Matkám nepridajú ani cent
Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.
Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.
Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.
@juraj3333 ked mas 400-500 eur z toho je tazke vyzit vsade nie len na Slovensku.
A co za polena mas na mysli?
@juraj3333 tak verim ze nepises o sebe... byvas v ba a vyzeras na zdraveho chlapa - urcite sa da zarobit viac...
a stat je aky je... vsetci to vieme a ja suhlasim ze niekedy naozaj nehra fer... ale urcite sa da zit aj s tym ze sa nan nebudem spoliehat a budem sa snazit byt s nim co najmenej prepojena...
ja vecsinou porovnavam slovensko s anglickom kde sa obe moje deticky narodili ale potom sme sa vratili na slovensko bo moja zienka uz mala anglicka pokrk 🙂
tam ti stat vyrazne pomahal ci s byvanim alebo starostlivostou o deti, tiez to ked ti napr deti ochoreli isla si k doktorovi ten ti predpisal rozne sirupy alebo tabletky pre deti a nic si neplatila,
jedine na co som mal nervy ked zena isla rodit uz sme boli v nemocnici a mala kontrakcie a sestricka mi povedala aby vydrzala este polhodku bo je vymena smien , skoro ma porazilo 🙂
Proste iny zivot je tu a tam ale treba si zvyknut
byvam pri nitre ale kvoli malym platom a hlavne kvoli tomu ze som hlavny zivitel rodiny som musel ist do blavy robit na tyzdnovky aby sme vedeli ako tak vyzit a deti mali aspon co to, ja ked aj nebudem mat to co ale nech maju aspon deti a manzelka co to / 🙂 zvlastne napisana veta / ale teraz vazne sak pozri vela rodin na slovensku ma problem zaplatit poplatky a co im zvysi aby mali na stravu do dalsej vyplaty, dieta sa ta nebude pytat ci mas alebo nemas na mlieko, jogurtik alebo jedlo to proste musis mat , samozrejme ked sa pytam dcerky co jej mam doniest z obchodu tak povie ze elzu kralovnu elzu a kindervajce a aby som nezabudol aj bracekovi 🙂, ak mas mensie vyplaty tak radsej nezaplatis nieco ale na toto musia sa vzdy najst peniaze, tu v blave su este ake take vyplaty ale inde na slovensku je to strasne,
@juraj3333 vidis... ja by som do Anglicka nikdy byvat neisla... jedna vec klima, druha ludia a tretia uplne ina kultura... Takto ti budu pomahat aj v Rakusku ale teda pocasie je tam urcite krajsie a aj ta pomoc vyraznejsia, kultura blizsia...
a co sa zarobku tyka tak u nas casto zamestnanci chodia do sveta a zase z inych pobociek ludia k nam - casto sa pytaju z akeho platu sa na slovensku da vyzit a podobne... nato existuju rozne porovnavacie stranky ktore ti porovnaju zakladne naklady na zivot a vyhodia porovnanie platov - cize vlastne ked chces zit rovnaky standart kolko musis zarobit v roznych krajinach... skusim najst ten link... ale viem ze porovnanie BA a Londyn bolo niekde 2000 euro prijem ku 5400 libram... na rovnaky standart ( cize tieiste dovolenky, priblizne tie iste restauracie a priblizne to iste byvanie... )
@juraj3333
samozrejme ked sa pytam dcerky co jej mam doniest z obchodu tak povie ze elzu kralovnu elzu a kindervajce a aby som nezabudol aj bracekovi , ak mas mensie vyplaty tak radsej nezaplatis nieco ale na toto musia sa vzdy najst peniaze - nehnevaj sa ale s týmto nesuhlasím, najprv zaplatím čo musím - aby som mala strechu nad hlavou, vodu, elektrinu, plyn a to ostatné potom. keď idem do obchodu dieťa nemusí mať každý deň kinder vajce, jogurt a podobne.
peniaze sa musia nájsť na to aby som všetko zaplatila a nežila v strachu že príde exekútor a ak nemám tak elzu bábiku nekúpim tento mesiac, ale pomaly našetrím, nekupím auto na diaľkové ovládanie ale všetko poplatím aby decká mali strechu nad hlavou, teplo, vodu. o tom to je.
a neporovnávala by som slovensko s inými krajinami, lebo v každej krajine je niečo čo sa ľuďom páči a čo nepáči.
narodili sme sa na slovensku, keby sme sa narodili v anglicku, nemecku, taliansku tak by sme frflali že to a to je drahé, s tým sa nedá.
naša krajina je taká ako každá iná krajina!
pozri sa ako to je napr v leviciach a v nitre v porovnani s bratislovaou , v ba sa z platu da vyzit ale v leviciach to mas tazke abo v nr, mam na mysli hlavne ked nemas vlastny dom a byvas v podnajme, ides porovnavat ceny pred 2 rokmi ked som este robil v anglicku sme s rodinkou isli na dovolenku na slovensku , predtym sme boli v tescu, nahodou som tam zahladial pekny detsky svetrik stal 8 libier co je asi 10 euro, o tyzden na to som bol s rodinkou v nitrianskom tescu a tam stal okolo 17 eur to co ma znamenat ??? tu mas nizsie platy a este ten isty vyrobok skoro o 100 percent drahsi,
neboj nekupujem kinder vajce ani saty len som tam zabudol napisat ze to urcite nekupim ked neni na to 🙂
@juraj3333 juraj ale to co pises nie je pravda... jedna vec je ze v nitre sa da zarobit super, dokonca aj v mensich mestach - ved su tam velke firmy nadnarodne tiez, ked mas vzdelanie a robis kvalifikovanu pracu tak zarobis ( moj brat dlho robil v malom mestecku pri nitre za ba plat - teda pardon, zarabal okolo 2000 euro , cize lepsi ako ba priemer... ) ty asi vies po anglicky a ak teda aj nieco specializovane vies tak by nemal byt problem...
s tym tescom pochybujem... to akurat ze nieco bolo v akcii tyzden predtym a potom uz nebolo... tesco pre danu krajinu ma rovnake ceny a akcie...
@juraj3333 ako môžeš porovnávať oblečenie tu na svk a v anglicku? to je jasné že tam je oblečenie lacnejšie, tak ako aj v nemecku , rakúsku, taliansku oproti slovensku. ale ja píšem o tom, že podstata je zabezpečiť bývanie, strechu nad hlavou a zarážajúce je to, že niekto ide do podnájmu za 300-400eur a na úver nemá od banky, aby si mohol kúpiť vlastné bývanie? ako je možné že na podnájom má a na úver nie?
@lalinko2010 lebo nie všetci splnia základne podmienky banky, aby im dali úver.... že?
@marusia12 ok, toto teraz neriešim podmienky banky. ale celkovo je to zaujímavé.
@marusia12 tak radšej do podnájmu a niekomu ich dať za byt ktorý nikdy nebude tvoj?
@marusia12 🙂 ty komunikujes uplne na urovni... tu nikto nemudruje... banka nie je na hlavu - rada si zoberie tvoje peniaze ked ma garantovane ze o ne nepride... jasne ze ti da ked zisti ze po zaplateni povinnych vydavkov ti na nu zostava dost...
a tvoje riesenie je? ci ty tych 400 vobec nemas?🙂
@juraj3333 ale tak to nemas pravdu, tescu kupis svetrik aj za 5eur... A teda v anglicku je super najma to zdravotnictvo....😉dost vela sa tu o tom popisalo, sirupceky, ti predpisu aj tu zadarmo, to, ze si priplatis je fakt, ale teda pokial nemas super poistenie, tak v anglicku si tiez priplatis, neverim tomu, ze v nitre sa neda dobre zarobit, mate dve deti, manzelka predpokladam pracuje, nieco ste si snad v tom super anglicku nasetrili, ked ste tam mali take super bonusy, takze problem nie je. Kedze ste sa stahovali, iba preto,ze zene mala anglicka dost, tak na tom urcite nie ste zle a v konecnom dosledku, ked ma hlavny zivitel cas na to, aby v pracovny den prispieval na MK, tak mas k tomu aj super pracu🙂
@maciatkolulu presne tak, aj na slovensku sa dá nakúpiť a keďže prišli z anglicka, tak tam asi tak dobre nebolo.
ja na naše zdravotníctvo nemôžem povedať nič zlé. ja som spokojná.
@dai s nechápavými sa inak komunikovať nedá.... vysvetľovať sa už nebude. Banka má garantované, že o svoje prachy nepríde???? A ako to má na SR garantované? Ty budeš ďalšia odborníčka na hypo, že? Brať si dnes hypo ak mám voľných 400 môže len samovrah.... stačí, že jeden z rodiny príde o prácu a už sa vezú. Riešim denne X prípadov, pomáham ľuďom s nebankovkami a vidím, čo sa na SR deje.... len tu každá matka musí mať pocit, že býva vo svojom domčeku aby vyvalila fotky na MK.... ale že má na krku hypo 25 rokov ju nenapadne. Radšej budem žiť za menej aj s pocitom, že nemám vlastný dom. Platím v BA prenájom 550 a vôbec ma to netrápi. Rozhodne sa mi spí lepšie ako niekomu, kto má hypo a bojí sa.... nechaj, nech sa k veci vyjadrujú odborníci... názor laikov sme tu už videli a teraz ich riešime v poradni.
@lalinko2010 tak to zdravotnictvo zial dobre nie je☹ zial mam v poslednej dobe dost skusenosti s velmi tazkou chorobou a nie, nie je to dobre☹ ale pochybujem ze v anglicku bez kopy prachov by bolo lepsie... v Nemecku asi ano ( aj ked aj tam sa ma privatny pacient omnoho lepsie ako statny... ale standart je vyssi ) - najlepsie je ziadnu skusenost so zdravotnickym systemom akejkolvek krajiny vobec mat☹
co sa tyka nitry ano mozes tam najst lepsie platenu pracu ked mas kvalifikaciu a nejaku prax k tomu ale ked si napr dlho robila v anglicku manualnu pracu tak to co si robila predtym si zabudla u mna bolo to horsie ze ja som napr robil zootechnika ale druzstva na sk uz poriadne nefunguju a co som vedel som zabudol za ten cas , zober si priklad su dvaja byvaju v podnajme a musia sa spoliehat samy na seba ziadny stary rodicia len samy na seba, ak maju male deti co este nechodia do skolky tak jeden z rodicov musi pracovat a ten druhy byt s nimi, a ked zaplatis vsetko co treba ostane ti malo na zivobytie, ako sa hovori sity hladdnemu neveri ale ked mas rodinny rozpocet okolo 600 eur so vsetkym a zaplatis najom , a ostatne veci co treba tak je tazko , detske veci a topanky vecsinou sme kupovali cez konika nakolko vdaka nemu vela usetris, je x rodin ktore su na tom takto alebo este maju ovela nizsi rodiny rozpocet , ohladom uveru ja som ziadal o uver na vlastne byvanie ale ako mi povedali nakolko mam mensi prijem a manzelka je doma s detmi /nakolko este nechodia do skolky a tym padom nemoze ist do prace/ tak mi vsade zamietli uver proste nesplnam podmienky, ze mam cakat kym budem viac zarabat alebo bude manzelka pracovat, sorry ale podla mna su toto blbe zakony, sorry ale niekedy mam pocit ze zakony na slovensku su postavene proti rodicom s detmi , pre mna su deti na prvom mieste a ked bude treba radsej nebudem jest len nech maju si dat co ony pod zub, da sa vyzit ale je to tazke a to este mozem by rad ze nepijem ani nefajcim inak by to bolo zle, vela rodin je takych ako ja ze to maju s financimai tazke ale ked sa k tomu este pridruzi alkohol jedneho z rodicov tak ako vies to speje skor ci neskor k castym hadkam dokonca az k rozvodu bo pre niektorych je poharik dolezitejsi ako vlastna rodina
@dai V Englande je síce top zdravotníctvo, ale všetko si do centa zaplatiš. Síce dostaneš pri pobyte nové papuče, full servis, top jedlo, ale príde ti faktúra, že sa ti hlava zakrúti. A ak na to nemáš poistenie, tak si to zaplatíš zo svojho. Zdravotníctvo na Sr je také, ake sme dovolili aby bolo... je to o personále, ktorý tam pracuje.... je to možnostiach.... ale hlavne o ľuďoch.... Stretla som sa s X sestrami a lekármi.... veľa sa ich správa nadradene a pritom si neuvedomujú, že aj oni tomuto systému napomáhajú.... tak máme čo sme chceli.
@dai ja mám za sebou liečbu onko a môžem povedať že som spokojná. od 2014 bojujem a som tu a nemôžem sa sťažovať. všetky lieky promtne, bez problémov.
@marusia12 joj... ty si ale mudra🙂 mas poradnu, wau! ako , bavime sa tu o tom ze mat minimalne 400 euro volne... kazda hypo sa da poistit proti vypadku prijmu a kazdy byt aj zatazeny hypo predat... to ci ty sa rozhodujes platit kazdy mesiac 550 euro alebo niekto iny splacat je predsa to iste ci? on ked prestane platit tak sa musi dohodnut s bankou, ty s najimatelom... ked mu dlhsie platit nebude musi to riesit aj on aj ty, ci ty tam budes kludne byvat aj potom? alebo pojdes pod most za 0 euro?🙂
pises tu o nebankovkach - my sme sa bavili o bankach nie nebankovkach - z tade si nikto normalny peniaze nevezme... a moja reakcia bola nato ze ty si pisala ze niektorym ludom hypo nemaju napriek tomu ze maju dostatocny prijem naco som ti ja napisala ze je to blbost pokial tam nie je nieco ine... nie ze taky clovek si hypo ma brat - nato ze mas poradnu by si mohla citat trosku s vaecsim porozumenim, nie hned svoje rozumy rozhadzovat kade tade...
a znovu - proti vypadku prijmu sa da poistit kazda hypo a kazdy par si musi zvazit ci dokaze prezit aj pri vypadku jedneho prijmu ( co je normalna realna situacia v mladych rodinach ked mamka zostane na materskej )
inak ja mam hypo 800 euro a spim uplne v pohode😉
tak ti zelam vela stastia nech to vydrzis a bojuj, moja byvala mala leukemiu jej sa to bohuzial nepodarilo zistili jej je to kratko po odmaturovani :(
@lalinko2010 este pol roka dozadu by som ti napisala to iste... tiez ide o onko ochorenie a teda dana osoba s tym bojovala 10 rokov... uz tu zial nie je... ale ten posledny pol rok bol strasny☹
@juraj3333 sorry a preco tvoj amnazelka je doma s detmi, ved maju uz cez tri roky obidve??? Sorry, ziaden stat nebude zivit ludi, co sedia doma s detmi, pretoze nemaju babky a dedkov.... A samozrejme si to nemozu dovolit, ked mas peniaze a si schopny uzivit zenu, tak ok, nech je doma, ale úrec, ked nemate a stazujete sa na stat, tak nema co byt doma, ale ma ist pracovat. O tom to to je predsa. Nemozete natrcat ruky, ze my ubohi, ste dvaja zdravi, mlladi ludia, tak sa vzchopte, boli ste v luxusnom stredrom anglicku, odisli ste, lebo ste uz vyminuli vsetky bonusy, alebo preco teda? Ved tam bolo vsetko lepsie, nerozumiem, ja sa tym anglanom necudujem, ze nemaju radi preistahovalcov z vychodnej europy....
@dai ja stále hovorím že rakovina nie je chrípka. je možné že aj ja tu o rok nebudem, človek nikdy nevie.
@dai je mi to ľúto.

na slovensku je to tazke a este k tomu vlada hadze polena pod ruky aj nohy, je tazke vyzit ked mas 400 abo 500 euro mesacne ked mas platit skolku a vsetko ostatne,