icon

Materská zo Slovenska pri pôrode v Nemecku

michaela_890
30. júl 2025

Zdravím, pýtam sa tu, možno sa niekto s tým stretol.. sme teraz na Slovensku a ja tu pracujem, som v 4 mesiaci ale vyzerá to tak že rodiť budem už v Nemecku a ostaneme tam ak bývať. Bydlisko mám nahlásené na SK aj v DE.. môžem poberať materskú zo Slovenska keď budeme žiť v Nemecku a aj sa tak dieťa narodí ? Príslušnosť bude mat samozrejme Nemecku aj Slovensku. Ďakujem za všetky rady a skúsenosti 🙏

nmld
30. júl 2025

@michaela_890 ja som tak mala, dieta narodene v DE, byvanie tiez tam, materska zo SK

michaela_890
autor
30. júl 2025
@nmld

@michaela_890 ja som tak mala, dieta narodene v DE, byvanie tiez tam, materska zo SK

@nmld viete mi prosím napísať k tomu viac ? Riešili ste to súčasne na SK aj c DE ? Mali ste Slovensku zdravotnú poisťovňu ? Ďakujem

nmld
30. júl 2025
@michaela_890

@nmld viete mi prosím napísať k tomu viac ? Riešili ste to súčasne na SK aj c DE ? Mali ste Slovensku zdravotnú poisťovňu ? Ďakujem

@michaela_890 ak si to este dobre pamatam (preslo medzitym 8 rokov).... v DE som sa prihlasila na pobyt a do nemeckej zdravotnej poistovne s predlozenim formulara zo slovenskej zdravotnej poistovne....ten formular som este predtym vyriesila so sk.poistovnou....potom som si v DE nasla lekara, nemocnicu..... vsetko som vybavila telefonicky a postou, mailom, ani raz som nemusela na pobocku poistovne ani na SK ani v DE...kedze som mala prijem zo SK (matersku), nemohla som byt zdravotne poistena v DE, ale s tym formularom som dostala nemecku karticku poistenca, ktorou som sa preukazovala, nemecka poistovna bola vsak len kvazi prostrednikom, poistovne si to medzi sebou vyuctovali

michaela_890
autor
30. júl 2025
@nmld

@michaela_890 ak si to este dobre pamatam (preslo medzitym 8 rokov).... v DE som sa prihlasila na pobyt a do nemeckej zdravotnej poistovne s predlozenim formulara zo slovenskej zdravotnej poistovne....ten formular som este predtym vyriesila so sk.poistovnou....potom som si v DE nasla lekara, nemocnicu..... vsetko som vybavila telefonicky a postou, mailom, ani raz som nemusela na pobocku poistovne ani na SK ani v DE...kedze som mala prijem zo SK (matersku), nemohla som byt zdravotne poistena v DE, ale s tym formularom som dostala nemecku karticku poistenca, ktorou som sa preukazovala, nemecka poistovna bola vsak len kvazi prostrednikom, poistovne si to medzi sebou vyuctovali

@nmld ďakujem krásne. Takze prvé kroky povedú do zdravotky a skúsim sa tam popýtať. A dostávali ste aj rodičák ?

nmld
31. júl 2025
@michaela_890

@nmld ďakujem krásne. Takze prvé kroky povedú do zdravotky a skúsim sa tam popýtať. A dostávali ste aj rodičák ?

@michaela_890 zavolaj si na zdravotnu poistovnu kvoli poisteniu aj na socialnu kvoli materskej, oni ti tam uz pomozu a nasmeruju ta....rodicak uz nie, o ten som poziadala potom tu v nemecku (elterngeld, nejaku minimalnu sumu, kedze som tu predtym nepracovala).... potom, co mi skoncila materska, som sa prihlasila do nemeckej zdravotnej poistovne v ramci familienversicherung (kvazi poistenie pod manzela, tak su dodnes poistene aj deti)

mamina7070
31. júl 2025
@michaela_890

@michaela_890 prislusnost nemecku znamena ze otec je nemec? potom sa bude RP poberat z Nemecka ak tam pracuje a budete tam zit len matersku ak splnas podmienky budes mat zo Slovenska, kocikove by nemal vzniknut narok kvoli centru zaujmov, tehotenske poberas?

michaela_890
autor
31. júl 2025
@mamina7070

@michaela_890 prislusnost nemecku znamena ze otec je nemec? potom sa bude RP poberat z Nemecka ak tam pracuje a budete tam zit len matersku ak splnas podmienky budes mat zo Slovenska, kocikove by nemal vzniknut narok kvoli centru zaujmov, tehotenske poberas?

@mamina7070 áno takto nám to nejako vychádza.. akože ľudia nadávajú na SK ale stále tu mame ten rodičovský príspevok na dosť vysokej úrovni.. v Nemecku je to len nejakých trápnych 300€ keď som tam nepracovala aj to neviem s určitosťou.. áno otec je Nemec ale zobratý niesme, dieťa bude mat dvojité občianstvo. Tehotenské som požiadala ale zatiaľ mi noc neprišlo, predpokladám spätne doplatia.