icon

Materská ako príjem

david294
22. jún 2022

Ahojte chcem sa spýtať berie sa materská ako príjem pri posudzovaní príspevku na zvýšené výdavky. Ďakujem

alenah31
22. jún 2022

@david294 záleží na aké posudzovanie zvýšených výdavkov to potrebuješ. Materské je náhrada príjmu vyplácaná z nemocenského poistenia. Pri posudzovaní bankovými inštitúciami sa zväčša za príjme považuje, pri posudzovaní úradmi ako napr. ÚPSVaR sa za príjem považuje aj materské aj RP, pri výživnom sa mi materské za príjem považovalo.

david294
autor
22. jún 2022

@alenah31 takže vlastne všade sa považuje za príjem 🙂

lienka.7
22. jún 2022

@alenah31 väčšina bank ti matersku akceptuje len do výšky RP, cize ked mas aj max.matersku, na 95% ti uznajú len rýchlo cca.400€ rodicak.
@david294
Ak to potrebuješ pre banku, treba sa pýtať poradcu.

alenah31
22. jún 2022

@david294 záleží na čo to potrebuješ - napr. v banke keď sa žiadala hypo - áno, akceptovali MD v plnej výške...v dvoch bankách dokonca aj RP a výživné keďže chodilo na účet pravidelne. Ale keď sa žiadal spotrebák - už nie. Všetko riešil fin. poradca.

alenah31
22. jún 2022

@lienka.7 uznali plnú výšku materskej + žiadateľ ešte popri materskej pracoval z domu na iný úväzok. O 3 mesiace neskôr pri žiadosti o spotrebák - materské (posledný mesiac nároku) už neuznali. Ale teda žiadateľ - mal kráľovský príjem, ona ako manželka bola spolužiadateľ a overovali aj jej príjem. Pri spotrebáku bol problém hlavne jej dlh v banke a stávkovanie.

lienka.7
22. jún 2022

@alenah31 podla toho asi kde, mne matersku neuznali (a to.spm ju mala fakt peknu). Ani ďalším 3 kamarátkami. A to boli rôzne banky.
Pokial ma však jeden žiadateľ co ja viem 3-4 tisíc, je to urcite ine ako ked ma 1.200.
Banky majú rôzne podmienky... cize je to individualne