Materská. Čo si musím vybaviť?

primaa
8. sep 2009

chcela by som sa spytat,
prac. zmluva mi konci 30.09.2009, na matersku mam nastup 25.9.2009
co si musim vybavit v socialnej poistovni ked uz nebudem ako zamestanana a co v zdrav. poistovni,? kde a co treba ist zahlasit ze uz nie som zamestana? mam na mysli aj nejake tie dochodkove poistenia a tak... co s nimi...dakuejm jana

gapa
8. sep 2009

primaa,
od ukončenia PP už nie si poistená ako zamestnanec zdravotne ani dôch., nemoc., v nezamestnanosti. A to ani v prípade, že by si bola PN.

Treba sa bud evidovať na UP a s papierom o evidovaní na UP treba zájsť na ZP
alebo si sama platiť zdrav.poistenie do nástupu na MD (za predpokladu, že splnaš podmienky na nárok na materské)
. Od nástupu na MD, ak máš nárok na materské, ťa vyradia z evid. uchádzačov o zamestnanie, na základe dokladu o nároku na materské. Ten istý doklad spolu s dokladom o vyradení z evid. uchádzačov o zamestnanie treba potom aj na ZP.

Dôchodkovo budeš poistencom štátu odo dna pôrodu, ak si do 45dní od pôrodu podáš prihlášku na SP podla bydliska.

jarmila2deti
9. sep 2009

chcela by som sa opýtať
MD mi končí 28.09 2009, a zamestnávateľ mi už pred cca 5 mes. dal vedieť, že so mnou už nerátajú do PP, a samozrejme mi ponúkol odstupné, ale dcera ma zdr. problémy /imunita, oči, drž.tela, / a rozbehla som si vybavovanie na predl.MD.
Môže zamestnávateľ mi napísať výpoveď? alebo bude musieť až po ukončení predl. Md? Môžem plynule na to nadviazať tou MD? alebo budem sa musieť evidovať na UP? 😒

gapa
9. sep 2009

jarmila,
predpokladám dieťa bude mať 28.9.09 tri roky, t.j. končí ti rodič.dovolenka (nie materksá). V takom prípade, ak budeš mať pred nástupom do zamestnania doklad/rozhodnutie z UPSVaR o dlhodobo nepriaznivom zdrav.stave, tak stačí napíšať žiadosť o poskytnuie predlženej rodič.dovolenky z dôvodu tohto dlhodobéh zdr. stavu a priložiť k žiadosti kopiu rozhodnutia. Zamestnávatel je ti povinný rod.dovolenku do doby, ktorá je na rozhodnutí uvedená poskytnúť.

Počas RD nemôžeš dostať výpoved z nadbytočnosti.

Ak by si ale ani 29.9.09 doklad o tom nemala, tak musíš nastúpiť do práce alebo čerpať dovolenku, ak ti nejaká ostala a v tomto čase výpoved dostať môžeš. Ak však vo výpovednej dobe nastúpiš na RD (ak medzitým na UPSVaR rozhodnú a budeš mať o tom papier a požiadaš o RD), tak tvoj PP skončí až posledným dnom RD, ak nebudeš súhlasiť so skorším nástupom.

Potom pozor na prihlášku v soc.poistovni (dôchodkové poistenie), ak by si nastúpila do práce, treba dať odhlášku do 8dní a potom najneskôr prvý den! čerpania RD zase prihlášku.

garicka
10. sep 2009

ahojte,

gapa prosím môžeš poradiť aj mne?

bola som vo firme zamestnaná na neurčito. ale vo februári som sa so zamestnávateľom dohodla o rozviazaní prac.pomeru k 30.4.09. avšak 28.4. som musela nastúpiť na rizikové PN na ktorom som doteraz...

v robote mi povedali že nevedia ako to so mnou je, nech zavolám na UP. tak som tam volala a povedala som, že mi mal končiť prac.pomer, ale že som musela ísť na rizikovú PN a či sa mám u nich zaevidovať. pani na UP mi povedala že pokiaľ mi trvá PN takže sa u nich zaevidovať nemôžem, musí sa PN ukončiť.

na PN budem až do začiatku MD, a teraz neviem či sa prechodom na MD zruší môj prac. pomer (ak vôbec ešte trvá - čo netuším....) alebo bude trvať naďalej.... ak sa pomer nezruší, tak akú povinnosť mám ja voči firme a firma voči mne nástupom na MD? aké doklady musím pozháňať? a kam všade zájsť? môj mnž je momentálne nezamestnaný, neviem či je to podstatná info.... a kedy môže firma so mnou ukončiť definitívne prac. pomer? je to 6 mesiacov po nástupe na MD?

dobrovoľné nemocenské si platím od 4.2.09, ešte by som sa mala niekam zaevidovať?

veľmi pekne ti ďakujem za odpoveď 🙂

gapa
10. sep 2009

garicka,
to naozaj nevieš od 30.4.09, či ti tvoj PP trvá?????? To je podstatná vec. Aj ked by ti trvať nemal, lebo si podpísala dohodu a tá platí aj v prípade PN, MD, tehotenstva. Ale možno sa mzdárky nevyznajú alebo cítia s tebou a PP neukončili. No to si určite zisti, ved telefony fungujú. Predpokladám poslali by ti minimálne zápočtový list, kde by bol aj uvedený koniec PP.
Potom sa dá hovoriť o dalšich postupoch. V čase ukončenia PP, ak by skončil, tak ako mal 30.4.09 si bola už tehotná, takže ak máš splnenú aj podmienku aspon 270dní NP v posledných dvoch rokoch pred pôrodom a PN ti bude trvať k nástupu na MD, ktorý by mal byť ale pozor 6týždnov pred pravd.termínom pôrodu (t.j. nedaj si ukončiť PN 8týždnov pred termínom!!! to by nárok na materské, ak by postupovali podla zákona nevznikol!!!

Pozri si zákon o sociálnom poistení § 50 ods. b) kedy tebe vzniká nárok na materské (že to nie je 8týždnov pred PTP, ako je to obvyklé v prípade, ak PP trvá a je uvedené v § 48 ods.2 zákona o sociálnom poistení.

garicka
10. sep 2009

ďakujem za info

jarmila2deti
11. sep 2009

gapa,
ďakujem za odpoveď.

mireno
25. sep 2009

ahojte všetci, všimol som si že nejaká gapa tu podáva informácie. takže chcel by som poprosiť milú gapu o radu. môže ma zamestnávateľ prepustit zo zdravotných dôvodov, to znamená že ak som stratil zdravotnú spôsobilosť na ten druh práce, ktorý som vykonával. alebo je povinní ma preradiť na iný druh práce. a v prípade takejto výpovede mám nárok na odstupné ? ďakujem za odpoved. s pozdravom mireno.

gapa
25. sep 2009

mireno,
záleží, či máš lekársky posudok.
Pozri Zákonník práce
§ 55 ods.2 písm.a) alebo c)
§ 63 ods.1 písm.c) + ods.2
§ 69 ods.1 písm.a) + ods.3+4 + § 70

gapa
25. sep 2009

takže ak máš posudok, tak je povinný ťa preradiť, ak pre teba nemá iné miesto v mieste výkonu práce. Ak nemá iné miesto alebo miesto odmietneš, tak máš nárok na ostupné. Ale musíš mať ten lekársky posudok. A ak ťa nepreradí do 15dní, tak môžeš ty okamžite skončiť PP a máš nárok na 2mesačnú mzdu. Ale presné znenie a podmienky (čo tu nerozpisujem) pozri v tých §

mireno
26. sep 2009

ahoj gapa veľmi pekne ďakujem za odpoveď, maj sa pekne mireno.

dzio2
28. sep 2009

ahoj gapa potrebujem poradit pred porodom ked som sla doprace potvrdit papiere tak som sa dozvedela ze som nezamestnana moja mala ma uz 7tyzdnou a nemam ani v rukach podpisanu vypoved ani odstupne moja zamestnavatelka ukoncila zivnost preto lebo sa rozviedola s manzelom podnik bol jeho vsetci zamestnanci spadaju podneho len ja jedina som bola zamestnana podnou tak aj som tak dopadla nevies mi poradit nakoho sa mam obratit?Zmluvu som mala na polovic uvezok ja len chcem naco mam narok toho odstupneho nebude vela ale kazda korunka pomoze teda euro 😀 dakujem

gapa
28. sep 2009

dzio,
over si v ZP a SP, či ta odhlásili a odkedy. Obrátila by som sa na neho, on je zodpovedný za všetkých praovníkov, ked je firma jeho, je jedno, že sa rozviedol a pôvodnú zmluvu podpísala jeho manželka. By som sa informovala na inšpektoráte práce a žiadala o konzultáciu, ked už budeš mať info zo SP a ZP (t.j. niečo isté). Nemusíš dávať zatial žiadne info o firme, len popíš čo najvecnejšie info o tom, kto je konatel firmy ... A by som zamestnávatelovi povedala, že sa obrátiš na inšpektorát so žiadosťou o riešenie (neviem si teraz spomenúť ako to nazývajú, tuším "podnetom na prešetrenie").

A predpokladám dala si si prihlášku do SP, lebo to spätne vybaviť nejde a od ukončenia PP nie si dôch.poistená.

dzio2
28. sep 2009

gapa dakujem 🙂

mirka1308
26. nov 2009

Ahoj gapa 😉
Chcela by som ťa poprosiť o radu:
priateľ je u jedného zamestnávateľa cca 3roky zamestnaný a už od začiatku roka je na PN.
Nakoľko sa jeho stav nezlepšuje, tak mu Dr.doporučil, nech si začne vybavovať invalidné-vraj podľa jeho zdr.stavu má nárok.
Problém je v tom, že keď podpisoval prac.zmluvu, tak mal na dobu určitú, najneskôr do 30.11.2009 ale dohodu o prac.činnosti má na dobu neurčitú. Vôbec nepredpokladal, že sa mu zdravie pohorší a teraz mu prišiel od zamestnávateľa oznam o skončení prac.pomeru.
Vôbec nevieme ako ďalej, som myslela, že keď je na PN tak nemôže byť prepustený 😕 ☹
Poraď, prosím, na koho sa obrátiť? 😨 Ďakujeme vopred 😔

andrea16
26. nov 2009

ahojte dievcence,
ak mozte poradte: mam PP na dobu urcitu do 31.12.09 a zamestnavatel mi ju pravdepodobne nepredlzi, nadavno som sa dozvedela,ze som tehotna a TP mam cca 25.07.2010. Je lepsie si vybavit rizikove tehotenstvo od 1.1.2010 a byt PN az do nastupu na MD alebo sa hlasit na UP a informovat,ze som tehotna? Ake obdobie sa bude brat do uvahy pri vypocte MD? Dakujem