icon

Materská, PN a rodičovský

skb
4. sep 2023

Ahojte, vie mi niekto poradit ako urobit to, ze po ukonceni materskej by som siel na PN a dostaval aj rodicovsky prispevok? Treba tam na niekolko dni ist do prace? ak ano na kolko? Som sam s dietatom a este nie je cas ze by som ho niekde odkladal. Vdaka

domka222
Autor odpoveď zmazal
luliu
4. sep 2023

@skb a to budeš celý deň s tým dieťaťom sedieť doma, lebo si PN? Načo PN, veď budeš dostávať RP. Žiadny normálny lekár PN len tak nevystavi

luliu
4. sep 2023

@domka222 to nie sú 2 nezlučiteľné dávky, ak niekto pracuje môže poberať RP a môže ísť aj na PN

skb
autor
4. sep 2023

@luliu ty by si vyzila z rp? Zaplatila najom aj vsetky vydavky? Nedajboze hypoteku, alebo podnajom? Ja tento system nejdem zneuzivat, mam odpracovane 23rokov a ani raz som nebol PN. Teraz inu moznost nemám tak sa pytam. Nie vsetci robime 8cky ze si vieme domacnost zariadit a vyzit zo 460e ak by som mal inu moznost tak sa tu nepytam na tuto. Vdaka za pochopenie

melanta
4. sep 2023

@skb ak nevieš vyžiť z RP, čo chápem, treba ísť pracovať. Nie je podmienka byť doma počas rodičovskej. Nie je to povinnosť, ženy bežne pracujú počas rodičáku ak chýbajú financie. Áno, píšeš, že dieťa je ešte malé, ale na to existujú jasličky. Žiaľ, veľa ľudí inú alternatívu nemá. Ak chceš poberať PN, musíš sa najprv vrátiť do práce. Pozor, mesiac pred návratom si povinný ohlásiť návrat a keď nastúpiš, tak mesiac vopred si povinný oznámiť návrat na rodičovskú. Áno, môžeš na druhý deň po návrate odísť na PN, ale mysli na to, že budeš musieť dodržiavať liečebný režim. A že zamestnávateľovi bude jasné, že si to urobil účelne, čiže je otázne, ako sa potom k tebe postavia po skončení RD.

vevapeto
4. sep 2023

@skb zostala ti dovolenka? Ak áno, najpr by som čerpala tú. Áno, mozes byt na rodičovskej a zároveň PN, len musíš mat sakra dobrého známeho lekára, čo ti tu PN aj vystaví.

skb
autor
4. sep 2023

@melanta neries pracu, ja sa pytam ako to je s pn a rodicovskym po materskej- kolko potrebujem dni odpracovat aby som mohol poziadat o rodicovsky a ist potom na pn.

aby bolo jasne a netrebalo tu riesit veci okolo - ja pracujem 12ky aj nocne, so synom sme sami dvaja, mamu nemame, ma 2r, Ak riesis pn tak rieste svoju, neviete ci clovek nema nejaku nutnu diagnozu s ktorou by sa mal dat vypisat.. Neexistuje zatial ina moznost len ist na pn a chcem poberat aj rodicovsky prispevok.. este raz dakujem za pochoenie. budem rad ak sa vyjadrite iba k otazke.

skb
autor
4. sep 2023

@vevapeto som na materskej od 1.2, prv treba odpracovat skoro cely mesiac aby som ten zostatok mohol cerpat, to je nerealne v mojom pripade

melanta
4. sep 2023

@skb veď som ti odpovedala. Mesiac vopred oznám návrat do práce, odpracuj deň, na druhý deň choď k lekárovi a na PN. Budeš mať platenú PN a zároveň budeš poberať aj rodičovský. Odporúčam s lekárom nastaviť vychádzky (dávajú sa 2 hodiny doobeda a 2 hodiny poobede, ak to diagnóza povoľuje), aby si mohol ísť s dieťaťom von a do obchodu. A samozrejme je potrebné počítať s tým, že ak po jednom dni odídeš na PN, možno sa po RD nebudeš mať kam vrátiť. Ale možnosť si mal zodpovedanú už v predchádzajúcej správe.

skb
autor
4. sep 2023

@melanta kedy mam poziadat o rodicovsky ak budem este zamesatnany? alebo ak budem na pn aj v tedy mozem? Lebo som pocul ak ides rovno z materskej na pn tak tam ten narok na rodicovsky nie je.
Neries stale tu pracu, co ak mi je zamestnavatel mama, brat.
Za dalsie osamely rodic je podla zakonnka prace chraneny pred vypovedov do dovrsenia 3roka veku dietata. ale opat riesime zbytocne veci.

melanta
4. sep 2023

@skb prejdi z materskej dovolenky na rodičovskú, požiadaj o rodičovský, následne ohlás návrat do práce, nastúp a potom choď na PN. Označím tu niekoho, kto ti ako odborník toto potvrdí, prípadne uvedie na správnu mieru. @alenah31

luliu
4. sep 2023

@skb bežne dajú rodičia do škôlky dieťa, pracujú, idú na PN či OCR a popritom do 3 roku majú nárok na RP. PN a RP súčasne je možný

vevapeto
4. sep 2023

@skb melanta ma pravdu, tak urob ako píše, tiež som to tak v minulosti riešila.

alenah31
4. sep 2023

@skb tak ako píše @melanta - po MD nenastúpiš na RD čiže oznámiš písomne, že sa vraciaš do práce (zákonná povinnosť min. mesiac vopred), nastúpiš na 1-2 dni resp. budeš tie dni čerpať dovolenku pokiaľ ti to zamestnávateľ umožní - čo nemusí a nastúpiš na PN. Zároveň po ukončení MD požiadaš o RP. Budeš teda poberať nemocenské + RP spolu.

draik
4. sep 2023

@skb
Po skončení rodičovskej s poberaním materského (muži nie sú na materskej) máte 7 dní na to, aby ste nastúpili na PN, počas ktorej budete mať nárok na nemocenské. Vopred nikam nič neohlasujete, iba nástup na klasickú RD. Tiež nemusíte nastúpiť do zamestnania (RD s materským resp. MD je z pohľadu dávok ako výkon práce, na rozdiel od klasickej RD).

skb
autor
4. sep 2023

@alenah31 tak som si to dnes dohodol. dakujem