Materská a tehotenská dávka: Ako sa vypočíta?
Ahojte ženy. Prosím,chcem sa poradiť. Na TPP som od 1.4.2024.Pracovny pomer mi stále trvá.
Min.roku od 18.7.2025 som bola na MD,aktuálne som na RD. Hypoteticky, ak by som šla tohto roku opäť na MD,z čoho mi ju budú rátať. Mam nárok aj na tehotensku dávku?
Ďakujem za pomoc.
@anonym_autor ak ti pracovny pomer stale trva a si aktualne na RD, mala by si mat narok na tehotenske aj materske, davku ti budu ratat z predpokladaneho vymeriavacieho zakladu, socialna poistovna sa obrati na tvojho zamestnavatela a on mu posle tuto informaciu. Dufam, ze som ti to spravne napisala a neurobila som niekde chybu.
Alebo pravdepodobny vymeriavaci zaklad sa to vola. Ty si podas tlacivo - ziadost o tehotenske na socialnu poistovnu a SP kontaktuje tvojho zamestnavatela a on im nahlasi pravdepodobny vymeriavaci zaklad.
V tomto smere je vsak fajn, aby si aj zamestnavatela, tak ako pri prvom tehotenstve, informovala pisomne aj o svojom druhom tehotenstve. Minimalne nech nema sok a vie, ze s tebou nema v blizkej buducnosti ratat a nech sa to dozvie od teba a nie cestou SP.
Matersku davku by si nemala mat nizsiu ako pri prvom poberani materskej davky (samozrejme pokoal si bola cely cas na MD a RD a popritom si nepracovala u svojho alebo ineho zamestnavatela, pripadne si necerpala dovolenku) a tehotenske budes mat vyssie ako pri prvom raze, to sa zvysovalo, kazdy rok sa to o nieco malo zvysuje.
Ak pracovný pomer stále trvá, nárok na tehotenské aj materské máš. ak nastúpiš na materské ešte tento rok, dávka bude počítať z vymeriavacích základov z minulého roka (dosiahnuté do 18.7.). V tomto prípade však neplatí,že materské nesmie byť nižšie ako predchádzajúce, keďže sa počíta z dosiahnutých vymeriavacích základov a nie z pravdepodobného vymeriavacieho základu.
Ďakujem, baby. A teda,nepomohlo by mi,ak by som si ešte teraz začala platiť dobrovoľne nemocenské? Lebo MD som mala vysokú a ak sa mi to bude rátať len z príjmov do 18.7.2025,teoreticky budem mat MD nižšiu aj o 500 eur ako prvú. Ďakujem ;)
Ďakujem, baby. A teda,nepomohlo by mi,ak by som si ešte teraz začala platiť dobrovoľne nemocenské? Lebo MD som mala vysokú a ak sa mi to bude rátať len z príjmov do 18.7.2025,teoreticky budem mat MD nižšiu aj o 500 eur ako prvú. Ďakujem ;)
@anonym_autor nie, nedá sa platiť dobrovoľné poistenie kým trvá PP

Dúfam že nie