icon

Materská dovolenka pre otecka

bobik87
9. jan 2022

ahojte, prosim Vas ako je najlepsi postup ak chceme tak aby co najviac materskej poberal manzel, kedze ma vyssi plat, a teda bude mat aj vyssiu matersku.
mam na mysli ako ja mam nahlasit matersku, od kedy do kedy, kedy ma nahlasit manzel atd.

o dieta sa ma kto postarat, takze otazka je vyslovene ako to optimalizovat financne.

lucka_ke
9. jan 2022

žena nastupuje na MD 6-8 týždňov pred pôrodom, po jej skončení môže otec, najneskôr do 3. narodenín dieťaťa

mogaa
9. jan 2022

@bobik87 normálne najskôr poberaj materské ty a potom manžel....

lienka.7
9. jan 2022

@bobik87 najskôr poberáš matersku ty. Po jej skončení nepožiadal o RP ty, ale tvoj muz o matersku. Zajde do SP, vyplni a poda ziadost ako ty si dávala do prace. Zvysok rovnaké ako u teba.
Pozor však potom na to, ako to budete mať s dieťaťom a jeho príjmami. Keďže to chcete robiť pro forma, aby to SP nevyhodnotula ako účelové.

lenkapap
9. jan 2022

@lienka.7 presne tak, oteckovi nebude SP robit problemy spravidla s vyplacanim materskej len ak A) popri marerskej nepracuje ak predtym pracoval na TPP, B) podnika a je teda pan svojho casu alebo C) pracuje na TPP/dohodu, ale musi doniest do SP pracovnu zmluvu, kde sa pise o teleworku (konstantna praca z domu) a flexibilnom pracovnom case. Inak bude problem s vyplatenim materskeho.

bobik87
autor
10. jan 2022

@lenkapap manzel je na Home office takze s tym by nebol problem a u mna zamestnavatel je nasa rodinna firma takze asi je logicke ze ked clovek na ciganov odvedie tisice eur mesacne chce vyuzit moznosti ake su. dakujem za radu.

bobik87
autor
10. jan 2022

@lienka.7 dakujem za radu.