Materská dovolenka - výpočet

anettklara
21. apr 2022

Pekný deň. Je tu prosím niekto, kto sa naozaj rozumie do výpočtu materskej dovolenky? Možno niekto, kto pracuje na sociálke? Potrebujem vedieť, ako to funguje pri viacerých zamestnávateľoch, pri zmene zamestnávateľa, atď. Situácia je viac než zložitá, takže by bolo asi lepšie vyriešiť to cez správu. Prosím naozaj niekoho, kto vie poradiť. Ďakujem.

draik
21. apr 2022

Všetko je tu rozobrané od A po Z a od Z po A. Stačí si vyhľadať a čítať.

lienka.7
21. apr 2022

@anettklara ked nevieš, napis priamo dotaz na SP a oni ti odpovedia

anettklara
autor
22. apr 2022

@draik ďakujem za radu, čítať viem, keby som tu takú situáciu našla nepýtam sa tu

draik
22. apr 2022

@anettklara
Veď je to jednoduché, ako sa píše dookola - v každom PP treba mať 270 dní NP. Ak PP trvá od 1.1 predchádzajúceho roka, VZ sa počíta z predchádzajúceho roka. Ak sa mení zamestnávateľ, tak sa VZ počíta z príjmu z toho PP, ak PP trval bez PN a spol. aspoň 90 dní. Dni ukončeného poistenia (napr. ukončený PP) sa pripočítavajú k existujúcemu PP (pre splnenie podmienky 270 dní).

anettklara
autor
22. apr 2022

@draik ja neviem čo je nepochopiteľné na tom, že u mňa je to zložité...nie len, že mám viacerých zamestnávateľov, ale viackrát sa mi aj menili a aj príjem sa mi počas trvania pracovného pomeru menil. Učím v základnej umeleckej škole, v centre voľného času, atď. Tak asi také jednoduché to nebude vypočítať, sama neviem z čoho mi bude vyrátaná materská... základné informácie si viem naštudovať, nie som blbá.

lienka.7
22. apr 2022

@anettklara tak tu napis datumy od do, baby ti tu poradia...mechanizmus výpočtu je viac menej jasny, tak neviem kde/v com mas teda problem.
Ako pise
@draik pokial si menila zamestnávateľa a mas odpracované aspon 90 dni, matrerska sa ti rata z tohto prijmu.
Pokial si nemenila, materska ti bude vyratana z prijmu za minulý rok. Pokial mas viacerých zamestnávateľov bude počítana od každého zamestnávateľa pokial tam mas 270 dni.

anettklara
autor
22. apr 2022

@lienka.7 Opíšem celú situáciu...pracujem v školstve, minulý rok mi trvali od januára (t.j. od začiatku školského roka 2020) 2 úväzky v dvoch školách. Tie aj naďalej trvali, avšak úväzok sa mi v jednej o dosť znížil, od septembra, takže mi príjem klesol o veľkú čiastku, do toho som začala od septembra popri týchto dvoch malých úväzkoch brigádovať. Toto trvalo až do tohto roka, kedy som si namiesto brigády 2.2 našla tretí čiastočný úväzok, ktorý ale končí, nakoľko tu pracujem len na dobu určitú, mal by trvať do konca augusta ale chcú ma v júni prepustiť dohodou kvôli tehotenstvu (komentovať to nebudem, to je naše školstvo)... takže ak mi znovu zanikne tretí úväzok a ja znovu nastúpim niekde na brigádu, takže mi budú plynúť 2 malé úväzky a nejaké tie smiešne peniaze z brigády do nástupu na materskú, z čoho sa vlastne bude počítať?