icon

Materská - splnenie podmienok

13. apr 2022

Ahojte chcem sa opýtať keď mám nárok ísť na md 7.8 ale nastúpim o 3 dni neskôr vadí to ? Mne vadiť nebude že nebudem ich mať zaplatené len či sa to pomôže 🙂 kvôli splneniu podmienok. Ďakujem

e1i
•
13. apr 2022

Zalezi kedy ti dr napise nastup. Minule tu baba riesila ze dr jej dal zly datum. Tym padom nastupila menej ako 6t pred porodom a mala MD len 28t namiesto 34.
Bola to chyba dr ze uviedol zly datum ale nepochodila.

e1i
•
Autor odpoveď zmazal
•
petamich
•
Autor odpoveď zmazal
•
petamich
•
Autor odpoveď zmazal
•
petamich
•
13. apr 2022

@e1i tri dni navyse jej pomozu, kedze narok musi splnit ku dnu porodu - ak jej napr. chybaju dni NP

e1i
•
13. apr 2022

@petamich ok mazem zlu radu

petamich
•
13. apr 2022

a autorka nie som uplne odbornik ale ak sa nemylim, ak nastupis neskor ako 6t pred porodom, tak sa ti materska skrati o celych 6 tyzdnov a budes mat narok od porodu 28 tyzdnov

Ak sa rozhodnete na materskú dovolenku dobrovoľne nastúpiť neskôr ako 6 týždňov pred pôrodom, materská dovolenka sa vám skráti - odo dňa pôrodu na 28 týždňov, osamelej žene do uplynutia 31 týždňov a žene, ktorá porodila zároveň dve alebo viac detí, bude uznaná materská dovolenka v dĺžke 37 týždňov. zdroj tu: https://www.slovensko.sk/sk/zivotne-situacie/zi...

neda sa radsej dohodnut s lekarom (niektori su pristupni), ze by ti posunul termin pororu ak to mas takto? na tehotenske si zrejme narok nemala (tam by uz sa 1x datum uvadzal a SP to kontroluje)

petamich
•
13. apr 2022

@e1i aj ja som mazala zlu radu, som najskor napisala, ze ano skrati sa o 3 dni 😂 ale pravdu mas ty, ze sa jej to neskrati iba o 3 dni ale o celych 6 tyzdnov 🤷‍♀️

karolina2019
•
13. apr 2022

@petamich toto nemusi pomoct. Moja sestra porodila dva tyzdne pred uvedenym terminom porodu a narok nemala. Pritom ak by rodila v termine, vyslo by jej to na danych 270 dni.

lilinka88
•
13. apr 2022

270 dní NP sa posudzuje ku dňu pôrodu, nie nástupu na MD. Ak teda to chceš kvôli tomuto posunúť

janka_266
•
13. apr 2022

Záleží od toho či je to 6 alebo 8 týždňov pred termínom pôrodu, ak 6, tak to vadí a matersku vám skrátia o 6 týždňov a nie o 3 dni.

lilinka88
•
13. apr 2022

@e1i
@petamich neukrati sa o celých 6 týždňov. V týchto prípadoch sa vypláca aj odo dňa nástupu do pôrodu a následne od pôrodu 28 týždňov

e1i
•
13. apr 2022

@lilinka88 minule to jedna baba riesila a iba 28t mala dokopy

lilinka88
•
13. apr 2022
e1i
•
13. apr 2022

@lilinka88 to v zelenom sa na nu vzťahuje

lilinka88
•
Autor odpoveď zmazal
•
lilinka88
•
13. apr 2022

@e1i ja sa s tebou nejdem hádať, neviem aký prípad bola ona...

lilinka88
•
14. apr 2022

Ešte je v tomto prípade podmienka,že 28 týždňov od pôrodu nemôže presiahnuť dátum, kedy by prešlo 34 týždňov materského v prípade,že by nastúpila v termíne 6 týždňov pred predpokladaným termínom pôrodu. Čiže ak nastúpila na materskú neskôr, tesne pred pôrodom a porodila neskôr,tak jej to mohlo vyjsť na tých 28 týždňov. Neviem aký to bol prípad....toto sú veľmi individuálne veci