icon

Materská dovolenka verzus práca

27. mar 2025

Ahojte, mam v sebe takú dilemu. Som na materskej dovolenke s dcérkou, ktorá bude mať v júni 2 roky. Ozvali sa mi však z roboty, kde som robila pred materskou, že náhrada za mňa dala výpoveď a mne ponúkli možnosť nastúpiť do práce od júna. Aj tak od septembra by som chcela dať dcérku do škôlky aspoň na 4 hodiny ak mi ju zoberú, aby nemala šok, keď budúci rok pôjde už na 8 hodín. Avšak na jednej strane ma to láka sa vrátiť do prace, ale na druhej strane mi bude ľúto, že s ňou nebudem tak často ako teraz. Muž s malou nechce ísť na materskú a tak by musela ísť bud do skolky alebo do jaslí. A este chceli by sme aj druhe dieťa, ale tazko povedať kedy sa zadari. Ako by ste to vyriešili Vy? Ďakujem za odpovede.

marca12
27. mar 2025

Nesla by som do roboty. Uzi si dieta,kym mozes. Narobis sa v zivote este dost. Dieta je malicke len raz a ten cas tak rychlo leti.

ivik4
27. mar 2025

Ja by som ostala doma lebo ten cas na materskej mi uz nic nevrati. Namakame sa v praci este dost .
Vynimka by bola keby fakt chybali peniaze

gejb
27. mar 2025

A chodila by si do práce na tie 4 hodiny ? Ci rovno na fulltime a dcéra na 8 hodín do škôlky?

deti95060810
27. mar 2025

do práce...budeš mať isté miesto.

pralinka86
27. mar 2025

Byt doma tehotna bolo o dost lepsie, pohodlnejšie nez chodit tehotna do práce.. ked zacne dieťa chodiť hoci len na 4hod, rataj, ze bude aj tak viac doma chora ako zdrava v skolke...
Ja by som sla cestou doma a kruzky pre dieta.
Ale kazda z nás ma ine potreby a moznosti

simca06022011
27. mar 2025

najskor by som sa pozrela ci vobec mas moznost jasli alebo skolky, v praci by som kludne navrhla, ze nastupim v septembri... Inak je to na tebe ako sa rozhodnes, ci ostanes do 3r doma, ci nie... ci potom budes retazit materske a nebude ti svitorit, z tolkeho obdobia mimo pracu.

ALE zo zdravotneho hladiska, by som skusila dieta umiestnit v jasliach v juni, mne sa to neskutocne osvedcilo dat dieta do kolektivu na jar, my sme isli april... ked nastupila ako 1,5r v sept. to sme prisli do chorob a v chorobach som jasle opustila a dala nam pauzu.. proste neamlo to vyznam. Dieta som vyliecila, isla na dva dni do jasiel a zase sme boli doma, dokopy tam nebola ani dva tyzdne z asi 4 mesiacov, co som ich platila. Vzdy sme skoncili 2+t doma. Takto bolo lepsie pocasie, deti viac von, menej chore...

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
patta89
27. mar 2025

Dohodla by som sa od septembra s nimi a nastupila...ja som dala synceka do jasli ked mal 2r4m a isla do prace

lienka.7
27. mar 2025

@autorka a niekto iný s nou doma? dohodla by som sa najskôr na part tíme. Ak by sa dcéra aklimatizovala, potom na full time (co ja viem po pol roku). Tiez som to tak mala.

pinkgirl
27. mar 2025

A čo chceš ty? Ako sa doma s dieťaťom cítiš? Si spokojná, alebo ti chýbajú stimuly z bežného života?
Keď sa vrátiš do práce bude v rodine o ďalší plat viac a dieťa ide predsa do kolektívu nie do väzenia - socializuje sa ti. Po práci si užijete spolu čas.

queen_mary
27. mar 2025

Ja by som isla do prace. 2 rocne dieta uz bezne ide do jasli/skolky. Teda v pripade, ze ti ta praca za to stoji, alebo si lahko najdes aj inu..

plamienka555
27. mar 2025

Ak sa predsa len rozhodneš pre nástup do práce, daj si len pozor na obdobie, z ktorého by sa ti počítala druhá materská, aby to nevyšlo na rok, kde budeš mať napr. skrátený úväzok.

mimi3008
28. mar 2025

Ak ta financie netlacia, ostala by som doma. Tieto casy uz nikto nevrati

autor
28. mar 2025

Ďakujem Vám za odpovede. Financie by sa zišli. Mame hypotéku. Žijeme ako sa hovorí z vyplaty do výplaty aj to niekedy ledva. Na jednej strane ma to láka do práce. Mala som ju rada a aj kolektív super. Na druhej strane zas dcérku treba aj socializovat s inými deťmi. Do skolky som ju chcela dať tak na 4 hodiny, že si doma porobím čo treba a ísť po ňu. Nie chodiť do roboty. Nemá mi kto s nou byť. Mama je po cievnych a mala by tam mohla byť max 4 hodiny to by zvládla mama sa postarať o ňu viac nie . Je to pre mňa ťažké sa rozhodnúť.