Materská v 2019
Ahojte uz som raz pisala co sa tejto tyka ale nastali nove skutocnosti. Termin porodu mam 17.aprila 2019. Zamestnana som bola v posudzovanom obdobi 2 rokov pred porodom nasledovne:
Do aprila 2018 v trvalom pracovnom pomere.
Maj - september som bola vedena na urade prace
Od oktobra pracujem v novej firme avsak na dobu urcitu a som v skusobnej dobe. Plat ktory zarabam je neporovnatelne nizsi ako v predchadzajucej praci. Preto uvazujem ktora verzia je vyhodnejsia co sa tyka materskej:
1. Ostat pracovat v tejto praci a cakat co mi vyjde aka materska /ratam mozno 800e/
2. Odist este v skusobnej dobe - tu vsak nastava otazka, budu mi matersku v pripade ze porodim v aprily 2019 pocitat z predosleho prijmu z roku 2017? Ked som tam robila az do aprila 2018
Bodka logicky by mal dostavat po. Materskej toducsk presne tak ako matka
Ci to fungujr v praxi sa pojdem opytat kompetentnych na urad
@julinka88 A keby si mala 3 deti kto podla teba bude brať ten tretí RP na ktory mas akoze narok?!
Este raz-skus čítať pomaly aby si pochopila-narok mas len na jeden RP ci ty alebo otec dietata/deti, môžeš ich mat aj 10. Na kazde mas narok len na rodinne prídavky. A vedz,ze som kompetentna az-az.😉
@julinka88 A dve MD mozu byt lebo je to dávka z NP,ktore platis a musis splnat podmienky nároku. RP je socialna davka ktora nema nič spoločné s tvojimi odvodmi a platom a je pre všetkých rovnaka. Uz si to konecne pochopila ci este stale nie?! Ci musi nadskocit minimálne cely MK aby ti to konečne doslo?😉
V kazdom pade ja slušnosť mam a ďakujem m za obsiahle informácie
@julinka88 Co je úbohé?! Ze sa ti tu snažím na pomaly dvoch stranách vysvetliť ako to naozaj je?! A mam tu trpezlivosť? A este som za sprostu?! Nie,nezjedla som ziadneho Salamuna, rozumiem problematike a radim tu zenam a nie sama. A tvoja finančná situácia mi je fakt ukradnuta a ani ju neriesim. Chcela si radu ale ty si mudrejsia a viac tomu rozumieš ako citam. Ako myslis. 😉😉 Pekny vecer.
Aty si dnes co "zedla"?! Ze si taka drzá k slusnym ludom.
@julinka88 kazde dieta dostane rodin e pridavky, to je spravodlive a pre kazde dieta rovnake. a rodic, ktory sa o dieta/deti stara, ma narok na rpdicovsky prispevok, to nie je prispevok na kazde dieta. je to jasne definovane a dostava ho do 3 rokov dietata. to chces, aby zena dostavala 230€ (ci kolko to je) na kazde dieta do 3 rokov? teda v jednom momente, ak by rodila rok po sebe by tako dostavala skoro 700 eciek? alwbo jeen rodicak matka a druhy otec? celkom dobry biznys si predsatavujes. mame porodne, mame matersku, jednu z najdlhsich, pocas ktorej zene garantuju stale rovnake pracovne miesto a mame nadstandardne dlhy rodicak. kde okolo mas 3 royk rodicak a 3 roky ti drzia pracovne miesto??? system nemame postaveny zle, mozeme sa bavit o vyske sumy, no su krajiny, kde nemaju matersku ani rodicak - a zena si bud na dieta zarobi dopredu (aj s muzom), alebo uteka robit a dieta je s pestunkou, ktoru musi este aj draho zaplatit.. ak chceme od statu vyssie davky/podporu/rodicak, musi na to niekto zarobit. dristy a dristy o tom, ze menej kradnut atd - nech sa paci, mysli na to pri volbach.
@julinka88 praveze citala. ja ti rozumiem, ale predsa nemozeme cakat od statu, ze tu bude suplovat vsetko, na jednej strane sa tu zeny rozculuju, ze su male rodicaky, pridavky, ... a na druhej strane pisu o privilegovanej skupine, ktora v ich ociach na tychto nizkych davkach dostava pomaly tisice ... skratka si musime uvedomit, ze na SVK sme na tom este z pohladu materskych a rodicovskych este dobre.
Ahojte. Je tu ešte niekto? 🙂 Chcela by som radu. Som na začiatku tehotenstva (6t.), a prvorodička no možno pôjdem na rizikové. Zaujíma ma či budem mať nárok na materskú ak som začala pracovať na TPP 26.9.2018 na dobu určitú na 1 rok. Ak by som teraz išla na PN (rizikové) nárok mi vznikne? Ďakujem
@tatianatana uz mas odpoved v inej diskusii
@majusqa77 Ďakujem 🙂

@evittam a je to logicke ak ma matka po materskej pokracivat s rodicovskym preco otec nie skoda ze logika chyba tym co uzakonuju
Takze ziadny humor ale logika