Materská dovolenka končí: Ako postupovať ďalej?
Ahojte , potrebujem radu a zistiť ako to naozaj je.
Aktuálne som na MD. Tá mi končí o mesiac. TPP mám na dobu určitú 31.3. 2025
alernativa č1
Zvažujem že nepôjdem na rodičak ja, ale na 6 mesačňnu podporu, tým pádom môže partner poberať rodičák ( bol na otcovskej 2 týždne ) a naďalej pracovať ako doteraz ?
Po polroku, samozrejme že by si rodičak dal odňať a dala by som si ho na seba.
alebo alternatíva 2
Išla by som na podporu( tá bude určite vyššia ako rodičak) a je možné aby aj on išiel na MD na 26 týždňov? Nevadí že ja som si na to jedno dieťa už MD vyčerpala ?
Tým pádom by sme boli spolu doma. On má tiež na dobu určitú ale s predĺžením zmluvy by nemal byť problém . Čiže či by prakticky vedel nastúpiť po novej zmluve?
Chceme niečo čo by nás vyšlo finančne najlepšie .
ďakujem za rady 🙂
A áno.....on môže ísť na materskú a ty na úrad.
@doriiis ja pôjdem na podporu a on na MD .. ja rodicak by som išla ak by mi skončila podpora a jedmu MD
Moze ist na matersku a ty na podporu ale popri materskej nemoze pracovat, dnes to uz celkom prisne kontroluju a hlavne v situaciach, ked je aj zena doma (napr. na podpore)
@petamich áno pokial by bol na MD boli by sme spolu doma ,
ak by bol iba na rodičaku tak by riadne pracoval ako doteraz
len rozmýšľam že čo sa finančne viac oplatí
@smejkuskaa no ak by pracoval ma mzdu + rodicovsky a ty podporu, ak pojde na matersku bude mat cast prijmu (zalezi aj od vymeriavacieho zakladu aky velky vypadok resp. o kolko menej by dostal) a ty by si mala podporu, cize cisto hlupou matematikou asi prva moznost
@petamich on má fix + variabil a MD je vlastne 75% z hrubej mzdy , čiže by mohol na tom istom +/- a bol by doma .
Ja som tiež tak mala a materská mi vyšla tak ako som dostávala v čistom 🙂
No to plati ak zarabas relativne priemerne, kusok nadpriemerne, ak zarabas nadstandardne, tak materska ma strop (maximalna materska, cize ten co zaraba 3000€ a viac nedostane 75%, kedze je tam strop a ani zdaleka nedostane cca. to iste).
Aj tak pisala si co sa viac oplati, v pripade A mate plus rodicak, v pripade B bude mat cca. mzdu, cize stale matematicky budete mat viac ak bude mat mzdu a rodicak predsa, to uznsa vy musite zamysliet, ci chces aby bol doma a cca. na tom istom alebo aby robil a dostal rodicak 🙂
Ale ty pises aj v alternative 1, aj v alternative 2, ze pojdes na pol roka na podporu a on na pol roka na matersku 🤷♀️ to mozes. A mozes sa aj do roboty vratit. Ale nemozes byt ty na rodicovskom prispevku a on na materskej na to iste dieta.

Nemôžeš byť ty na rodicaku a on na MD na jedno dieta