icon

Materské otec- je možné čerpanie 2 materských?

hyberncia
11. okt 2019

Čaute, nevie mi niekto pomôcť ako to je?
Manžel mal 1.zamestnavatela od 7/15 do 31.9.2018, potom podal výpoveď a prešiel k zamestnávateľovi c.2 pomer začal 1.10.2018 a stále trva- takže predpokladám.ze z toho sa mu vyráta materská.
Ale momentálne zamestnávateľ c.1 potreboval výpomoc a manzel má u neho zmluvu na 10,11/2019 - je tam úväzok len 0,5 ,keďže sa jedná hlavne o nočné služby a všetko ostatné je platené nad tento úväzok.Je nejaká sanca dosiahnut materské aj z tohto pomeru(keďže tam spĺňa 270 dní poistenia, či je to úplná blbosť? Nástup na materskú má 1.12.2019. dlunem

krystofkal
11. okt 2019

@hyberncia dve materské nedostaneš , to je jedna materská zo súhrnu príjmov za posledné dva mesiace, pozri tu https://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/vypocet-mat...

hyberncia
autor
11. okt 2019

@krystofkal No tak súhrn prijmov, pýtam sa skôr či na to spĺňa podmienky,keď bol pomer prerušený. Na tej stránke nič nevidím

krystofkal
11. okt 2019

@hyberncia tak to bude naj, keď sa opýtaš na úrade, takú info ti povie aj do tel 🙂, prerušený si myslím, že nevadí, lebo zmluva trvala 🙂

hyberncia
autor
11. okt 2019

@zalka, @evittam neviete mi prosím pomôcť?

evittam
11. okt 2019

@hyberncia Toto neviem. Ale skôr nie.

zalka
11. okt 2019

@hyberncia mng. dostane materské ak si dá vypísať 2 žiadosti napr. k 2.12.19 tak dostane MD zo zamestnania nového s platov od 1.10.18 -30.11.19
a z toho starého zamestnania z minima 477e nakoľko neodrobí u nového(starého predošlého) 90 dní tak zo zákona mu vyrátajú z minima - naberú do úvahy plat čo bude mať z toho zamestnania ani plat čo mal do 30.9.18 len z minima vyrátajú.

hyberncia
autor
11. okt 2019

@zalka Ďakujem ti veľmi pekne. Presne toto som potrebovala vedieť. A si super,že si pripojila ešte aj vymeriavací základ. Ešte raz vďaka.

hyberncia
autor
21. okt 2019

@zalka prosím ťa ešte jedna vec, pri vypisovani toho tlačivá,kde pôjde z ochrannej lehoty mu potvrdzuje niečo aj zamestnávateľ? Resp.nasla som na internete ešte nejaké tlačivo pri skončení nemocenského poistenia v ochrannej lehote,toto ma priložiť? Ďakujem

zalka
21. okt 2019

@hyberncia nie ak tak SP vyzve priamo zamestnávateľa ...

hyberncia
autor
22. okt 2019

@zalka a už fakt posledná otázka. Pri takom nízkom úväzku má odpracovať cca 3 x24 hod.vsetki odpracuje na začiatku novembra,zmluva je do konca novembra. Má to vplyv na ochrannú lehotu a materske( keďže je v tlačive,posledný odpracovaný deň)?

zalka
22. okt 2019

@hyberncia no na MD môže ísť do 7 dní od skončenia PP ... takže ak to pri tom krátkom úväzku nestihne tak nárok na MD mať nebude, a kedže jeho príjem je nižší ako 477e z toho malého úväzku, tak potom aj z toho vyrátajú MD... z tej malej sumy

hyberncia
autor
22. okt 2019

@zalka a reálne,ak by nastúpil posledný deň zmluvy t.j.30.11. a odpracoval posledný deň 15.11. s tým.ze by mu to zamestnávateľ potvrdil na tlačive, zmeni sa tým niečo? Ten minimálny VZ bude uplne stačiť,aby mu to vyrobilo Max materskú.

zalka
22. okt 2019

@hyberncia no to je jedno potom kedy nastúpi .. ved prihlásený bude .. to kedy reálne pracoval nemá vplyv na OL ... OL plynie od skončenia poistenia ... nie od posledného dna v práci ak tieto nesú rovnaké.

hyberncia
autor
22. okt 2019

@zalka ďakujem ešte raz za vas čas, hľadala som aj na internete,ale nejako som nenašla podobný príklad,veľmi mi pomohli vaše odpovede.

zalka
22. okt 2019

@hyberncia rado sa stalo