icon

Materská je stereotyp

mishaella
16. dec 2015

Ahojte nepríde vám materská ako príšerný stereotyp? Dokola prebaľovanie, kŕmenie, spanie.. Na nejaké voľnočasové aktivity, už len taká kniha, nieje šanca mať čas, malé pohltí všetok čas. Niekedy stihnúť sa najesť je luxus.
Ako s tým nudným stereotypom fungujete vy?
Ja večer doslova prosím muža aby ma vzal hoc aj niekam so ahoppingu, ani nie tak kvôli nákupom ale zmene prostredia, že sú tam ľudia, počujem hlasy..
Na druhej strane bojujem s tým ísť keďže malý je ešte maličký ba také miesta no ako nesofer sa nemám ako tam dostať sama, večer už MHD jazdí mizerne a spojov z domu mam málo. Takže ma veze muž.

katarinamarkova
18. dec 2015

@mishaella 🙂 no ved prave, je to dieta vas oboch, tak by ste obaja mali mat pravo na rovnaky oddych od pracovno-domacich povinnosti, nie?
ok- ved chodievajte s dietatom k doktorovi vzdy spolu......len ma tak napadlo ako to budete riesit, ked s nim bude treba behat napr. tyzden po vysetreniach? alebo nedajboze s nim ostat dlhodobo v nemocnici - aj to buete riesit vylucne spolocne? lebo obaja ste rodicia? manzel zoberie mesiac volno?

katarinamarkova
18. dec 2015

@mishaella prepac, ale to fakt vyznelo, ako by si bola chopna za mesiac zobrat sama dieta von, len 2x? skutocne? mesacne dieta ma kolko? 5kg? taska s vecami, ked tam hodis aj flasku, obrusky a vsetky ostatne potrebnosti tak max kilo,dve......to fakt neodnesies 6kg hore dole po schodoch?
pardon, teraz to mozno blbo vyznie, ale ked si bola tehotna si po schodoch trepala omnoho viac kg navyse.
to skutocne cakas cely den doma zavreta, ze niekto pride a pomoze kocikovat?
- ak nemas skutocne vazne zdravotne dovody - tak toto je divne.

alby2014
18. dec 2015

Ja som doma s malym 4 mesiac, rozhodne nie som typ, co kocikoval susedam deti... navyse som bola uspecna v praci, co som robila...trochu som sa MD desila, ale ak ma nieco na materstve zaskocilo je to ta nekocnecna laska, ktoru som pocitila od momentu, ked mi maleho dali po porode na brucho...vsetko je o pristupe. Doma som rada, mam kopu casu, maly je dobre, spave babatko, prvych sesttyzdnov len prespal a prejedol a ja som citla knihy a pozerala serialy. Teraz sa kazdy den tesim na to, co nove sa nauci, nasla som mu rezim, stiham, ked spinka aj svoj volny cas. Je to naozaj o pristupe (ja to tu popisujem ako selanku, ale nedaj sa pomylit, tiez uz bol 2x chory, tiez boli noci, ked som cele nespala etc), ale v globale je to super. Uvidis zlepsi sa to, ked zacne viac vnimat, smiat sa...a poradim ti, to co mne poradila svokra. Tvoj muz musi od prveho momentu robit vsetko, co ty a ty mu to musis dovolit. Ty aj on ste 50% rodicia, nie ty 100%. A moje zistenie je tiez, ze s dietatom sa da vsetko..s malym bezne chodim na vianocne trhy s kamoskou na medovinu, kazdy den na prechadzke si dam ciel, co vybavim...pri prechadzke pocuvam audioknihy...joj nikdy mi nebolo tak dobre. A inak ja byvam na 4 bez vytahu a kazdy den vlacim hore dole maleho aj veci...a vravim si, ze dobre to je aspon som rychlo schudla po porode.

borkavan
18. dec 2015

@alby2014 ja prežívam podobne materskú ako ty. A navyše sa môžem vyspať alebo dospať cez deň...proste spím, keď malý. A to môj má už 14 mesiacov a je mi super na materskej.
A tiež ho vláčim kade tade - po trhoch, folklornych festivaloch... dám si punč, medovinku, vínko...
Jediné čo mu vadí je, keď si niečo skúšam v obcode. Keď bol maličky, to bolo super, teraz mi tam kňučí, lebo ho to tam nebaví. hehe

@mishaella takže neviem čo máš... ale treba zmeniť uhol pohladu. Ja čítam knihy za jazdy s kočárom. čítam knihy celý život, ale teraz počas materskej som ich prečítala najviac. Telka ma moc nebaví, ale počávame rádio - ráno Funko s Juniorom a marclom a potom Vlnu...
Ale aj tak najlepšie časy boli, keď bol ešte v hlbokom kočári. To som si vážne robila čo som chcela. Lebo on spal, či v kočári, či v postielke. Bolo to jedno.
Na návšteve som kludne bola do 10-tej večer a potom ho len preložila do postielky.
Teraz už mu dodržujem režim, tak sa prispôsobujem jemu, ale aj tak v lete sme boli dlho vonku...
A ešte chodím aj cvičiť.

kale13
18. dec 2015

pises, ze si nesofer.. tak si zacni po veceroch robit vodicak, aj sa ti urcite zide v buducnosti aj budes mat zmenu prostredia🙂

borkavan
18. dec 2015

@mishaella neviem, koľko máš rokov... ale uvedom si, že materská je jediné volno čo máš z práce. potom už budeš celý život pracovať. tak to ber pozitívne a oddychuj hlavne.

mishaella
autor
19. dec 2015

@borkavan aké voľno z práce? Materská je tiež práca a sakra ťažká, o tom ako naprd platená ani nehovorím.
V zamestnaní ako takom si aspoň za robotu zarobis.

mishaella
autor
19. dec 2015

@katarinamarkova ja neriešim niečo čo sa nedeje a nemocnicu už vôbec nie. Ja ako dieťa som v nej prvé dva roky bol ako na klavíri a sama, nikto z našich tam so mnou nebol len chodievali za mnou. Ale verím že môj malý nebude musieť zažiť čo ja.
A obaja sme rodicia, obaja máme rovnakú zodpovednosť. Ja sa nechystám byť doma 3 roky, zmagorila by som z toho.

mishaella
autor
19. dec 2015

@alby2014 lol zo schudnutim problém nemám, ja som po návrate z pôrodnice mala pred všetko čo som v tehotenstve nabrala a aktuálne som na 44 kilach. Takže hoci zdravotné problémy asi nemám ale na moju váhu neísť hore dole dieťa a veci je dosť, to pochopí len niekto v mojej kozi. Paradoxne v tehotenstve som vládala viac ako teraz. Aj v nohách som mala viac sily.

mishaella
autor
19. dec 2015

@katarinamarkova áno 2x a keď neviete dôvody a nepoznáte má tak neriešte. Ďakujem.

mishaella
autor
19. dec 2015

@kale13 vodičak mam ale keďže nemám auto je mi na dve veci. Šoférovala som pred 11 rokmi a odvtedy len pár krát aj to s neistotou ktorý pedál je brzda a ktorý plyn. Keďže mám pár nepríjemných kolízii v aute za sebou ten strach jazdiť v meste už prekonať nedokážem.
Keď som nemala dieťa chodila som kam sa dalo pešo alebo MHD. S dieťaťom busmi ktoré si chodia ako chcú a kedy chcú ma to už neláka. Aj tak nemám veľa dôvodov ísť do mesta, nieje za kým. Takto len večer do shoppingu, aj to tam idem len aby som bola medzi ľuďmi chvíľu, pomotam sa a môžem domov keďže kojim a máme intervaly každú hodinu.
Malý spí cez deň máličko, defakto vôbec a v noci je hore často. Takže cez deň nedospavam. Jednak nemám kedy a aj upratať treba, aj čoho uvariť. Asi každá matka pozná, že len sa točiť.okolo dieťaťa sa nedá, aj nejaké výsledky treba vidieť po nej keď je už doma.

ukulela
19. dec 2015

parada, vyzalujem sa aj ja 🙂 mna stereotyp nenudi, mna doslova osprostieva ... mam celkom zaujimavu a dynamicku robotu. a teraz po roku na materskej, som schopna zabudat pravidelne kluce, stracat veci, ked idem von a spravim si do auta kavu do termohrnceka, tak ju vzdy zabudnem na linke ... teda dnes sa mi ju podarilo odniest az do chodby na policku a tam ostala az do navratu. dobra, studena, na krasu .... vyadky slovnej zasoby budu po navrate do roboty dost problem 🙂 moj chlap mi len prizvukuje: "ty len vela citaj, moja" 🙂🙂🙂
vraciam sa teraz na malinky uvazok do prace, uvidim, sko to bude s malym. hlavne si od toho slubujem, ze sa spamatam. ved robotu som mala dost narocnu, aj na cas aj na logistiku a organizaciu - a teraz nezvladamzorganizovat predvianocne nakupy 🙂
ale maleho neskonale milujem - no nemozem dopustit, aby mu mama uplne osprostela 🙂
takze, @mishaella , vidis, nie si v tom sama. ja som z vianocnych trhov videla doslova trt, dnes som bez maleho bola asi po pol roku dlhsie, ako 3 hodiny.... neboj, to das. netreba sa na topozerat negativne, treba hladat nejaku cinnost, co ti to ozvlastni a zaujme ta.

mishaella
autor
19. dec 2015

@ukulela musím súhlasiť. Keď počujem ten mamickovsky plural a slovník taký, že keď po takom rozhovore s matkou z dieťaťa nevyrastie retardovana bytosť jezia sa mi chlpy. 🙂

ukulela
19. dec 2015

@mishaella no to mnozne cislo sa snazim nepouzivat. aj ked niekedy mi "ujde", ale to len v navale hormonov v pritomnosti inych rovnako postihnutych. pred sirsim okolim sa snazim hrat formu. a maleho tiez neoslovujem megaultrazdrobneninkami "tututu, milacenko zlatucky, kakuskali sme" - to by som sa uz sama prihlasila na oddelenie a nasadila si kazajku 🙂
soferovanie, mna nenormalne oslobodzuje. tiez som mala havariu, nie mojou vinou som ako tehotna rozmlatila auto, no musela som soferovat dalej - doslova hned na druhy den. ako zazrakom sa mi nic nestaloa auto na totalku ... policajt mi hovori, ze uz by som nemala soferovat (6ty mesiac) - tak ja jemu, ze ktoma do roboty odvezie, kednebyvame v meste a busy 3 krat denne. ak by si sa odhodlala, dala nejake kondicne jazdy po meste, tak auto na jazdenie po meste kupis aj za tisku, aj menej. zvaz, cii by ti to za to nestalo ...

siska53
19. dec 2015

@mishaella materska je slabo platena??? To nie je pravda!Rodicovska je slabo platena.
Ak ti to prekaza,daj maleho do jasiel a ty chod po materskej do prace. Tak to spravila moja kamoska,ta robila aj pocas MD z domu par hodin. Ona nie je velmi matersky typ a navyse mali vysoku hypoteku,tam to bolo jedno s druhym.

lanugo
19. dec 2015

Ja som "trpela" mi mojom prvom, napriek tomy, ze ho neskutocne milujem a a boli sne doma cele tri roky.Ked sa mi narodil druhy syn, tak sme si najali tetu ( pani ucitelka MŠ na dochodku) a chodi ku mne na doobedie. Je uzasna, maly ju miluje.Ja som spokojna a stastna, deti vysmiate.Manzel este vyše🙂

alby2014
19. dec 2015

@mishaella Prepac, ale ty si strasne negatovne naladena...ok , mas 4tyzdne po porode to su este hormony. Naozaj este chvilu vydrz, teraz je babo len klbko zakladnych instinktov, co ti nedava spatnu vazbu...pockaj par tyzdnov.zacne sa smiat, bude sa snim dat hrat..ja uz sa tesim, ako od jar zacnem s malym chodit na plavanie... Skus si najst nejaku kamosku na kocikovanie, ja mam stastie, ze moja kamoska porodila len o 10 dni po mne, ale napr. dalsiu kamosku som len tak oslovila na ulici, ze ma krasny kocik a uz to islo...

Tak ako si vies zadelit pracu, tak aj dieta, pockaj ked trosicku vyrastie vytvori/vytvoris mu rezim. Co sa spania tyka mne pomohla kniha kazde dieta moze spat, sice neuplatnujem tu metodu na malom, ale vysvetlili mi tam, co je spankovy cyklus, ze dieta do 6 mesiacov je unavene po max. 2 hodinach bdenia a etc. Cize napr, som maleho vzdy prve tyzdne ukladala po hodine, neskor po hodine a pol a fakt pocase nasledne hodinu spal... to sa utrasie

Naozaj je to volno z prace, v robote mas 8 hodi, ktore venujes firme, statu ja neviem..komu..tu tenc as venujes babatku, neboj spankove cykly sa mu budu predlzovat a ty prides na to, ze zrazu mas vecery uplne free.

Ja mam doma pocit, ze robim nieco zmsluplne pre seba, ze je to cas co sa uz nevrati a ta predstava, ze popri malom, budem stihat robotu ( a to som ucitelka)a skolku aetc..to len bude stres a logistika..toto je radost.

siska53
19. dec 2015

@mishaella si permanentne nevyspata preto podrazdena. Mas prosto narocnejsie babatko.
Moj sice v noci spinkal,cez den velmi nie a tiez som si myslela,ze ked je hore,musim mu venovat kazdu minutu. Takisto som sa hanbila dojcit na verejnosti.
Prislo po 2rokoch druhe dieta. Zrazu som musela mat navarene (lebo maleho som nemohla odbit chlebom so syrom), zrazu som vedela,aj ked jasne,ze to chvilku trvalo,aj upratat popri nich a venovat sa im. Mala bola kolikova,maly temperamentne dieta,navyse este male,ktore potrebovalo aby sa s nim niekto hral. Je pravda,ze som mala pomoc rodiny,inak by to bolo horsie, a deti v noci v podstate spavali,aj ked mala prve 3mesiace mala vela noci,kedy smz boli hore hodinu i dve a naslednz po 2-3hodinach spanku uz vstal maly a potreboval ma.
Po 2m.som vyhlasila,ze to chcem zvladnut sama,nasi mi chodili za vnucatami uz len tak 1-2x do tyzdna,no bola som spokojna,ze si to viem zadelit a zvladnut obz deti. Obcas rodicia neprisli aj tyzden-dva,ked ochoreli,no zvladla som to .

Naucila som sa dojcit na verejnosti (decentne,sama som hanbliva), inak by sme sa ani von nedostali.

Tebe radim,ak nemas,kup si satku/nosic a domacnosti sa venuj aj tak. Ja som bezne vysavala s malou v nosici a s malym za patami.

Ono je ro na zaciatku vzdy tak ze len dojcis,prebalujes,davas odgrgavat,uspavas. Zachvilku bude babo zas ine,prvy usmev,objavivanie sveta,bude lepsie..

siska53
19. dec 2015

@mishaella a suslanie neznasam, v rodine som vyhlasila,ze si nezelam,aby sa s detmi suslalo, hresim,ked s malou zacne suslat,priznavam jedine to,ze prve mesiace som tiez hovorila v mnoznom cisle. Ale preslo to nejak automaticky.

libka1
19. dec 2015

ale ved matersku si mozes spravit presne taku ako potrebujes. ja teda ziaden stereotyp nepocitujem. zariadila som sa tak, aby som nemusela chodit do prace a zaroven aby som sa nevenovala cele dni len prebalovaniu a domacnosti. to by som asi zomrela. podla mna je to praveze obrovsky priestor na sebarealizaciu, len sa musi clovek rozhybat a venovat sa tomu co ho bavi 😉 bodaj by materska trvala 10 rokov 😀

mishaella
autor
19. dec 2015

@libka1 keď sa nestihas ani najesť lebo prebaľujes a krmis každú hodinu tak neviem kde je tam priestor na sebarealizáciu. Mňa bavia knihy a od pôrodu som nestihla prečítať ani z jednej stranu.

cobisko
19. dec 2015
Používateľ cobisko je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od cobisko.

stereotyp? 🙂 co si.. vobec to teraz tak nepocitujem

sorciera24
19. dec 2015

@libka1 to zalezi sakra od dietata...to som si tiez myslela,a le ja mam deti, kt. ti endaju dychat...nikomu.....ja praveze budem trielit do prace co najskor.......ked ti dieta palce nonstop a k tomu absolutne enspi a nesedi.....to je fakt vyhra materskej......nie kazdy ma mznost oddychovat na materskej.....milujem knihy, ale na amterskej som zaidnu neprecitala.....popravde tesim sa do rpace, elbo tam si viac oddychnem ako tuto doma.....a to mi povedal kazdy, kt. stravil s mojimi detmi 2 hodky....prsote pri nich sa neda nic, fakt nic.....neverila som, kym som nezazila, tiez som mala velke plany a dosla som 😒
ja preto plne chapem mamicky, kt. su pomaly na dne na materskej a ten stereotyp je fakt o drzku, ked nic ine nemozes.....(a to som inak velky manazer, svoj cas, pracu som si vzdy vedela zorganizovat)....ale tu sa neda......

libka1
19. dec 2015

@mishaella ty mas mesacne dieta, tak chvilu vydrz a dockas sa 😉 mesiac po porode sa so mnou tocil cely svet a na nejake ine aktivity ako vyspat sa, sem tam najest a utisit dieta som ani nepomyslela...
@sorciera24 no ja mam velmi tazko zvladatelneho syna, takze viem o com hovoris 😉 dcera je nastastie super a najmensia je este taka nevykrystalizovana, tak uvidime... tak ja zas mam manzela co je na "materskej" rovnako ako ja, on robi alebo sa venuje zalubam, ja sa staram o deti. ja robim alebo sa venujem zalubam on sa stara o deti. a to niekedy lepsie ako ja 😅

sorciera24
19. dec 2015

@libka1 ako nemat mojho muza, som uz zrutena!....on ako pride z prace, tak berie maleho na ruky+venuje sa starsiemu+ine veci...pomaha neskutocne, ale tak predsa je len 9h. v praci a to mi teda pekne vyhrava.......najviac ma stve, ze som si myslela, ze horsie ako starsi syn uz byt nemoze....a prislo, maldsi syn, kt. fakt rok prereval vkuse a teraz ma 14mes. a stale nespi v noci, stle beha...obe deti su take......no, nonsens...ejdine, co som stihla, aby som nezblbla, je napisat atestacnu pracu, ale musela som si svihnut a dala som ju za 2mesiace, ykm este spaval 2krat...ale po 40min. za den..... 😒
a to ma rezim, obe deti maju rezim, na to som si potrpela, len su ake su......a proste som aj smuzom vystavena.....schudla som na 48kg....co je rpe mna brutal, preto chapem zakaldatelku.......mozem deti ponukat ako chudnuce prostriedky 😀 ....cize ma 14mes. a to som si pred rokom myslela, ze na dalise vIanoce sa hadam koencne vyspim....no, nie,pomoc 🤐

libka1
19. dec 2015

@sorciera24 ja z deti priberam 😀 inac mne nespi celu noc este ani 7 rocna dcera, minimalne raz sa prestahuje, niekedy aj viackrat, syn potom lezie za nou a celu noc sa tocime po byte hore dole, hlavne moj muz chudak

sorciera24
19. dec 2015

@libka1 no, tak nas 6rocny uz aspon spi.....pekne sam, zaidne stahovanie od 2r., ale toto male, sa budi kazdych 10min a plac......proste uz ani sex si nemozeme planovat 😀 ideme na Novy rok na noc do Krakowa (svokra sa konecne podujala, ze postrazi, lebo vidi, ako sme na tom......)....tak mam dilemu, ci celu noc sexovat, ci spat 😀 ....ale asi budeme spaaaat (aj Ikeu snad obetujem za spanok 😀 ) 😎

libka1
19. dec 2015

@sorciera24 😀 😀 umrem

borkavan
19. dec 2015

@mishaella čo ja viem... ja to ako prácu nevidím. Ale je pravda... že je to málo platené. toto jediné ma mrzí. Inak bych bola na materskej celé tri roky.
Ja som 21 rokov robila pred touto materskou a študovala 3 školy.... poslednú som si dorobila ešte ako tehotná. Proste som makala na sebe......
Ale zas ja nie som otrokom domáich prác. Robím to iba vtedy, keď sa mi chce alebo keď je tu už vážne bordel. Ja idem kľudne spať, aj keď nemám riady umyté... Jediné, čo robím každý deň, je vysávanie.

S malým chodím uplne všade, kde sa dá. Aj autobusom. Tiež nemám auto... je to zložitejšie... ale pohodka. Jedine, čo ma sere je, že sa nemám ako dostať do Tatralandie... tam sa mi veru vlakom terigať nechce.
Sú aj chvílky, keď 2 dni nikoho nestretnem a som iba s malým. To je na palicu. Ty máš doma aspoň muža, ja ani to nie. Tak potom už vyvolávam kade tade a kde-komu, len abych postretala ľudí a prehodila pár slov. Najlepšie to bolo v lete, lebo na ihrisku bolo vždy vela mamičiek.

evittam
19. dec 2015

Moje nervy, ženy je mesiac na materskej a už je to pre ňu stereotyp?!!!! Ako som už písala - čo napíše o pol roka o rok.....
@libka1
@sorciera24
@borkavan Veď to ani nie je práca a materská nie je zle "platená" - ako si zariadiš takú dostaneš....A RP? Tak veď to je len príspevok.....ale to už je iná téma.....
@mishaella Prepáč, za otázku, nakoľko si stále nejako "naštartovaná" na tie, ktoré ti nepritakávajú - ty prebaluješ mesačné dieťa každú hodinu? To ti kaká každú hodinu-napríklad?!