Materská dovolenka pre otecka
ahojte, prosim Vas ako je najlepsi postup ak chceme tak aby co najviac materskej poberal manzel, kedze ma vyssi plat, a teda bude mat aj vyssiu matersku.
mam na mysli ako ja mam nahlasit matersku, od kedy do kedy, kedy ma nahlasit manzel atd.
o dieta sa ma kto postarat, takze otazka je vyslovene ako to optimalizovat financne.
@bobik87 najskôr poberáš matersku ty. Po jej skončení nepožiadal o RP ty, ale tvoj muz o matersku. Zajde do SP, vyplni a poda ziadost ako ty si dávala do prace. Zvysok rovnaké ako u teba.
Pozor však potom na to, ako to budete mať s dieťaťom a jeho príjmami. Keďže to chcete robiť pro forma, aby to SP nevyhodnotula ako účelové.
@lienka.7 presne tak, oteckovi nebude SP robit problemy spravidla s vyplacanim materskej len ak A) popri marerskej nepracuje ak predtym pracoval na TPP, B) podnika a je teda pan svojho casu alebo C) pracuje na TPP/dohodu, ale musi doniest do SP pracovnu zmluvu, kde sa pise o teleworku (konstantna praca z domu) a flexibilnom pracovnom case. Inak bude problem s vyplatenim materskeho.

žena nastupuje na MD 6-8 týždňov pred pôrodom, po jej skončení môže otec, najneskôr do 3. narodenín dieťaťa