Materská, ak som zamestnanec a súčasne samostatne zárobkovo činná

domca43
15. máj 2014

Ahojte,,viete mi niekto poradit prosim ako je to s materskou v pripade ze som zamestnana ako zamestnanec a popri praci aj SZCO, kde si riadne platim odvody (nemocenske a dochodkove) .
Z coho by mi bola v tomto pripade pocitana materska? 65% z mzdy od zamestanca plus navysenie zato ze si platim dobrovolne nemocenske alebo ako je to? dakujem

gapa
15. máj 2014

@domca43 nárok na nem.dávku (aj materské) sa zistuje z každého nem.poistenia samostatne, Tj. áno, ak splnaš podmienky (tie základné I. trvania poistenia v den nástupu na md alebo si v tzv. ochrannej lehote po ukončení poistenia II: aspon 270kalend.dní nem.poistenia zvlášť zo zamestania a zvlášť ako szčo v období dva roky pred skutočným pôrodom, III. uhrada poisteného).
Potom sa vyráta samostatne denný vym.zákald z oboch nem.poistení, zráta sa a dávka sa vypláca potom jedna, s tým, že je stanovený zákonom maximálny denný vym.základ. Aj keby si dosiahla v súčte viac, tak ti uznajú nárok len z toho maxima.

domca43
autor
15. máj 2014

@gapa dakujem za odpoved 🙂

gapa
15. máj 2014

@domca43 samozrejme tam potom záleží aj na konkrétnych údajoch, z čoho sa ráta to materské, sú prípady z minima ... (som si teraz všimla, že píšeš o dobrovolnom poistení, tak neviem, či si povinne poistená szčo či dobrovolne, lebo sú trochu rozdielne podmienky pri výpočte, ak netrvá poistenie od vzniku aspon 26týž. pri dobr.)

nika1020
15. máj 2014

@domca43
môžeš skúsiť aj.
http://www.socpoist.sk/2150-menu/55451s

( v časti poradňa), odpovedajú aj na písomné dotazy zaslaním odpovede na email.