Materská je stereotyp
Ahojte nepríde vám materská ako príšerný stereotyp? Dokola prebaľovanie, kŕmenie, spanie.. Na nejaké voľnočasové aktivity, už len taká kniha, nieje šanca mať čas, malé pohltí všetok čas. Niekedy stihnúť sa najesť je luxus.
Ako s tým nudným stereotypom fungujete vy?
Ja večer doslova prosím muža aby ma vzal hoc aj niekam so ahoppingu, ani nie tak kvôli nákupom ale zmene prostredia, že sú tam ľudia, počujem hlasy..
Na druhej strane bojujem s tým ísť keďže malý je ešte maličký ba také miesta no ako nesofer sa nemám ako tam dostať sama, večer už MHD jazdí mizerne a spojov z domu mam málo. Takže ma veze muž.
@evittam jasne, sialena zena dieta zoberie spokojne dieta zabrate do hry a nuti ho sediet s nou na zachode 🙂
neviem aky si mala trik, ale v case separacnej uzkosti a nebezpecneho lozenia kade-tade bol na vacsinou na vyber bud rev v ohradke ako kulisa k pobytu na zachode alebo kludnejsi pobyt v kupelni vo dvojici ...
@evittam ja sa pytam, kde ma vydrzat? pred dverami? s revom, myslis?....tak to je mi za sukromie.... 😝
@sorciera24
@natalym Nie nikdy nestáli ani nesedeli za dverami - normálne som sa s kľudom aj vycikala aj to druhé bez toho aby mi moje dve deti revali za dverami - možno zázrak.... 😝 Žiadny trik som nemala a ani nepotrebovala - moje deti sa dokázali aj dokážu zahrať napríklad aj viac než 5-10 minút spolu alebo samé. Nestojím stále a ani som nikdy nestála nad dieťaťom, že čo robí.....🙂
A kde boli - napríklad v detskej izbe sa hrali....Ja neviem - čo je na tom nenormálne?
@evittam no vidis, tak moje dieta sa vie zahrat presne max. 20sekund 😝 cize ty nikdy nemozes pochopit mamu takeho dietata.....ze 10minut.....ty kokos, to sa starsi zacal hrat , ekd mal 4 roky, mladsi rocny to jasne, nedokaze....cize nie, nevies, co je narocne deita a potom tazko chapes take matky, mozno aj zakaldatelku....tak si uzivaj svoj klud na zachode aj svoje deti......a ked nedokazes pochopit, tak aspon respektuj...bohuzial, nie kazdy ma take deti... 😝
Moje deti boli vždy so mnou aj na záchode, lepšie ako nechať zúfalo revať. 😉
@evittam no tak mas asi nadstandardne bezproblemove deti ... vzdy hovorim ze by rodicovsky mal byt odstupnovany podla narocnosti dietata ... su deti ktore sa sami zabavia, vsetko zjedia, iba obcas maju rapel, nie su chorlave a pri ktorych clovek pomaly nema co robit a stiha cez den pracovat z domu a deti pri ktorych je rad ze si obcas umyje hlavu a aspon par hodin tyzdenne sa vyspi ... a mamicky viacerych deti by mohli vela rozpravat o tom, ze vychova pomoze iba malicko, kadze dieta je ine ...
@sorciera24 Ja niekde píšem, že nechápem alebo nerešpektujem?! Len som napísala svoj postreh a skúsenosť a predstav si, že nie som sama....A môj názor - no ono si to tie mamičky niekedy robia aj samé (jasné, že chápem, že sú aj náročnejšie deti a nič nespravíš) - myslím to tak, lebo mám takú kamarátku, že stále je za riťou svojho dieťaťa...čo tiež nie je dobré a potom sa čuduje, že sa v kľude ani nevysere - s prepáčením.... 😉
@meluela problém nikdy nie je v spoločnosti, ale v jedincovi. Tvrdiť opak je len pohodlnosť, problém sa deleguje na nejakú vyššiu silu, ktorú akože nevieme ovplyvniť. Áno, žijeme úplne inak, ako naše babičky až prababičky. Osobne si myslím, že žijeme oveľa pohodlnejšie. Prababička zakladateľky pravdepodobne nemala vôbec čas zamýšľať sa nad tým, či náhodou nežije v nejakom stereotype. Nemala elektrospotrebiče, ktoré by za ňu urobili základné domáce práce. Dnes je žena viac izolovaná, lebo väčšinou nežijeme vo viacgeneračných domácnostiach - áno, pravda. Ani na to nie sme asi už prispôsobení, lebo každé také spolužitie je trápenie - stačí čítať aj na MK, problémy v nažívaní so svokrovcami sa tu riešia non stop. Za čias, o ktorých píšeš, sa mladí bez slova podriaďovali starším, boli tak vychovaní, bola to pre nich samozrejmosť, preto bolo aj to spolužitie relatívne bez problémov, ak sa aj búrili, tak boli hneď spacifikovaní, autorita pána domu bola neotrasiteľná, automaticky sa rátalo s tým, že minimálne jedno z detí ostane v rodičovskom dome spolu s nevestou/ženíchom a následne s deťmi. Robota ale bol aj tak. Tie decká sa nejak ustrážili medzi ženami v dome, ale to neznamená, že mamička si medzitým robila manikúru. A tiež vždy nemusela v dome svokry nájsť spriaznenú dušu, ktorej by sa vyplakala na ramene z prípadných trápení. Rozdiel medzi ňou a nami je ten, že ona bola proste vychovaná a zvyknutá pozerať viac na spoločný, než na vlastný záujem. Rodina, pole, statok, deti a až potom niekde na konci mohla rozjímať o svojich potrebách. Podľa mňa ale boli radi, ak mali dostatok jedla, strechu nad hlavou, keď im prialo počasie na prácu a boli všetci zdraví. Teraz je to presne naopak - väčšina chce napĺňať svoje potreby ako prvé (aj tie, ktoré vlastne potrebami nie sú), sme väčší egoisti, chceme viac, než skutočne potrebujeme a mamičkovský plurál je len taká póza, ktorá nahrádza skutočnú účasť a zdieľanie. Ženy rodia staršie, žijú pomerne zaujímavo, nie je to len robota a lopota, ale aj zábava, cestovanie, záľuby...a zrazu bum, všetko je to kdesi preč a treba celý deň a veľkú časť noci, venovať energiu a pozornosť človiečikovi. Sú to veľké rozdiely, ale tá žena predsa nepadla z marsu a musí vedieť, že nikto iný sa o jej dieťa nepostará. Proste treba dospieť, byť menej egoistom a začať pre zmenu aj dávať.
@meluela No veď to aj u nás - moje deti v tomto nie sú iné.....Tiež chodili a chodia s modrinami a podobne - a čo s tým....sú to deti - furt sa niekde buchnú, neuhne sa skriňa a podobne - na to ešte neumrú. 😉 😀
To si stále chodila-chodíš za dieťaťom kedy nepredvídateľne spadne napríklad na zadok a zachytíš ho? Samozrejme nehovorím o nejakých možných horších úrazoch-aby si ma zle nepochopila🙂. Ale aj to dieťa musí pochopiť, že ak sa rozbehne a pred ním stojí skriňa, že sa mu neuhne. 🙂
@evittam to uz je ale o niecom inom, ak su vsade za zadkom dietatu, nonstop pri sebe a pomaly aj v 40tke 😉 za to rozhodne nie som a vediem deti k samostatnosti....sama som prekvapena aky starsi dokaze byt samostatny, aj v skolke aj v skole....tu ale nejde o to....toto, co som popisala sa moc teda ovplyvnit neda.....aspon do isteho veku urcite!
@alaguema velmi suhlasim s tym, ze je velky nesulad medzi ocakavaniami a realitou ... vtedy fakt ludi mnohe veci ani nenapadlo riesit a doraz bol na kolektivne/rodinne dobro .. a suhlasim s tym, ze to nie vzdy bolo prijemne takto zit ... ked som trebars citala o tom ako pri porode bola pritomna zvycajne matka a svokra - tak to uz radsej nech cela lekarska fakulta na mna kuka nez takato kombinacia povzbudzovateliek 😀
Dnes su dievcata vychovavane k tomu, co vsetko mozu, aby boli ambiciozne atd. a potom narazia na tento problem ze bud vyrazne redukuju materstvo alebo mozu vsetky ambicie ku ktorym boli vedene rovno zabudnut. Do toho vsetky tie clanky ako sa to da, ze maju sklbit pracovny a rodinny zivot a podobne bullshity. Mne tam skor chyba spolocenske uznanie materstva. Ano, staras sa o dieta, super. Je to narocne, teraz to je tvoja najdolezitejsia uloha, ostatne veci pockaju. Je to rovnako dolezita ak nie dolezitejsia aktivita nez priprava projektov vo firme xy. Ten cas ktory travis s dietatom sa na nom odzrkadli, si pre neho viac nez nejaka anonymna slecna z opatrovatelskej sluzby, nie si nou nahraditelna ...
Ale dnes je to prezentovane tak, ze kazdou minutou doma zena osprostieva, straca na cene, zahadzuje sa, kysne, sedi na zadku, je leniva, nie je schopna odlucit sa od dietata (a ono pritom chuda uz v 1.5 roku tak strasne prahne po kolektive!!!), neaktivna, neambiciozna, necha sa vydrziavat muzom/statom ... toto by mali feministky riesit ... ale nie, oni su na opacnej strane ... mainstream feminizmus by najradsej premiestnil tehotenstvo z maternice do labaku a zrusil mliecne zlazy, lebo to je posledny dokaz o tom ako je mimo ...
@sorciera24 Súhlasím s tebou ale myslím si, že sa to dá pekne ovplyvniť aj keď má dieťa rok.......Nemusí mať 4-5 rokov aby pochopilo, že nebude minútu-dve vidieť mamu lebo sedí na záchode, ale je to len môj názor. 😉
@evittam opat, ako ktore...tvoje 10minut sediace ano, moje vobec nesediace, mu je to jedno, on vydrzi, ale bud s revom pred dverami alebo bude behat a robit to, co nema....ale nebude v sede, ani v hre 😉
@meluela rozumiem tomu, čo píšeš. Ale zase sme pri tom, že je individuálne rozhodnutie, ako sa sa k tomu postavím. Nezaobídeme sa bez uznania? Nestačí jednoducho robiť to, čo je potrebné, pre moje vlastné dieťa, bez toho, aby sa za to očakávalo spoločenské ocenenie? Toto je podľa mňa ďalšia chyba. Veď materstvo samo o sebe je privilégium a dar, zvlášť dnes, keď naozaj pre mnohé ženy nie je také samozrejmé otehotnieť na prvý šup. Alebo mať zdravé deti. Veci sú v podstate úplne jednoduché. Mne osobne je srdečne jedno, kto si čo myslí, feministky už úplne a nepotrebujem ani medailu za to, že som mama na plný úväzok, úplne mi stačí pozrieť na moje spokojné deti a poteší, keď MM povie, že som super mama. Možno niekto má dojem, že žena doma osprostieva, ale to je jeho problém, ja s tým nemám nič spoločné, nemôže sa ma to dotknúť 😉
@evittam tak ja som pomaly na zachode nebola 7 rokov sama 😀 nieze by som tam tuzila po spolocnosti, ale bud ma niektory zo starsich otravuje a tlaci sa dnu ze musi on na wecko, alebo mi zurivo busi na dvere krpata... kedysi to bola oaza pokoja, teraz je wecko u nas bojova zona... 😀
@sorciera24 Jáááj, no tak ale ak ty čakáš, že malé dieťa bude stále robiť len to čo má..... 😉 😀 Veď aj mne keď som na záchode niekedy do minúty vyhádže skrinky v detskej alebo v kuchyni - a?! 😉 😀
Ale kašli me už na ten záchod. Proste ako si naučíš tak máš. 🙂 Môj názor....to je všetko.
@evittam @sorciera24 @natalym
🙂 ono fakt nie je ziadny zazrak sa normalne v klude na tom wc sekundu venovat sama sebe 🙂
dieta - aj mesacne, aj 8mesacne, aj rocne, aj 5rocne aj x rocne - vyzdrzi par sekund same.....v izbe, kde sa mu nic nestane, na pohodlnom mieste v bezpeci, pri hre, v postielke v kociku, sedacke.......
neverim ze aj v noci non-stop sledujete ci vase dieta zije, dycha, nerobi zle, ci spi, ci bdie.....verim tomu ze aj ked napr varite, odbehnete od neho na par sekund za roh do kuchyne bez dietata, alebo otvorit dvere bez dietata ked niekto zazvoni........
aj na wc sa da ist bez dietata 🙂
@alaguema ciastocne sa da fungovat len v peknom mikrosvete s manzelom a babatkom, ktori ocenuju to co povazuju oni traja za dolezite ... ale potom pride nejaka ina dovtedy vcelku dolezita osoba (najlepsia kamaratka, svokra, rodicia, surodenci ...) ktori zacnu pravidelne recitovat nereflektovane vety z magazinov a teleran - casto aj protichodne, robit si obavy, strasit vselijakymi scenarmi, splietat vselijake nezmysly ... da sa to ignorovat, ale stoji to vela vela dusevnej energie 😒
@katarinamarkova vidis, ani to to nepochopis, elbo take dieta nemas, nebavi ma vysvetlovat, ze moje dieta v roku v bezpeci, pri hre (toto je najvtipnejsie), v sedacke (tiez vtipne) nevydrzi...napisala som...nmax. 20sekund...odstopovane....za to sa ja nevy...m.....resp. potrebujem aspon minutu 😀
a nie, nesledujem ho stale, narazi, spadne...je to normalne, objavuje svet, ale pravdepodobne ho musim castejsie dozerat ako matka, ktorej dieta vacsinu dna sedi pri hre, v kociku, sedacke... 😀 (boze ako som sa zasmiala....)......napr. panty mame na kazdych dverach;).....v noci, kebvy spal celu, tak velmi rada spim s nim...ale on sa nonstop budi a nie idem na WC sama...ale dieta dojde...aspon za tie dvere...uz to pochopte....
a tu viac nekoment...lebo ako pisem v statuse.....(Nevysvetluj, ludia aj tak pocuju, len to, co chcu pocut....)
@sorciera24 myslim ze by narocnost dietata bola celkom dobre meratelna aj poctom navstev urgentneho prijmu ... predpokladam ze tie sedave deti toho tak vela nestihli ako tie katastrofickejsie 😉

@evittam Ty nemáš deti?