icon

Materská dovolenka po návrate zo zahraničia

laurika1995
29. sep 2016

Dobry den, mam odpracovane 2 roky v zahranici(holandsko), pred tyzdnom sme sa s priatelom dozvedeli ze budeme rodicia a moja otazka je ci mi vznika nejaky narok na matersku dovolenku a rodicovsky prispevok na Sk, pretoze vsetky vysetrenia budem mat v holandsku ale rodit chcem na Sk, som prvorodicka a nemam skusenosti s takymito vecami 😄 dakujem pekne za kazdu odpoved

marcelatje
30. sep 2016

@sense ano tiez si myslim ze to vyjadrenie bolo velmi nestastne a zbytocne drazdi 😅

emuska123
30. sep 2016

@sense ano ja s tym suhlasim co pises, hlavne to ostat do 3rokov doma to je presne luxus, lenze co sa tyka Slovenska, ja som na SK pracovala 5rokov nepretrzite, potom som pracovala 8mesiacov v UK a ked som sa chcela vratit nemala som narok na matersku, to mi prislo uplne odveci, takze podporujem kazdu zenu nech vytazi co sa da z davok, ci doma alebo zo zahranicia, lebo ked raz na to narok mas, preco nie.

marcelatje
30. sep 2016

@emuska123 ono je uplne v poriadku vyuzit vsetko co system umoznuje aj zakladatelka sa mi javi ako vcelku rozumna zena len to jednoducho tak nestastne napisala. Stylom tu ma mate starajte sa a budte radi ze som sa vratila 😀

bluka2
30. sep 2016

Mna by to zaujimalo naopak, ci napriklad mozem robit na SK, alebo v Bulharsku a potom ist na matersku napr. do Nemecka, alebo do Danska, alebo tak 😀

sense
30. sep 2016

@emuska123 ja praveze nepodporujem ...podporovala by som zenu kt si roky odmakala...napr ty kedze si vacsinu casu odmakala na svk a odvadzala tam a kedze mozes robit v zahranici a nasledne dostavat podporu na svk po dolozeni vsetkych dokumentov.malo by to byt podobne aj s materskou.... ale nie ked niekto eate nehol ani krizom slamy...a chce mat vyhody ineho statu...a argument vychivavam danoveho popkatnika u mna tiez neplati lebo nikde nie je dane ze to aj skutocne danovy poplatnik bude...ale to sa netyka zakladatelky temy ale poznam jednu taku...

laurika1995
autor
30. sep 2016

@salfusco hej financna vyjebanost skor 😃 lebo sa mi nechce po 6 tyzdnoch ist do roboty ... ako sorry ale kazdy si predstavuje kny zivot pre svoje dieta a ja chcem aby moje bolo vychovavane na Sk taze diki cau

eda15
30. sep 2016

@bluka2 myslim ze ak je to v ramci EU a budes riadne zamestnana cez papiere tak by nemal byt problem. Treba si ale zistit pre konkretnu krajinu pracovne podmienky spojene s vyplacanim materskej

laurika1995
autor
30. sep 2016

@holubicka28 porod bude uz na Sk a mali by uznat pretoze poznam viac dievcat co boli tehotne a rodili na Sk..len stym rozdielom ze sa vracaali spat do Nl

laurika1995
autor
30. sep 2016

@marcelatje nestastna veta 😃😃 teraz ma ukamenujte pre boha 😃 lebo clovek je len uprimny .. kvoli tomu ze som nepracovala na Sk za 300e teraz akoze nemam mat na nic narok ? ☺ ako sorry ale nesom ciganka ktora cely zivot nerobi ma 15 deti a na kazde dostane viac jak dost! Cigaani nech zhabu vsetko ☺

salfusco
30. sep 2016

@laurika1995 ano,presne si si odpovedala a ja som to nazval rovnako presne.Dovi,čau 🙂

nivea777
30. sep 2016

@salfusco musis dat navrh na ministerstvo,nech teda kocikovne vyplacaju len zenam ktore absolvovali prehliadky na slovensku..a rodicovsky napr zenam,ktore napr v case ziadania maju bydlisko rok na slovensku..mne osobne je to jedno,ked ma narok nech to dostane. Rodicak urcite,sak to je 203€.. s tym kocikovnym by som to mozno trochu upravila

bluka2
30. sep 2016

@eda15 Ja ti neviem. V AT sa vyratava vyska materskej ako 80% priemeru poslednych troch odpracovanych mesiacov, ale porovnava sa to este s priemernym zarobkom za minuly kalendarny rok. A vyplatia tu vyssiu sumu. Ja som rok pred materskou mala super plat v Dansku, z ktoreho by mi vysla max. materska v AT. Ale nebolo to tak, vyplacali mi iba to vypocitane z rakuskeho platu, lebo vraj sa beru do uvahy iba zarobky v AT. Tolko moja skusenost, preto pochybujem, ze ta EU mobilita az tak dobre funguje, ako pises, ale mam iba tuto jednu skusenost a nie som ziadny odbornik.
Samozrejme vsade som bola zamestnana poriadne na lokalne zmluvy, ako pises, ziadne agentury ani nic take.

ervenka
30. sep 2016

@laurika1995 BSN cislo/ sofie cislo mas? Zdravotne atd. tu v NL si platis?

ervenka
30. sep 2016

@nivea777 ale ono to je uz tak.
Podmienky nároku na príspevok sú:

Oprávnená osoba má nárok na príspevok, ak má trvalý pobyt a bydlisko na území SR a dieťa sa narodilo.
Podmienka "bydliska" je relatívne novou podmienkou, podľa ktorej sa vylučuje vznik nároku na príspevok pri narodení dieťaťa pre osoby, ktoré nežijú na Slovensku, resp. centrum záujmov rodiny nie je v SR, avšak nezrušili si na území SR trvalý pobyt.
Bydlisko na účely príspevku je miesto, kde má oprávnená osoba a dieťa sústredené najdôležitejšie záujmy na základe objektívnych kritérií, ktorými sú najmä dĺžka pobytu, výkon zárobkovej činnosti, povinné verejné zdravotné poistenie, poskytovanie zdravotnej starostlivost, bývanie s rodinou, návšteva predškolského zariadenia, plnenie povinnej školskej dochádzky.

laurika1995
autor
30. sep 2016

@ervenka ano BSN aj zdravotnu mam tu, ale trvale bydlisko mam na Sk a babatko bude mat tak isto trvale byd. Aj doktora a vsetko na Sk

laurika1995
autor
30. sep 2016

@emuska123 MT v holandsku je okolo 6 tt ☺ ale to ma netrapi 😃 moja otazka bola len ci mam narok na dajake prispevky z Sk ☺

laurika1995
autor
30. sep 2016

Vdaka za vsetky odpovede ☺ a nie vobec mi nejde o to aby osm bola co najdlhsie na materskej cize mi to je jedno ci budem brat z Nl alebo z Sk ☺ ale kedze som prvykrat v takejto situacii neviem vobec co mam cakat ☺ ja iba tolko ☺ a to ze je MD v holandsku len 6 tyzdnov mi je ukradnute. Roboty sa nebojim ☺☺☺☺ ale radsej by som bola s babom doma aspon kym nebude mat 2-3 rocky ☺

ervenka
30. sep 2016

@laurika1995 myslis trvaly pobyt... 😉 ak sa chces na uplne trvalo vratit, treba komunikovat s NL zdrav. poistovnou. Lebo zmeny mozes uskutocnit ku 1.1. prislusneho roka. Takze radsej skor, ako potom platit pokutu. Aj danovy urad, bsn ti zanikne automaticky po 6 mesiacoch od opustenia krajiny- to su moje info..

ervenka
30. sep 2016

@laurika1995 nee, nie je 6 tyzdnov. materska je delena na 2 casti prva pred porodom- 6 tyzdnov ak su zdrav. problemy alebo 4 tyzdne pred porodom ak si vsetko v poriadku. po porode mas statom garantovanych 11 tyzdnov po porode, ale ak su dvojicky je to dlhsie. So zamestnavatelom sa obcas da dohodnut, kamoska- ucitelka bola 6 mesiacov doma. a taktiez si moses nevycerpanu dovolenku z min. roka zobrat na extra tyzdne po ukonceni materskej. Aj otecko ma narok na matersku. Ale je to len par dni. 😉

eda15
30. sep 2016

@bluka2 to mamrzi ze ti to takto uznali/neuznali, preto som pisala ze aj jednotlive krajiny mozu mat rozne podmienky... mozno zalezi aj od toho na akych ludi narazis na urade prace resp ci su znali zakonov a maju info... ja mam skusenost len z UK a mne dali aj kocikovne aj rodicovsky. Matersku som poberala z UK.

marcelatje
30. sep 2016

@laurika1995 za prve tym co tu zarabaju tych 300e mozes byt vdacna ze mas co dostavat takze ironia nie je namieste a za druhe nejde o to ci sa bojis roboty ake pre mna by bolo tazke odist do prace od malinkateho babatka.

mihula
30. sep 2016

ženy neutočte na nu.ved ozaj pracovala dva roky v zahranici.A co poviete na take mlde baby,ktore porodili v 18tich a naju narok na porodne a na materský prispevok a aj rodinne pridavky.
Tato mamina ma odpracovane v zahranici v nl,neviem ako je to tam.Ale jedno viem urcite/pracujem dlhe roky v zahranici/tato žienka by si mohla uplatnit na sk vyplatenie vsetkeho čo jej patri v krajine kde odpracovala a nas stat si to bude refundovat v danej krajine.Takže nebojte sa nezoberie vam nič,len si to da vsetko uradmi vyplatit doma.
ale ozaj je to na dlhe vybavovanie.
Len viem,že ak sa ja raz vratim domov a nenajdem pracu hned,požiadam DU o podporu.A viem že isto ju na sk dostanem,len moja domovska krajina si to vsetko bude refundovat z krajiny kde momentalne platím vsetky odvody

nivea777
30. sep 2016

@mihula neviem ci to s tou podporou bude take lahke.. kamos z AT cerpa podporu,byva na svk a musi sa chodit podpisovat 2x do tyzdna do AT...ale kazda krajina ma ine podmienky..

sense
30. sep 2016

@nivea777 s podporou to nie je take tazke kamarat robil vo schweizi vratil sa na sk prihlasil sa na urad, musel doniest kopec tlaciv a potom poberal plnu podporu pol roka, takisto aj moj brat ked robil v cechach...ale predtym robil aj desat rokov na svk...

nivea777
30. sep 2016

@sense no on ked chcel podporu z at,musel tam chodit 2x do tyzdna na urad sa podpisovat

mihula
30. sep 2016

@nivea777 ani ja neviem,či to bude take iste.Ja v At niesom,ale viem,že kolegyna ukoncila pracovný pomer a na sk si požiadala o podporu a cuduj sa svete 800e pol roka na sk,ale refundacia zo zahranicia
Je to velmi zložite aj na sk.To čo ti BB vybavi urad,to ti v ZA zamietnu,lebo tam sedi,nekompetentna osoba a nevyzna sa v probleme.Nam sa stalo/rehotali sme sa dlho/kolegyna si presne zacala vybavovat veci k podpore na sk.Baba za okienkom,ano,ano ...toto vyžiadam atd.Presli 4 mesiace a nic sa nedialo.Tak mila kolegyna vzcestovala do zahranicia,prisla na urad,ktorý jej mal poslat doklady na sk.Tam jej pani na urade posunula nejaký papier a tam stalo:Ziadame Vas.....pekne po slovenky a pani za prepažkou,len nechapavo prevracala ocami.
Takže u nas na uradoch sedia damy,ktore neovladaju cudyí jazyk a este sa aj takto strapnia.No hamba na 100rokov

maciatkolulu
30. sep 2016

@ervenka prosim ta, ak sa vyznas, vies mi odpovedat na otazku ohladne toho, ze moja znama byva v madarsku, trvaly pobyt ma na sk a prechodny v hu, muz pracuje v hu, ona pred porodom robila iba na sk, matersku, dostavala z sk a teraz ked oznamila na uprsv, ze dieta sa vacsinu casu zdrziava v zahranici, tak jej zastavili rodicak, ze vraj presetria, ci nema dostavat z hu, co je podla mna blbost, kedze pracovala a aj vsetky odvody odvadzala na sk, vraj maju madari iba 80eur rodicak atd...

sense
30. sep 2016

@nivea777 tak to je ine aj kamarat keby chhce so swiss sa musi hlasit ale dostal by daleko viac ako 700 ci 800eur so slovenska a nedostaval by ju polroka ale rok

ervenka
1. okt 2016

@maciatkolulu no podla toho, co som pisala vyssie, pravdepodobne nesplna BYDLISKO. Na svk moze mat trvaly pobyt, ale urady skumaju kde sa v skutocnosti zdrziava, kde ma lekara, centrum zaujmu dietata atd. Myslim si,ze by si mala poziadat v Hu.

maciatkolulu
1. okt 2016

@ervenka lekara a vsetko ma na sk, aj pracu mala na sk, aj odvody sa platia na sk, dieta je viac v ba ako v hu a kebyze si poziada v hu, tak ti maju iba 80 eur...maju akurat tak vyssie pridavky, co je fajn, pretoze tie ma poberat otec ako pracujuci a odvadzajuci dane v hu, ale predsa rodicak je nahrada za mzdu matke, takze je z toho chudera jelen