Matka na rodičovskej dovolenke a dieťa v škôlke

delonko
7. jún 2012

Ahojte 🙂
Vie mi niekto poradiť prosím :
Od augusta 2012 budem na rodičovskej dovolenke s mladšou dcérkou, staršiu 2,5 ročnú by som chcela dať od septembra do súkromnej materskej školy?
1. Vraj niečo prepláca aj UPSVAR? Do akej výšky? Ako sa to volá a kde nájsť tlačivo?
2. Verím , že neprídem o rodičovský príspevok na mladšiu?
Ďakujem za odpovede a skúsenosti 🙂

kaktusik007
27. jún 2012

@delonko poberanie rodicovskeho prispevku a prispevku na starosltivost sa navzajom vylucuje, cize nie je mozne poberat subezne rodicovsky prispevok a prispevok na staroslivost.... leda ze na mensiu budes poberat matersku - potom mozes na starsiu prispevok na starostlivost poberat, avsak len do dovrsenia veku 6 tyzdnov mladsej.

gapa
28. jún 2012

@delonko
príspevok na starostl. o dieťa (obe deti do 3rokov, to nie je ako RP, že sa aberie jeden. No nedá sa na jedno RP a na druhé príspevok na starosltlivst o dieťa. Na to čo je v škôlke max. 230eur, ak ich preukážeš, na to čo je doma cca 41eur.) by si mohla poberať len ak by si bola zárobkovo činná (pracovala).

Môže ale tento príspevok poberať aj pracujúci manžel, no to je potom kompliovanejšie na zdr.poistení.
TY by si ale mohla byť ale zdr. poistná ako osoba riadne osobne a celodenne sa starajúca o dieťa do 6rokov (no over si ), nie už ako poberatel RP. Neviem, či bude pokračovať tento príspevok aj v r.2013 bo sa mi zdá, že zdroje z eu sú len do r.2012 (netvrdím však iste ani o tých zrojoch, no a ten zákon sa len domnievam), ale teba to aj tak sa týka len do 3rokov. Potom môžeš prejsť na poberanie RP. Treba to aj mzdárke (ak si aj zamestnaná) oznámiť, ak ona nahlasuje poberanie RP na zdr.poistovnu, treba ju o tom informovať.

emilii
30. jún 2012

ak dáš staršiu drcéru do MŠ o RP na mladšiu neprídeš ... pokojne môžeš dať aj mladšiu do jasiel alebo MŠ a rovnako by si na ňu neprišla o RP do troch rokov ... ten zákon, čo to nedovoloval , už neplatí ...

xlucia
11. júl 2012

ak budes na rodicovskej s mladsou, starsiu mozes dat do skolky, ale nemas narok na preplacanie skolky. tu si hradis komplet sama. RP ti bude chodit do veku troch rokov mladsej. na starsiu mas narok iba na pridavky na deti

delonko
autor
13. júl 2012

Ďakujem za odpovede 🙂