icon

Materská je stereotyp

mishaella
16. dec 2015

Ahojte nepríde vám materská ako príšerný stereotyp? Dokola prebaľovanie, kŕmenie, spanie.. Na nejaké voľnočasové aktivity, už len taká kniha, nieje šanca mať čas, malé pohltí všetok čas. Niekedy stihnúť sa najesť je luxus.
Ako s tým nudným stereotypom fungujete vy?
Ja večer doslova prosím muža aby ma vzal hoc aj niekam so ahoppingu, ani nie tak kvôli nákupom ale zmene prostredia, že sú tam ľudia, počujem hlasy..
Na druhej strane bojujem s tým ísť keďže malý je ešte maličký ba také miesta no ako nesofer sa nemám ako tam dostať sama, večer už MHD jazdí mizerne a spojov z domu mam málo. Takže ma veze muž.

lusyke
19. dec 2015

@fidka79 nepoznas mna ani moj zivot, tak ma laskavo neries.

annulikb
19. dec 2015

fidka79 no ja som mladá mamička - mám iba 31 rokov, a od každého dieťaťa som odchádzala do práce preto sa čudujem, čo tie ženy tak doma nudí, mali by si to užívať. A nie tu písať, ako potrebujú vypadnúť a tak... no je to o postojoch, nepôjdem s dieťaťom predsa na prechádzku do nákupného centra, keď si ho užijem doma.......... ach mamičky!!!

alby2014
19. dec 2015

@siska53 V poho..ja maleho kojim a 1x defacto prespal noc, ked mal 6tyzdnov, teraz vstava raz...cize nie je pravda, ze kojene deti musia byt hore kazde dve hodiny, ale zas okolo mna mam kamosky, co sa im deti upokojili prave po UM po mesiaci bojov s kojenim...cize to je hop, alebo trop....kazdopadne, ekd je clovek zufaly skusa hocico.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
siska53
19. dec 2015

@fidka79 nastastie ja som na rodicovskej nevyplakavala. A kto vyplakava nech ide robit. My nie sme ochotni dat opatrovatelke 1 plat. To fakt nemusim ist robit. Tak sme sa aj dohodli.ze budem normalne do,3r.doma...
A keby mi starsieho nevzali do skolky,tak by som si sla pracu hladat az od tohto septembra. 2xsukromku platit nehrozi. Preco by sa nam mal starat o deti niekto cudzi,komu dame jeden cely prijem,mozno aj viac??? To sa tym detom radsej bude venovat matka hadam.
Mne dokonca teraz vycita,ze robim,plat o h...a robim 1-2xdo ttzdna do 17 ci 18 a k detom vtedy musi prist opatrovatelka alebo nasi.

jana_eyre
19. dec 2015

@ukulela presne, ja si tiez myslim ze sa jedna o poporodnu depresiu.. A myslim, ze niektore komenty jej na nalade nepridali...

lusyke
19. dec 2015

@fidka79 aj skoda na toto reagovat a opakovat sa nebudem...precitaj si co som ti napisala v predchadzajucom prispevku a mas odpoved.

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
lusyke
19. dec 2015

@fidka79 a preco by som mala verejne riesit moj osobny zivot? Ak by som mohla tak by som uz do prace nastupila, staci ti tato odpoved? Dufam, lebo dalsiu uz nedostanes.

katarinamarkova
19. dec 2015

@fidka79 ako ja chapem a vzdy pochopim kazdu jednu zenu co jej z materstva tak trosku preskoci, lebo cakala napr. ze to je o niecom inom....alebo su tam jednoducho aj ine veci a ta zena to ma fakt neskutocne narocne.
ale vzdy sa vsetko da riesit.
jedine co mi stale moc vrtva v hlave preco - ako sama tvrdi - ona - zdrava zena - nie je schopna ist sama von viac akok 2x do mesiaca.
- po percitani tohto som pochopila preco - depky, stereotyp......ved kto by nemal sediet mesiac v kuse doma medzi 4mi stenami.
- ale je zena normalne zdrava, tak hoc aj total unavena - aj ked dobre nie kazdy den na 5hodin....ale aspon kazdy druhy den vyleziem aspon pre dobro mojho dietata na polhodinovu prechadzku von.
toto sa snazim pochopit.
som si viac ako 100% ista ze tu plati jeden z dovodov co som uviedla vyssie......len fakt neviem, ktoremu prisudit vacsiu vahu.

meluela
19. dec 2015

@mishaella problem nie je v tebe, je v nastaveni dnesnej spolocnosti ... mozes nieco urobit aby si to zmiernila, ale je to cele nedomyslene ... kedysi nebola tak striktne oddelena praca od domova ani tak generacne oddelene domacnosti ... zena s malym dietatom sa vzdy pohybovala v nejakom socialnom kontexte ... viac generacii byvajucich spolu v dome, dvere otvorene pre polku dediny, praca okolo domu, na zahrade ktora bola vnimana ako plnohodnotna a uzitocna, vzajomna vypomoc pri narazovych pracach, strazenie deti v ramci rodiny resp. starsi surodenci (netreba si to samozrejme idealizovat existovali lepsie aj priserne varianty takehoto zivota) ... dnes si -hlavne na slovensku kde polovicne uvazky su takmer nadavka - mozes vybrat ze bud si v praci a dieta takmer nevidis (sorry drizdy o "kvalitnom case"=1h pobyt v herni su cista ideologia) alebo na dlhu dobu sa zavres sama doma, si s dietatom ktore je super a velmi ho lubis ale moc sa s nim pokecat neda a cakas do vecera na muza ... na ihrisku ked mas stastie stretnes aj nejaku normalnu mamicku, ale vacsina skor sliepky max. na ten rozhovor pri piesku a ked zacne debata o astrologii a bezlepkovych dietach tak sa treba zberat domov ... ale ked ho mas este v kociku, dlhe prechadzky su super

evittam
19. dec 2015

@katarinamarkova Presne ako píšeš, ja si vôbec neviem predstaviť, že sedím s dieťaťom doma celý mesiac.....A hľadať stále výhovorky prečo a za čo a ako sa to nedá, to dá tiež zabrať. Potom sa ani nedivím, že má depku alebo niečo podobné, stále sa točí okolo dieťaťa a čaká na muža......Možno to fakt bude aj tá popôrodná depresia a mala by to riešiť-možno si to ani neuvedomuje. Ale vidíš napíšeš niečo iné ako si predstavuje - t.j. "nehladkáš" jej ego a neľutuješ ju a už je "oheň na streche".... 😉

1stella1
19. dec 2015

Po precitani tejto diskusie som prisla na jednu vec. Je uplne zbytocne pisat autorke temy akekolvek konstruktivne riesenia. Na tie totizto bud nereaguje, alebo ma vzdy vyhovorku, preco sa to neda. Podla mna radu ani nechce, skor sa potrebovala vypisat z aktualnej depky, ktoru preziva.
...zrejme zbytocne, ale skusim poradit aj ja 🙂
@mishaella Uvedom si, ze nerovzna matka = nervozne dieta. Skus sa ukludnit, zacni chodit na vzduch, najedz sa (ked nestihas, nech Ti vecer vari manzel na 2 dni) a uvidis, ze Vam bude obom lepsie. Kup si satku alebo ergonomicky nosic, budes mat volne ruky, mozes tak chodit aj na prechadzky. Drzim palce.

katarinamarkova
19. dec 2015

@1stella1 ja len k tomu nosicu.....( samozrejme super vec)
ale vsimla si si aj prispevky v kt. prave uvazdala, ze bola sama s dietatkom vonku za ten mesiac len 2x - dovod - lebo nevladze sama zniest a vyniest dieta a tasku po schodoch, lebo kocik ma dole a nemaju vytah. myslim ze v tomto pripade by prechadzka v nosici skoncila niekde na polceste este pred prizemim.

1stella1
19. dec 2015

@katarinamarkova vsimla som si to, ale tak za pokus nic neda. Satku/nosic by si mohla od niekoho pozicat na vyskusanie a podla toho sa rozhodnut. Ja som dieta v nosici nikdy nevnimala ako nejaku extra zataz, ale tak zasa ja nemam 44kg.

katarinamarkova
19. dec 2015

@1stella1 ono vies....ja mam a vzdy som mala ( teda okrem stavu ked som bola tehotna ) tesne pod 50kg a tiez mi nikdy dieta neprislo ako nejaka extra zataz.
nehovorim ze to ma niekto par t. po porode robit ako ja - v jednej ruke dieta v sedacke na pleci taska v druhej ruke nakup.....chapem aj zeny co nikdy extra nesportovali.....ale snad to 4kg dieta nemoze byt az tak velkou zatazou....ved aj skolska taska mojho 9r. syna vazi viac 🙂)

sardinka335
19. dec 2015

@meluela a v kom je chyba? Každý je zodpovedný za svoj zivot a svoje rozhodnutia - len sa furt vyhvarame na spoločnost a ,,iných,,.

Miša je frustrovana z RD a to je na nej cca mesiac? AKo som tu postrehla s nejakeho prispevku...podla mna sa jedna ešte o hormony a nejake baby blues...kedze spomina aj neschopnost jesť, chudnutie, neschopnost niečo robiť, niekam ist - nema chut a energiu.
Je dobré nastaviť si nejaky režim a dodržiavať ho v ramci mozností aj ,,na silu,, proste nepozerám na to či sa mi chce alebo nechce - spravím to. V tomto pripade sa asi jedna naozaj o depresiu - jednoducho prišla zmena v podobe dieťaťa a treba to nejako spracovať, nastaviť sa na to. Chce to čas, ale aj ochotu niečo robiť, niečo zmeniť a len nefnukať ako sa neda.

tortelinka
19. dec 2015

@1stella1 tiež si myslím, že dobre zaviazaná šatka nie je extra záťaž, ja som nosila dieťa do cca 12-13 kíl, v podstate denne, a to teda nemám ani 44 kíl, máme smolu, že máme celkom často pokazený výťah, bývam na 8 poschodí..no kvoli tomu by som sa doma nezavrela

maria123
19. dec 2015

tak pises..luxus je stihat najest sa a protiklad,ty mas este chut a cas a energiu na volnocasove aktivity,to mi nesedi...ja ked si pomylsim,je to uz sice 20rokov,po narodeni malej som nemala cas na nic,a bola som rada za trochu spanku naviac,kedze som kojila,kedy mala chcela,aj po hodine, a ked bol trocha cas tak som varila,prala a ved zeny to poznaju,co to vsetko domacnost obnasa,bez pomoci,no,...nechce sa mi rozpisovat,ani s tebou polemizovat,ale podla mna si treba stanovit priority,teraz je prvorade babo,potom ty a potom ostatni,hadam tolko chapes..

alaguema
19. dec 2015

@mishaella sorry, ale samé výhovorky. Nemáš čas ani uvariť, ale písať na MK čas máš. Nepomôže ti absolútne nič, ak si tu budeš vylievať srdce, radšej si uvar polievku a najedz sa, budeš mať viac energie. Možno je to tvrdé, čo napíšem, ale zrejme si len rozhodená z toho, že už nemáš svoje pohodlie, že sa musíš non stop starať o dieťa, ktoré je zrejme náročnejšie. Áno, je to vyčerpávajúce, ale jednoducho to robiť musíš, zbytočne tu vyplakávaš, to ti nepomôže. Pozbieraj sa a funguj, dieťa je tvoja zodpovednosť. Ja som bola a vlastne stále som na všetko sama. Dobre to poznám. Môžem ťa potešiť dobrou správou - keď máš pocit, že už nevládzeš, tak ešte vládzeš oveľa, oveľa viac. Tak sa drž a vnímaj svoje bábo, potrebuje ťa. Žiadne depky si nepripúšťaj, kedysi také niečo ženy ani nepoznali, dnes si každá tretia pol roka po pôrode iba ofukuje svoje bibinko, lebo sme všetci hrozne spohodlneli.

bobulko
19. dec 2015

stereotyp mozno z toho dovodu,ze si bola pridlho doma pred porodom. teraz,az mas drobca pri sebe,tak nestihas a este si si nenasla system. chce to pevne nervy a troska odhodlania. ja som mala mnoho problemov, vratane poporodnej depresie,ktora sa prejavila neskor. dieta nespalo, prehodeny rezim, velmi drobne,takze riziko nahleho umrtia ovela vyssie, kojit som nemohla,lebo som chytila zapal a v 3t zacalo materske grcat - reflux, cize sme museli prejst na umele. nevyspata,znicena, deprimovana. ale cas na jedlo som si teda nasla,nech to male reve 10min, clovek musim mat prijem zivin. a ak poriadne nejes,tak si urcite obstaraj vitaminy, su aj po porodne rozne dostupne. a na schodisko sa asi nik vyhovarat nemusi. my sme sice byvali na prizemi,no teraz sme na 2. v dome a teda vytah tu nie je a uz sa tesim,ako male budem hore schodmi vo vanicke nosit. do prace som sa rychlo vratila, zahranicie, a aj teraz sa planujem skor,ved v dnesnej dobe je vela moznosti.
ak chces dat dieta na cerstvy vzduch,tak ho supni do kociara na balkon,nech sa nadycha lepsieho vzduchu ako ten co mas vo vnutri,lebo predpokladam,ze vetranie nie je v popredi teraz.

canama
19. dec 2015

@mishaella viem o com pises....moja rada ak si chces oddychnut od stereotypu materskej dovolenky, tak si nehladaj kamosky na materskej a do materskeho centra chodievaj kvoli dietatu, nie kvoli sebe. mamicky na materskej, zvlast tie co su na druhej alebo aj tretej za sebou uz vacsinou nevedia hovorit o nicom inom len o tom stereotype co maju - deti, domacnost, varenie, atd....ja som sa snazila pocas materskej co najviac stretavat s byvalymi kolegynami, ktore este boli bezdetne, proste nechcela som riesit to co riesim doma cele dni, ale ine temy....no a potom si urcite najdi cas aj na konicky, pripadne ak sa ti da zacni pracovat par hodin v tyzdni...za mna plati na 100% ze zena ktora ma doma male deti si chodi do prace oddychnut....plus je na tom financne lepsie. no a jasne, sprav si vodicak. 😉

margarita
19. dec 2015

@canama
su aj vynimky, napr. ja som doteraz do materskeho centra nepachla, kvoli sebe absolutne nie a kvoli dietatu uz vobec 😀 udrziavam vztahy s kamoskami, s ktorymi som si rozumela aj pred materskou, rodina atd.
a chystam sa pomaly na 4.matersku, a ver alebo nie, varenie a domacnost medzi moje temy nepatria, to uz sa radsej bavim o pocasi a globalnom oteplovani.
o detoch zasadne len odpovedam na otazky, ak mi niekto nejake polozi....

myslim, ze kazda zena je ina, a netreba ani z nas robit sliepky, lebo niekto pouziva mamickovsky plural 3 roky uz pri prvom dietati, a niekto nikdy aj ked ich ma dokopy povedzme 7.
😉

sophieeee
19. dec 2015

@mishaella ono sa to zlepsi cele nebooj 😊 ked bude mať malý tak tri mesiace tak uz s nim bude vacsia sranda doma a niekedy ti uz nebudú chybat ani iní ľudia lebosa vynajdete vy dvaja..tiez som na začiatku prezivala to co ty..proste to bol nezvyk byt zrazu sama lebo do 9. mesiaca som chodila do školy a bola som medzi ľuďmi a po porode sa to dosť zmenilo...ale stále môžeš oprasit staré vzťahy a ísť kamoske ukázať synceka alebo ist do obch.centra pozrieť handry..pre mňa to je terapia ked si po tehotenstve konečne s normálnou postavou môžem ist kúpiť oblečenie 😃

libka1
20. dec 2015

@mishaella neviem teda ako ste na tom financne, ale objednat si raz za cas teply obed od donaskovej sluzby nejakej restauracie by hadam slo. ja teda dufam ze ked je manzel cele dni v praci tak aspon slusne zarobi, aj ked niekedy to tak fakt nie je...
na upratovanie a ostatne sa vykasli, spraces trochu cez vikend ked je manzel doma
nemas pobliz nejaku mladu dievcinku co ti za par supov denne na 2 hodinky maleho krikluna povozi v kociku? ty si zatial oddychnes. napriklad ta suseda co ma taky prehlad o tom kolko ti maly place sa mozno nudi 😀 ja teda nemam paru kolko kedy susedom dieta place, nemam na take voloviny cas a hladim si svojich veci 🙄
ver, ze toto je len par mesiacov tesne po porode, date sa do nejakeho rytmu, nastavite nejaky rezim a bude dobre. nasa dcera bola snad najuplakanejsie dieta na svete. poviem ti ze som mala chvile ked som si hovorila vselico. a teraz je z nej krasne, dobre, mudre a poslusne dieta. naopak syn bol do pol roka ako pena a teraz je z neho drak 😝 ja nenosim dieta v satke a podobne, ale najstarsiu som neustale prekladali do postielky, neustale revala a bola nepokojna. posledne 2 deti som do postielky davala len ked som si potrebovala na chvilu odbehnut, aby boli v bezpeci, inac spali pri mne a fakt ako babatka boli obe tieto deti vemi kludne. pri nich som nepoznala nocny plac ani nic podobne, proste nakojili sa a spali, pokial najstarsia sa nakojila a nasledne jacala od 1 do 4 rano 3 hodiny v kuse. dieta potrebuje co najviac citit mamu a potom je pokojne.
takze vyckaj, je skoro. trochu si nastavite pravidla, nehlad na to co ti kto hovori, poskusaj co vyhovuje vam a uvidis, bude dobre. ved prave preto ja na materskej stereotyp nepoznam, tie decka sa tak krasne neustale menia, stale s niecim novym prekvapia, stale je co riesit 😀

meluela
20. dec 2015

Ja by som este na obranu mamickovskeho pluralu ktory je teraz taka moda kritizovat ... ono to je vacsinou v tom prvom roku niekedy aj dlhsie vsetko pravda ... ze sme spolu spinkali (ano, aj cez den), cikali (sukromie na zachode neexistuje), isli na prechadzku, nakupit, telefonovali, kojili sa (jeden aktivne a druhy pasivne), varili (v satke alebo jeden varil a druhy to hlasne komentoval v ohradke) ... a ked NAM 😉 rastli zubky, viac nez vyrazne sme to na ubytku komfortu a zivotnej pohody pocitovali cela rodina

evittam
20. dec 2015

@meluela Len trošku mimo - možno - prečo by nemalo existovať súkromie na záchode?! Ja nejak moc nechápem prečo väčšina mamičiek musí dieťa "ťahať" so sebou všade. 😉

sorciera24
20. dec 2015

@evittam myslis, ze mamicky tie deti tam tahaju? 😕 no to dieta tam asi samo dojde, ci kde ho ma ako zavesit?

evittam
20. dec 2015

@sorciera24 No veď ok - ale my máme záchod s dverami a myslím, že to dieťa keď už tam dokáže prísť, tak aj vydrží 5 minút kým sa napríklad v.....m, aspoň u nás je to tak normálne. 😉 A prečo by som ho mala niekam "vešať", keď už dokáže chodiť?!