Materská dovolenka po návrate zo zahraničia
Dobry den, mam odpracovane 2 roky v zahranici(holandsko), pred tyzdnom sme sa s priatelom dozvedeli ze budeme rodicia a moja otazka je ci mi vznika nejaky narok na matersku dovolenku a rodicovsky prispevok na Sk, pretoze vsetky vysetrenia budem mat v holandsku ale rodit chcem na Sk, som prvorodicka a nemam skusenosti s takymito vecami 😄 dakujem pekne za kazdu odpoved
@sardinka336 na matersku narok nema lebo na Slovensku nikdy nerobila🙂
@dmka no dufam ze to bude ok 😃
@sibalka21 dakujem za info
@laurika1995 ale bude jasne ja som to tiez musela absolvovat a mam to este teraz komplikovanejsie lebo sme sa prestahovali do Prahy takze dalsi stat mame v hre je to este zlozitejsie ale vsetko sme vybavili. Vsetko sa da neboj🙂
@dmka cize mi bude trebalo obehat par uradov., napr.socialnu poistovnu a tak? Sorry ze sa tak blbo pytam ale fakt netusim co a ako
@laurika1995 v pohode;) Ano musis si obvolat zdravotku a socialku ale aj v Holansku hlavne tam zacni a popytaj sa naco mas narok a za akych podmienok co potrebuju od teba aby si dostala matersku....zvacsa chcu vela papierov ale to ti povedia konkretne a potom sa na Slovensku informuj popis aku mas situaciu a zas za akych podmienok dostanes rodicak a ostatne pridavky oni ti vsetko povedia.
@dmka no dakujem za info ☺ to uz aby som s tym zacala teraz 😃
@laurika1995 urcite zacni radsej skor aby si sa nemusela v 9.mes. natahovat s uradmi
@laurika1995 no zacni, lebo baby, kt. odisli tehotne z NL a spolahli sa,ze im to tu niekto vybavi mali velke problemy. NL urady neradi vydavaju informacie inej osobe- trebars aj manzelovi. Viem,ze sa niektore celkom aj nacestovali.
Nezabudni na NL danovy urad, gemeente ze odchadzate na trvalo.
@ervenka uz som si dost polietala na Sk a spat kvoli podpore z Nl, kedze tu nemame melding 😃😃
@laurika1995 nemate melding= ze nie ste tu prihlaseni?
@laurika1995 ja som to myslela tak ze 6 tyzdnom materskej je zalostne malo 😀 inak ten prispevok nie je pre prvorodicky ale aj pre druho- a tretorodicky. Pri stvrtom ho uz nedostanes v takej vyske.
@ervenka no presne tak
@marcelatje viem to som sa uz docitalaa ze nie je cisto pre prvorodicky 😃 ale seba tak oznacujem
Ahoj ja zijem v Nl s dvomi detmi,kontroly, rodila som na Sk a vsetko poberam z Sk.Myslim ze narok Vam zanika,kedze ste si neplatila 270 dni pred otehotnenim socialne a zdravotne,len moznost poziadat o rodicovsy pridavok hned od zaciatku,ked sa Vam mimi narodi,co je cca 250 €.Vyhoda je ze doma mame matersku 3 roky a tu iba 3 mesiace.
@mibi41 dakujem pekne za info ☺
Neviem presne ako je to v Holansku, ale mne sa toto isté stalo ale v Rakusku. S tym rozdielom, ze ja som tam ešte aj porodila a až potom sme sa vrátili na SK. V mojom prípade to bolo tak, že príspevok pri narodení dieťaťa a materskú som u nás nedostala. Dostala som ale s AT, čo bolo aj lepšie (bolo to podstatne viac ako na SK), len kým sa to vybavilo... 😞 a potom ten rodicovsky príspevok sa robí formou diferenzialneho rozplatku. Na to čo máš u nás nárok ti vyplatí nás UPSVaR a ak máš trvalý pracovný pomer v Holansku, tak by ti Holansku malo doplatiť ten rozdiel. Este je dosť dôležité kde budes s babom bývať a kde bude ekonomický činný otec dieťaťa. Zisťuje sa totiž takzvaný stredobod tvojho životného záujmu. Posudzuje sa to hlavne od ekonomickej aktivity ale aj od toho kam chodíš s dieťatkom k lekarovi a podobne. Je to dlhý proces kým sa to všetko vybaví. Podstatné je, že ak sa obidvaja vrátite aj s partnerom a babom na SK a nemáš tu nič odrobene, vznikne ti nárok len na rodičovský príspevok a ten aj dostanes. Je to cca 200eur. Ak nebudeš ty alebo tvoj partner ekonomický činná v Holansku, tak vramci eu je potom zodpovedná krajina Slovensko. Aj tam budes aj bývať aj aj pracovat tak dostanes všetko odtial a Sk je nerelevantne. V prípade, že tu byvas a tam robis (poprípade manzel) príde na radu ten difernzialny rozplatok. No a to je vybavovaciek cca na pol roka. U nas to trvalo asi 9 mesiacov.
@laurika1995 to ta napadlo teraz sa vratit? skor si myslim,že je v tom financna vychcanost
@laurika1995 ahoj, urcite si vybav matersku este v holandsku, na slovensku narok na nu nemas. Na rodicovsky ano. Ja som mala podobnu situaciu,lebo sme boli v Anglicku. Maly sa narodil uz na Slovensku. Poberala som matersku z anglicka, lenze tym padom som musela mat aj anglicke zdravotne poistenie. Cize som si potrebovala vybavit formular S1 - aby som mala uhradene vsetky naklady s porodom a formular E301 aby som mala rok preplacane vsetky zdravotne ukony na Slovensku. Vsetky tieto doklady som si ziadala v UK. Neviem ako je to v Holandsku, ale aby si mala predstavu. Drzim palce pri vybavovani, nam to trvalo dost dlho.
@emuska123 predpokladam ze mal na mysli ze v nl by musela ist po par tyznoch do prace a tu moze byt doma 3 roky
@salfusco popravde ja by som tiez nechcela byt "sama" s dietatom v zahranici. A aj ked pristup ze "urady by mali byt radi ze sa chcem vratit" nie je celkom ok, rodina ti dava istotu najma ak si prvorodicka a neviec do coho ides. Paradoxne mne s detmi nepomaha nikto okrem mm no vedomie ze ak by som to potrebovala rodina je blizko ma ukludnuje 😅
@laurika1995 k tomu prispevku pri narodeni sa priklada aj potvrdenie od gynekologa, ze si chodila pravidelne na kontroly, ak ho mat nebudes, prispevok ti nedaju..a neviem, ci uznaju aj zo zahranicia od gyn, tie papiere k prispevku sa vypisuju az po porode.
@marcelatje ako to myslela neviem, pochopila som ze sa vracaju natrvalo, neviem ako dlho trva materska v holandsku, ja som ju z UK poberala 39tyzdnov a potom som presla na rodicovsky zo Slovenska.
@emuska123 baby tu pisali nejakych 6 ci 11 tyzdnov. V porovnani s 34 u nas plus moznostou zostat s dietatom doma na RD do jeho troch rokov sa to neda porovnavat. Jednoznacne je to lepsie u nas.
@emuska123 a to ani nespominam ze po ukonceni materskej matky moze na matersku nastupit aj otec 😉
@emuska123 pri poznamke urady by mali byt rady ze sa chcem vratit mi to tiez ptidr ako vychcanost.. takisto ako v x temach kde zeny pre stat nehli ani prstom a nadavaju ako sa slov stat nepostara o mamicky a ako sa v inych krajinach staraju....velky trt makovy luxus 3jrocnej moznosti byt doma a dostat aspon nieco nemas nikde vo svete...nevraviac o materskej otca...ano tu mas aj v zahranici adi tyzden.... a nie je pravfou ze vzdy zarobi otec resp muz tolko ze di to moze zena dovolit ostat doma ale preto zeby dane plus opatrovanie dietsta pohltili cely zenin plat
@laurika1995 Nehnevaj sa ale dane platis v NL, slovenskemu statu si nedala nic a chces matersku a vsetko co sa da od Slovenska? Pripadas mi ako osoba z jednej mensiny na Slovensku. Za mna neodvadzas nic na SK nic Ti nepatri. Myslim,ze sme vsetky pracujuce bezdetne rady, ze mame robit aj na Teba.
Mali ste si odkladat peniaze na ucet s krycim nazvom Dieta a mala by si o starost menej

na to by mala mat narok kazda rodicka, nie len prvorodicky, preto baby asi nepochopili na aky prispevok sa pytas.... a ano mala by si ho dostat, treba si zistit co vsetko si musis na to vybavit