icon

Materská pre otca a prechod na živnosť

26. feb 2025

Ahojte,není tu prosím niekto kto sa vyzná? Ak ide otec na materskú,a mení prácu z TPP na živnosť,je lepšie ísť najprv na materskú a potom otvoriť živnosť,alebo mať 90 dní živnosť a z toho by sa mu počítala materská keďže to lepšie vychádza finančne?

Strana
z2
lucka_ke
26. feb 2025

zo živnosti sa prvý rok neplatia nemocenské odvody do sociálnej poisťovne, čiže mu z toho ani nevzniká nárok na materské

sisska96
26. feb 2025

No keĎ bude na živnosť a až potom ide na materskú, tak nedostane ani prd. 270 dní musí byť nemocensky poistení- teda platiť odvody, aby mal nárok na minimálnu materskú

lucka_ke
26. feb 2025

@sisska96 nie tak celkom môže ísť v ochrannej lehote po skončení TPP a 270 dní musí mať za obdobie posledných 2 rokov

sisska96
26. feb 2025

no hej, len aj tak keď konči TPP, tuším dostane nižšiu materskú
@lucka_ke

lucka_ke
26. feb 2025

@sisska96 vieš vôbec ako sa to počíta???

autor
26. feb 2025

Je 4 roky zamestnaný na TPP,keďže čakáme druhé,tak chcel ísť na materskú s prvým,ja s druhým,ale naskytla sa mu príležitost ísť na živnosť.. keďže živnosť už otvorenú mal pred 5 rokmi,na pár mesiacov,ale zrušil ju,sme mysleli,že odvody platiť bude musieť od začiatku.. účtovníčka ale povedala,že nebude prvý rok platiť,tak nám to trošku pokazilo plany 😅

autor
26. feb 2025

@lucka_ke takže prosím ťa,ak pôjde najprv na materskú a až potom si otvorí živnosť,tak to bude v poriadku?

wejuska7910
26. feb 2025

Najprv na matersku a potom na zivnost

sisska96
26. feb 2025

@lucka_ke jasne, sama som na živnosti, keď si na živnosti, automaticky máš nárok na nižšiu materskú aj PN a podobne

veronikaszabova
26. feb 2025

@sisska96 trepes hluposti

autor
26. feb 2025

@wejuska7910 ďakujem krásne 😊

lilinka88
27. feb 2025

@sisska96 máš nárok na dávky v takej výške, v akej odvádzaš odvody. Takže keď budeš mať vysoké príjmy zo živnosti, budeš mať aj vyššie VZ pre odvody a ak vyššie dávky. Tak tu prosím ťa nehovor o nejakých automaticky nižších dávkach

lucia147852
27. feb 2025

@sisska96 prosim ta nerad, lebo čo rada to hlupost

sisska96
27. feb 2025

@lilinka88 Každí živnostník odvádza minimálne odvody

veronikaszabova
27. feb 2025

@sisska96 dalsia perla 🤦

sisska96
27. feb 2025

@veronikaszabova tuším tebe som nepísala, tak na čo reaguješ?

veronikaszabova
27. feb 2025

@sisska96 tak nepis prosim ta take kraviny.

sisska96
27. feb 2025

Každí podnikateľ vie ako fungujú veci

patta89
27. feb 2025

@sisska96 neviem, akych poznas zivnostnikov - ale ja co poznam, tak minimalne neodvadzaju ....tak radsej nepis blbosti

sisska96
Autor odpoveď zmazal
sisska96
27. feb 2025

@patta89 Veľmi veľa poznám, nakoľko aj ja som živnostníčka a všetci odvádzame minimálne. Dokonca viacerých poznám, čo nedáva všetko na faktúru, tým pádom nepresiahne minimálnu sumu a neodvádza do soc. poistovne ;) a platí iba zdravotku

autor
27. feb 2025

@sisska96 ja len,že ani manžel nebude platiť minimálne o rok 😊 normálne bude platiť ako sa má,keďže sme si neuvedomovali,že bude mať prvý rok živnosti,tak sme s tým počítali už teraz,a vychádza to nie malé peniaze,preto moja otázka bola aká bola 😄

sisska96
27. feb 2025

Na odvodoch sa obohatí iba štát

patta89
27. feb 2025

@sisska96 no ved si neplat, Tvoja vec...len potom sa necuduj, ak budes musiet ist na PN a dostanes holy prd...tak isto, ak sa nedajboze nieco stane a budes riesit invalidny - tak isto nebudes mat nic...rob ako myslis, ale potom tu nepis, ze to robia vsetci...NIE nerobia

sisska96
27. feb 2025

@patta89 Čítaj s porozumením 😂 platím odvody, ale nie 500 eur. Nakoľko minimálne už presahujú 350 eur

lucka_ke
27. feb 2025

@sisska96 aj na dôchodok treba myslieť, potrebuješ mať odpracovaný určitý počet rokov a keď neplatíš odvody tak ich proste nenazbieraš

lilinka88
27. feb 2025

@sisska96 tak to sa mýliš, nie každý platí minimálne odvody

sisska96
27. feb 2025

@lucka_ke boha kto píše ze neplatím 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

luliu
27. feb 2025

@sisska96 ty si úplne mimo

lenkakravcova
27. feb 2025

Platiť odvody môže aj ako SZČO ale ako dobrovoľne odvody. Môže si nastaviť maximálnu výšku, tým dostane maximálnu materskú. Ale.. musí ich platiť minimálne 6 mesiacov aby sa mu materské počítalo z týchto dobrovoľných odvodov. 🙂

Čiže áno, ak mal na TTP nižšie než maximálne odvody a vie si zaplatiť teraz maximálne na 6 mesiacov (lepšie 6 a pol mesiaca) tak sa mu to takto viac vyplatí.
90 dní dobrovoľných odvodov ale nestačí. Tam by sa mu výška materskej rátala tak či tak potom z toho TTP.

Strana
z2