Materská a príspevok z práce
Zdravim vás. Chcem sa opýtať ako je to s prispevkom z prace. Pracovala som som dokopy 2 alebo 3 roky z čoho rok aj 3 meaiace v danej firme. Keď som otehotnela o mesiac na to ukončili somnou pomer pretože mi skončila zmluva. Ale keď som si vybavovala materskú dovolenku keď ma gynča vypisala dala mi papier s ktorym som mala ist do byvalej prace a potvrdiť ho. Mala som teda k materkej prispevok z prace čo bolo dokopy cez 400€ skoro 500€. Zaujima ma preto, či mate niekto s tymto skusenosť. Či mi to bude chodiť cely čas kym budem na materskej teda kym neprejdem na rodičovsku, alebo to ma chodiť len polroka. Pretože mne to už prišlo s tym prispevkom od zamestnavatela asi 9x a niekde som počula že to budem mať len polroka a potom len tych 220. Ako to je prosim vas? Ďakujem za odpovede.
@wewa464 prispevok.z prace od zamestnavatela u ktoreho uz ani nepracujes........ velmi zaujimave, to ktory zamestnavatel robi?
@marcelatje Dobre tak som to zle napisala no. Ale @kamienka ma opravila tak tom to myslela že tych 75% z hrubej mzdy
@wewa464 no a uz to to konci take so treba vybavit RP aby si neostala bez penazi
@loginexistuje pojdem si to zistit na UPSVaR
@wewa464 tak predpokladam, ze uz ti nic nepride... ale ved ti musel prist niekedy potom ako si odovzdala tu ziadost potvrdenu gynekologom aj vymer materskeho zo socialnej poistovne a tam mas vsetko napisane. Vysku denneho materskeho aj udaje odkedy a na ako dlho ti bude vyplacane... urcite chod na socialku kde ti daju potvrdenie od kedy dokedy si poberala materske a s tym potom na UPSVaR poziadat si o rodicak, lebo predpokladam, ze tento mesiac ti nepride uz nic, pripadne nejaka mala alikvotna ciastka...
@wewa464 chod do socialmej poistovne, nech ti daju papier, ze do kedy poberas matetske, treba to k ziadosti na rodicovsky prispevok. Potom na UPSVAR.
@majka99999 ďakujem 🙂 pojdem zajtra
@loginexistuje Ale nemá trvať materská až do 3 rokov dieťaťa? Prečo by mi to skončilo už? Vobec tomu nerozumiem musim isť na socialku zajtra :-\
Dobry den chcela by som sa poradit 🙂 Som zamestnana na 8 hodi🙂novu pracovnu zmluvu s minimalnou mzdou, v aprili bude 1 rok . Som v 5 mesiaci tehotenstva . Chcela by som sa informovat ako je to s dovolenkou. Kolko dni mi prinalezi ako tehotnej ked pracovna zmluva mi trva od 1.4. 2016 do 30.9 2017 .Musi mi zamestnavatel dobolenku preplatit ? Alebo si ju mam vycerpat ? Co je pre mna vyhodnejsie ? Moja dr. Gyn. ma chce dat na pn uz od 1.4 ,je mozne aby som bola na pn a zamestnavel mi preplatil celu dobolenku ? A kolko je to vlastne dni .mam 33 rokov. Dakujem za kazdu skusenost a radu 🙂 pekny dnik 🙂
@mishelka30 preplatenie dovolenky je mozne iba pri skonceni prac.pomeru
@wewa464 dobry chaos v tom mas, to nie je prispevok od zamestnavatela, ale materska zo socialnej poistovne, ktora sa pocita z platu. A nie, nemas narok na matersku 3 roky, to len podaktore neviete, ako to nazvat a volate to cely cas materska, materska je tich 34 tyzdnov, potom je rodicovsky prispevok, ten je okolo 203 eur a plus k nemu su pridavky

Mam pocit, ze si to pleties, ted aspon ja som o ziadnom prispevku z prace este nepocula. Podla mna ti chodi normalna materska, ktoru ti vyplaca socialna poistovna nie zamestnavatel pocas 34 tyzdnov (ak mas jedno dieta) vo vyske 70% (od januara 75%) tvojej hrubej mzdy a mala si na nu zrejme narok, kedze si mala odpracovanych 9 mesiacov za posledne 2 roky. Zacali ti to platit 6-8 tyzdnov pred terminom (podla toho, co ti gynekolog napisal do potvrdenia) a skoncia po 34 tyzdnoch, co je zhruba 8 mesiacov. Takze odporucam ti ist na UPSVaR vybavit si rodicak (203 eur), aby si neostala bez penazi...