Materska v SR a ČR

yanabella
17. apr 2024

Ahoj baby mam taku zvlastnu situaciu. Mozno niekto mal nieco podobne a bude vediet poradit.

Ja pracujem a som poistena na SK, cize budem cerpat matersku 27tyzdnov zo Slovenska. A zvysok rodicovsky prispevok (chcela by som do 1 roka a potom ist pracovat, ale neviem ci stale plati suma cca 450€ mesacne ak chcem vyuzit len na kratsiu dobu, nie do 3 rokov dietata).

Muž pracuje v ČR a teda ma ceske poistenie. Je mozne aby isiel tiez na matersku na 27 tyzdnov co je cca 70% platu napriklad v dobe ked dieta bude mat pol roka alebo rok? S tym ze by ziadal u ceskej poistovni? Neriesili ste to niekto v takejto kombinacii?

melanta
17. apr 2024

Ty môžeš poberať plnú výšku rodičovského až do 3 rokov dieťaťa, bez ohľadu na to, či budeš alebo nebudeš pracovať. Čo sa týka muža, neviem o tom, žeby v ČR bola materská pre otca tak, ako je to na Slovensku. Ak nie je, tak ju logicky nemôže čerpať. Ak by mohol, v čase kedy by ju čerpal, by si ty rodičovský čerpať nemohla (na tie týždne by si sa odhlásila), pretože nie je možné, aby sa v rodine poberal v jednom čase materský aj rodičovský príspevok.

yanabella
autor
17. apr 2024

@melanta takze ked pojdem v 1 roku dietata naspat do prace tak mi budu stale posielat tych 450€ az kym nebude mat 3 roky ? (Za predpokldu ze otec by nepoberal rodicovsku)

V Cesku je rodicak 350tisic na dieta rozlozenych na mesiace podla vyberu. Ale neviem ako by to pocitali ak by som ja do roku vyuzila rodicak 450€/m zo slovenska a muz po roku napr. na pol roka cesky rodicak.

alenah31
17. apr 2024

@yanabella otec v CZ na MD nemôže - môže ale čerpať otcovskú dovolenku v trvaní 7 dní do 6 týždňov od narodenia dieťaťa. Pokiaľ ty po roku ukončíš MD + RD a čerpanie RP s tým, že o RP v CZ požiada priateľ/manžel s tým, že počas 6 mesiacov vyčerpá sumu celého RP určeného k max. čerpaniu do 4 rokov veku dieťaťa - už na SVK RP nedostanete. A to z dôvodu, že jednu - obdobnú dávku ste už v inom čl. štáte EU v plnom rozsahu vyčerpali.

ns994
17. apr 2024

Neviem ako to je v Cesku. Ale na sk mozes poberat aj rodicak aj pracovat. Nevylucuje sa to. Ale teda samozrejme nesmie ten rodicak poberat otec alebo matersku