemocenskej týka - tarifa na páske ti je nanič - podstatný je celkový príjem brutto (čiže vrátane príplatkov, bonusov, pohybl. zložiek, odmien atď.), materské sa vypočíta z DVZ príjmu dosiahnutého v r. 2022 (ak je stále ten istý zamestnávateľ) ak nastúpiš na MD v r. 2023, ak nastúpiš na MD v 2024 tak z príjmu r. 2023. Nemocenské v tomto roku sa ti bude počítať z príjmu dosiahnutého v r. 2022.

domka222
19. júl 2023

Ty chceš ísť na PN? A čo na to dr? Máš aj iné ťažkosti? Lebo ja som tiež robila 8hod denne v stoji až do nástupu na MD. A pochybujem,že tie 12tky robíš každý deň.

lienka.7
19. júl 2023

@lea_8 tehotenstvo nie je choroba - pokial ti niečo vážne samozrejme nie je. Už ti vyššie
@lilinka88 napisala co a ako. Ked nemôžeš vykonávať prácu, sú na to možnosti v zmysle ZP.
Ale jasne, pre zamestnávateľa je najjednoduchšie sa ta takto "zbavit" aby neplatil odvody a šetrili takto na tebe. Pokial mas byt na PN, lelar ti musi vymyslieť diagnózu. Budeš dobrovolne sedieť az do porodu doma? lebo keď si na PN, nie si dovolenke a mas sa teda liečiť.

vkatush
19. júl 2023

@lea_8 len PNka len ak musíš. Ja som musela od 2. mesiaca. Musíš byť doma, žiadne výlety, dovolenky,...

Našťastie som mala poistený príjem, takže niečo poslala sociálka a zvyšok mi dorovnali z poistky, aby som mala normálnu výplatu. Lebo len z pnky by som ťažko vyžila.

lea_8
autor
20. júl 2023

@lilinka88 PP trvá 2 roky. Ďakujem za info 🙂

lea_8
autor
20. júl 2023

@vkatush ďakujem

lea_8
autor
20. júl 2023

@alenah31 ďakujem, o tom som vôbec doteraz nepočula 🙂