Materská po skončení pracovného pomeru
Baby, k 31.12.2012 som ukončila pracovný pomer, žiaľ do 8 mesiacov, čo je tuším ochranná doba neporodím, keďže ešte teraz 21.1.2013 nie som tehotná. moja otázka znie, kedy budem mať nárok na materskú, musím zase odpracovať 270dní? niekde som čítala, že je možné sa zamestnať iba na 1 deň. poraĎte, lebo zvažujem, či zostať tehu alebo nie. malý má teraz 1 rok
@parker36 áno od VZ sa odvíja čiastka ... no ak by si otehu teraz a nastúpiš na MD v roku 2013 tak sa berie VZ rok 2012 a tam si si asi platila z maxima po starom a z minima po novom nie?
No a keby si sa po otehu prihlásila z maxima 1179 eur tak by trebalo platiť 414,41 eur mesačne ... aby bola MD maximálna .
Ale ked môžeš otehu až po troch mesiacoch aj tak by si nestihla nastúpiť na MD tento rok, takže asi by bolo ideálne zrušiť to.
v roku 2012 som bola este zamestnana, pracovny pomer som ukoncila k 30.9.2012 - zamestnana som bola 13 rokov. Ja som si teraz platila z VZ 1163 a platila som 385,53€... takze je to skoro na rovnako. Mozno sa mi postasti a najdem si aj pracu - co som momentalne kvoli tehu vobec neriesila.
Este raz vdaka.
@adra22 ak sa stihneš prihlásiť na maximum 1179 do 6t až 8t tehu .. a máš splnenú podmienku 270 dní poistenia, tak môžeš ísť na PN, počas PN sa odvody neplatia a PN je vo výške cca 216e a MD potom bude maximálna cca 760eur.
@parker36 tak to hej ... to si dosť platila a nebola na PN ... tak držím palec aby sa pošťastilo aj práca aj tehu.
Ahojte ja by som sa chcela opytat na matersku, do 31.11.2012 som bola zamestnana ako ucitelka v MŠ a od 1.12.2012 som evidovana na urade prace ale som na rizikovom takze som PN a aj budem az do zacatia materskej ako mi vyrataju MD budem mat na nu vobec narok ked som bola PN inak pracujem stale v kuse 12 rokov. Dakujem za radu.
@veronicka12 nárok na MD mať budeš ak si bola tehotná ku skončeniu PP. MD bude rátaná z príjmu zo zamestnania.
@zalka Ahoj no ja som bola tehotna uz pocas pracovneho pomeru len som bola PN to nevadi? Budem mat teda narok na MD?
@veronicka12
ak si bola tehotná 30.11.2012, ked ti skončil pp, ktorý trval 12rokov a termín máš v máji (čo teda si tehotná bola), taksa ti materské vyráta z vym.základov v r.2011, ak ti nevzniknenové nem.poistejnie do nástupu na md. Nárok na materské vzniká presne 6týž. pred očakáv. termínom pôrodu, čo ti napíše lekkár do žiadosti o matetsrké, pozor na to!
@gapa Dakujem za odpoved ale po pravde tomu moc nerozumiem ja som pracovala 2 roky ako ucitelka v MŠ po vysokej skole mi nepredlzili v robote zmluvu, ze nemaju na mna peniaze, ktora bola do 31.8.2012 ale ja som si hned nasla novu robotu na zastupovanie PN v MŠ a zmluvu som mala od 1.9.2012 cize som pokracovala dalej ale v novej robote na to tyzden som zistila ze som tehotna ale lekarka mi zistila cystu tak ma nechala doma na PN az do teraz zmluva mi skoncila 31.11.2012 a od 1.12.2012 som na urade prace evidovana ale stale PN. Minule mi lekarka povedala ze nastup na MD je 31.3.2013 ale ze podla sona bude nastup az 10.4.2013 ja tomu naozaj nerozumiem. Strasne pekne Dakujem.
@veronicka12
záleží aký termín pôrodu napíše lekár do žiadosti o materské, nezáleží aký termín máš v knižke. Potom od lekára/sestričky žiadaj termín nástupu na md presne 6týž pred termínom, inak ti nárok v ochrannej lehote nevznikne!!! pre istotu to skontroluj, napr. ak ti napíše do knižky termín pôrodu v dajmetomu sobotu, tak presne 6týž v sobotu by mal byť nástup na md.
škoda, že nepíšeš dátumy ku všetkému(lebo by to bolo jednoduchšie), ak dobre rozumiem, tak posledný pp vznikol 1.9.2012, na pn si išla cca 8.9.2012 a skončil pp 30.11.2012 (31.11. nie je), teda určite ti posledný pp netrval 90dní bez pn. V takom prípade predpokladám, že sa ti bude rátať materské z vym.základu v r.2012 (kedže nástup na md je r 2013), ale nie z vym.základov u toho poslendého zamestnávatela, teda z obdobia 1.1.2012 do ukončenia predposledného prac.pomeru.
@gapa Dakujem ano posledny pp vznikol od 1.9.2012 do 30.11.2012 a termin porodu mam 12.5.2013 malo by to byt dobre? Tak by mi to mala napisat do ziadosti o matersku ze?
@veronicka12
a predposledný pp?
@gapa Ten trval 2 roky myslim ze to bolo od septembra 2010 do 31.8.2012
@veronicka12
tak ok, pri ptp 12.5.2013 mi vychádza nástup 31.3.2013, teda určite sa nedaj kvôli pn ukončiť pn skôr, odvolaj sa na § 50 Zákona o soc.poistení (ak si uplatnuješ nárok na mateské v ochrannej lehote= nie počas trvania nem.poistenia ale po jeho ukončení), tak nárok na materské vzniká 6týž. pred očakávaným termínom pôrodu (ak by si porodila ešte skôr, tak v den pôrodu).
ak tvoj predchádz. pp skončil 31.8.2012, tak podla mna bude materské sa rátať z vym.základov v obd. 1.1.-31.8.2012, ale píšem podla mna, teda nie som si na 100% istá, lebo tie zákony čo sa týka uplatnenia nárku v ochrannej lehote ak sú kombinované s inou neštandardnou situáciou (že tvoje posledné nem.poistenie netrvalo 90dní bez pn), tak to nie je uplne jednoznačné.
Ešte vlastne podstatné je, že nejde o toho istého zamestnávatela, čo si písala, že nejde! však?
@gapa Dakujem ja si PN neukoncim az dnom 31.3.2013 kedy budem mat napisany datum na MD na tej ziadosti. Nie nejde o toho isteho zamestnavatela. To su dve rozlicne MŠ. A prosim ta este kolko je ta MD myslim ze nejakych 60% zo mzdy pocas 6 mesiacov? A potom len nejakych 190 eur ze?
@veronicka12
65% z vym.základov (hrubej mzdy, ak neprekročila limit), poberá sa tuším 34týždnov, potom na mesiac tuším 196eur.
@gapa A este jedan otazocka ak mozem, aky je rozdiel medzi nastupom 6 tyz na MD a 8 tyzd. nastup na MD pred porodom. Lebo niektore dievcata chodia ze 8 tyzd na MD, pred porodom,
@veronicka12 no ty máš OL .. takže ty môžeš nastúpiť len 6t pred pôrodom .. lebo tak káže zákon.
Babenky čo majú aktívne poistenie tak môžu nastúpiť na MD aj 8t pred pôrodom, nejdú na PN ale rovno na MD napríklad.
ja som dnes bola na socialnej poistovni spytat zaniest PN-ku.. k 28.2 mam ukonceny pracovny pomer.. pani som sa pytala ci mi vyda narok na matersku kedze uz pracovat nebudem.. pani zacala na rukach ratat a povedala ze no ja vam neviem povedat ci vam to vyda... potom pozrela konecne do pc. a zistila ze cely predchadzajuci rok som odpracovala... a vravi ze kedy pojdem na matersku vravim ze najskor tak v juli tak koncom kedze rodim v septembri.. a ona zase zacala ratat na prstoch a ze to by vam hadam aj mohlo vyjst.. tak teraz neviem.. hmm citam tu ze mam na nastup na MD 8 mesiacov.. ale podla toho mi to v pohode vychadza tak teraz ako?? poradte prosim..
a este som sa chcela spytat PNka sa rata s hrubej alebo cistej mzdy?

@parker36 jaj no dni sa budú rátať, ked nesi na PN tak treba platiť. Cca 15m od skončenia DNP vieš toto DNP teda dni tohoto DNP využiť pre dalšie DNP.
DNP môžeš teraz zrušiť odhláškou z DNP na RLFO v SP.