Materská a živnosť

lulu939075
24. nov 2012

Ahojte, som zamestnaná, normálne mi odchádzaju odvody od zamestnávetela. Okrem toho mám pol roka živnosť, ako to bude ked nastúpim na materskú. živnosť musím prerušiť aby som dostala matersku? Alebo môžem pokračovať v živnosti.??

pupendo5
25. nov 2012

Myslím,že pocas materskej živnost mat môžeš, ale pocas rodičovskej urcite nie, tam sa zevraj priklada prehlasenie o tom. Tiez ma to čaká (skôr ako teba) takze to budem ešte len poriadne zisťovať...

kvietocek55
25. nov 2012

ja mám súbeh živnosť a rodičák a je to v pohode.. na materskej nemusíš živnosť rušiť, ale nemala by si mať v tom období príjem zo živnosti. A na rodičovskej je to to isté, akoby si pracovala a poberala rodičák.

mishka0508
25. nov 2012

Baby, tak dajte prosim vediet aj mne. Lebo ja som sice v UK normalne zamestnana a pojdem na matersku tu. Ale potom by sme sa chceli vratit na SVK, kde mam otvorenu zivnost a vsetky odvody si normalne platim. A chcela by som ostat na materskej na SVK nadalej. Dakujem Vam!

tunzal
26. nov 2012

ja mám živnosť už hodne dlho a nemala som prerušenú ani počas materskej. od dr. si zobereš papiere do sociálky že ideš na materskú, zo sociálky ti dajú potvrdenie o materskej s tým ideš do zdravotnej, počas MD si nebudeš platiť odvody ani do zdravotnej ani do sociálky, a to príjem môžeš mať hoc aký, po ukončení MD začínaš normálne platiť odvody do sociálky celú sumu a do zdravotnej len alikvotnu čiastku podla príjmu

tunzal
26. nov 2012
evita68
26. nov 2012

@lulu939075 Keďže podnikáš pol roka, nie si povinne poistená v SP ako SZČO. Počas poberania materského nemusíš so živnosťou robiť nič, môžeš mať aj príjem z činnosti SZČO. Počas RD, ak by si mala zo živnosti príjem, tiež odvody do SP nie si povinná platiť Preddavky do ZP si môžeš určiť sama /podľa predpokladaného príjmu/, keďže máš aj pracovný pomer.
Ak by si bola povinne poistenou osobou ako szčo a živnosť nepozastavíš, počas RD budeš platiť odvody do SP.

pupendo5
27. nov 2012

toto je celkom dobry clanok
http://tehotenstvo.rodinka.sk/prirucka-pre-rodi...

Mna len uctovnicka strasila ze pri nastupe na rodicovsku treba "po novom" vyplnat nejake tlacivo kde prehlasujem, ze nemam ziaden prijem.. tak neviem ci sa tieto pomery v zakonoch doteraz nezmenili.. pravdupovediac by ma to vobec pri tejto politckej situacii neprekvapilo.. a musim povedat ze socialne pravo je pre mna spanielska dedidna..

tinka_14
27. nov 2012

v ZP mi povedali, ze si budem musiet platit zo zivnosti aj pocas materskej... a dufam, ze prijime budem moct mat - ucim totiz na zivnost nemcinu pravidelne, takze ten prijem mi zostane aj pocas MD

tunzal
27. nov 2012

@tinka_14 počas materskej nebudeš platiť ale počas rodičovskej už áno

tinka_14
27. nov 2012

@tunzal tak to sa budem musiet ist este raz spytat...nenavidim, ked mi zakazdym povedia nieco ine... typicke pre slovensko - nejednotne informacie

tunzal
27. nov 2012

@tinka_14 ja som to mala nedávno tak, kým som brala materskú tak som neplatila odvody ani do ZP ani do sociálky a počas rodičovskej teraz platím plnú sumu do sociálky a podla príjmu do ZP len alikvotnu čiastku

evita68
27. nov 2012

baby, záleží na tom, či máte popri živnosti aj trvalý pracovný pomer, či poberáte materské zo živnosti alebo z TPP, či máte príjem popri materskej a popri rodičovskom.. posudzuje sa to rozdielne..

sonkab
4. jan 2013

@evita68 vedela by si mi prosim ta poradit ? Od 02/2011 poberam rodicovsky prispevok. V marci 2012 som si zalozila zivnost, prvy rok podnikania ziadne odvody neplatim, vraj az na zaklade danoveho priznania. Teraz cca 20.01.2013 nastupujem na matersku dovolenku s druhym dietatom. Bude mi príjem z materskej pocítaný k príjmom zo zivnosti a teda budem musiet platit odvody aj z materskej ? Dakujem

evita68
4. jan 2013

@sonkab niééé, kdeže, materská sa do príjmu pre výpočet odvodov neráta 🙂

sonkab
4. jan 2013

@evita68 dakujem, lebo keby ano, hned pozastavujem zivnost 🙂

samantha223
4. jan 2013

ano, moze ist dalej, len treba dat do soc, poistovne a do zdrav, ze mate nulove preddavky, nakolko soc. a zdrav. poistovnu za vas pocas materskej plati stat. nesmiete presiahnut rocny prijem tusim 3000 eur, potom sa uz odvody platia.

tokina
6. jan 2013

@tunzal prosim ta a ako to ze musim platit nejaku ciastku do zdravotnej?je to normalne?dakujem

tunzal
6. jan 2013

@tokina mne to vypočítali podla prijmu čo som mala v daňovom priznaní

henky
19. feb 2013

........baby poradte.....Od 2009 som SZCO( vlastne doteraz)- ako je to u mna so zdravotkou?kedze aktivne som mala zivnost jeden rok- potom som bola na materskej-potom na rodicovskom- a teraz zase materska......a minule mi dosiel nejkay papier o preddavkoch- som z toho blba- myslela som,ze ked je to takto- som tymto oslobodena od platenia zdravotneho poistenia.../ze za mna plati stat/.... hmmmm

dadika2504
23. jún 2013

@evita68 peosím ťa, možeš poradiť aj mne? Ja som si minulý rok založila živnosť, ale nevykonávala som žiadnu činnosť, medzitým som nastúpila na MD a teraz som už na rodičovskej. Činnosť naďalej nevykonávam.....musím niekam niečo platiť, Myslím, ZP a SP. Predpokladám, že tak do pol roka živnosť pozastavým.

spagettka
5. feb 2014

som taký istý prípad ako dadika2504, len s tým rozdielom, že chcem začať mať príjem zo živnosti 🙂

divosko
22. mar 2014

kočky ja som na TPP uz mam jednu matersku za sebou....nastupila som do prace a zvazujem ze zacnem byt zivnostnicka...viete mi poradit ako dlho a kolko si musim platiti odvody aby som dostavala max matersku, tj. 760 e cca?

snazilka1983
20. máj 2014

osobky mam taky problem a neviem si s nim nijak rady. na socialku sa mi nechce ist pytat nakolko su tam totalne kravy vobec neochotne poradit. takze:
od roku 2006 pracujem na zivnost a vzdy som platila minimalne odvody do socialky 130 a do zdravotky 56 sumy pisem zaokruhlene nvm ich uplne presne. ide o to ze v roku 2013 sa zmenil ten zakon ze ak nedosiahnem urcity zarobok za cely rok mam narok na rok na oslobodenie od platenia odvodov do socialky. samozrejme ja krava som to vyuzila a co cert nechcel som otehotnela /predtym sa nam nedarilo 5r/ a teraz co? ako schvalne mi dali v praci vypoved dva mesiace pred narokom na matersku ak by mi vooobec daku uznali no to je fuk aj rodicovsky by bol dobry. lenze kedze som si neplatila odvody do socialky co teraz? mam vobec narok na PN ak sa dam na marodku alebo na daku podporu keby som sa dala na urad prace? ach jaj som si to zrejme riadne pokaslala. este spomeniem ze popri zivnosti som pracovala na normalnu zmluvu na slovenskej poste cize oni pocas tych 5 mesiacov co som tam robila mi odvody do socialky platitli lenze to bolo od septembra do konca februara. prosim viete niekto poradit ci daco dostanem ? ☹ ☹ ☹

hruveop
20. jún 2014

@evita68 ahoj, vedela by si mi prosím poradiť? Keď budem počas RD vykonávať svoju činnosť, vystavovať a prijímať faktúry, budem musieť platiť odvody do ZP podľa výšky príjmu a do soc. v plnej sume? Keby som zamestnala na dohodu ZŤP osobu (napr. na 1 hod. týždenne, ktorá by "robila" za mňa) musela by som okrem odvodov za brigádnika platiť odvody?
Ďakujem

evita68
20. jún 2014

@hruveop môžeš si určiť preddavky do ZP nulové, potom ti to ZP v ročnom zúčtovaní zráta a zaplatíš len zo skutočného základu dane..

hruveop
20. jún 2014

@evita68 ďakujem krásne 🙂

simulienka2207
5. aug 2014

@evita68 Ahoj, prosim ta, ja by som sa chcela spytat, ci mi nevies poradit, tie nulove preddavky do zdravotnej poit. si ako urcim? To sa nejak nahlasuje na nejakom tlacive? Alebo jednoducho nebudem platit preddavky? A este jedna otazka, je nejake tlacivo, kde sa nahlasuje zdravotnej poistovni, ze SZCO je na RD? Alebo ako im to oznamit? UPSVaR to nenahlasuje automaticky? velmi pekne dakujem za odpoved

evita68
5. aug 2014

@simulienka2207 normálne pôjdeš do ZP a povieš, že si chceš určiť nulové preddavky.. oni ti tlačivo dajú... a to, že si na RD v poisťovni máš nahlásené predsa, či?

simulienka2207
6. aug 2014

no,ide o to,ze na MD som bola ja,ale na Rd je mm od januara,on je SZCO..a nenahlasovali sme to do zdravotnej.tak ale asi treba..len neviem,ci je na to nejake tlacivo?
@simulienka2207