Materská pre otca a prechod na živnosť
Ahojte,není tu prosím niekto kto sa vyzná? Ak ide otec na materskú,a mení prácu z TPP na živnosť,je lepšie ísť najprv na materskú a potom otvoriť živnosť,alebo mať 90 dní živnosť a z toho by sa mu počítala materská keďže to lepšie vychádza finančne?
No keĎ bude na živnosť a až potom ide na materskú, tak nedostane ani prd. 270 dní musí byť nemocensky poistení- teda platiť odvody, aby mal nárok na minimálnu materskú
Je 4 roky zamestnaný na TPP,keďže čakáme druhé,tak chcel ísť na materskú s prvým,ja s druhým,ale naskytla sa mu príležitost ísť na živnosť.. keďže živnosť už otvorenú mal pred 5 rokmi,na pár mesiacov,ale zrušil ju,sme mysleli,že odvody platiť bude musieť od začiatku.. účtovníčka ale povedala,že nebude prvý rok platiť,tak nám to trošku pokazilo plany 😅
@lucka_ke takže prosím ťa,ak pôjde najprv na materskú a až potom si otvorí živnosť,tak to bude v poriadku?
Najprv na matersku a potom na zivnost
@sisska96 trepes hluposti
@wejuska7910 ďakujem krásne 😊
@sisska96 prosim ta nerad, lebo čo rada to hlupost
@sisska96 dalsia perla 🤦
@veronikaszabova tuším tebe som nepísala, tak na čo reaguješ?
@sisska96 tak nepis prosim ta take kraviny.
Každí podnikateľ vie ako fungujú veci
@sisska96 ja len,že ani manžel nebude platiť minimálne o rok 😊 normálne bude platiť ako sa má,keďže sme si neuvedomovali,že bude mať prvý rok živnosti,tak sme s tým počítali už teraz,a vychádza to nie malé peniaze,preto moja otázka bola aká bola 😄
Na odvodoch sa obohatí iba štát
Platiť odvody môže aj ako SZČO ale ako dobrovoľne odvody. Môže si nastaviť maximálnu výšku, tým dostane maximálnu materskú. Ale.. musí ich platiť minimálne 6 mesiacov aby sa mu materské počítalo z týchto dobrovoľných odvodov. 🙂
Čiže áno, ak mal na TTP nižšie než maximálne odvody a vie si zaplatiť teraz maximálne na 6 mesiacov (lepšie 6 a pol mesiaca) tak sa mu to takto viac vyplatí.
90 dní dobrovoľných odvodov ale nestačí. Tam by sa mu výška materskej rátala tak či tak potom z toho TTP.

zo živnosti sa prvý rok neplatia nemocenské odvody do sociálnej poisťovne, čiže mu z toho ani nevzniká nárok na materské