Materská a živnosť. Ako je to s odvodmi a prácou?
7. jan 2026
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ak som živnostníčka a nastúpim od marca na materskú. Budem platiť odvody do SP a ZP alebo nie? Môžem pracovať popri materskej? Ako to teraz je?
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ak som živnostníčka a nastúpim od marca na materskú. Budem platiť odvody do SP a ZP alebo nie? Môžem pracovať popri materskej? Ako to teraz je?
@denka195 ahoj. Ja som szčo na materskej aktuálne. Socio neplatis, zdravotku si môžeš nastaviť ako chces, ale môžeš si dať aj 0 (len potom treba rátať, že ti pri zučtovaní môže prísť nedoplatok, ja som si dala na nulu). Čo sa týka zárobku, v našom meste mi na pobočke SP pri podaní žiadosti o materskú chceli dať podpísať čestné prehlásenie, že nebudem mať príjem, ale chceli údaje o dieťati, ktoré ale ešte nebolo na svete :D tak som sa pýtala, že ako to mám akože vyplniť. Nakoniec mi povedali, že aj o materskej rozhodujú na vyššom pracovisku v krajskom meste, tak som šla na pobočku tam a pani mi povedala, že v pohode mám mať živnosť ďalej, čestné prehlásenie netreba a že keby som mala prijem, oni to nevedia skontrolovať, kedy som tie peniaze zarobila. Či na materskej alebo po nej. Zaujíma ich iba zárobok za celý rok, ak sa chápeme. Ale ak si hľadáš info na nete, všade je napísané, že szčo na materskej môže mať príjem.