icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

lalinko2010
6. dec 2016

@bale1rinka máš pocit že tlmočníčka nie je odkázaná na zvýšenie materskej na ktorú má podľa zákona nárok?
myslím že tlmočníčka nie je moderátorka, redaktorka ktorá má plat za nič...pretože si myslím že tie majú nadplat a to isté platí aj o hercoch.... nemám pocit že toto sú povolania ktoré niečo pre spoločnosť produkujú, nie je to výrobná sféra.

m.i.r.i
6. dec 2016

@lalinko2010 ono vies, je to aj tazko inak odpovedat, lebo si myslim, ze plat je velmi variabilna polozka...vseobecne si mozes na stranke profesia.sk pozriet prehlad statistickych priemernych prijmov v tych ktorych sektoroch a povolaniach, tiez kde zeny maju iny prijem ako muzi a podobne..su na to aj ine statistiky, kde sa asi najviac zaraba.
Ale vo vseobecnosti je to tazko, pretoze aj to iste povolanie moze byt ohodnotene inak v BA a inak v Medzilaborciach, tiez si moze mamicka sukromnicka zivnostnicka zarobit viac ak je sikovna, ina ked maka den a noc, ina ked pracuje do 40 a potom ma dieta..nastupny plat moze byt casto ovela nizsi ako po 5 odpracovanych rokoch - vo velkych nadnarodnych firmach napriklad ak si dobra pridavaju slusne a povysia ta, mozno chodis na sluzobky a mas diety.....na uradoch si mozes platy priblizne pozriet v tabulkach, ti su plateni podla tabuliek ale tiez maju rozne priplatky, rozne nadstandardne vyhody - zase kto ako a kde...lekarky samotne to iste -- rozdiel je pracovat na pohotovosti v nemocnici a rozdiel mat sukromnu prax a tiez rozdiel v akom odbore...a to iste pri robotnickych profesiach - niekedy aj ten robotnik/robotnicka zarobi viac ako lekar...zalezi na sikovnosti, na zamestnavatelovi, na kraji kde zije a na x inych veciach..takze ono mozno je par zamestnani, kde statisticky nezarobi "nadstandartne" nik..ale vacsinou to skor zalezi na inych faktoroch a viacmenej az mozno ozaj na ludi so zdravotnymi ozaj opodstatnenymi dovodmi -- kazdy ma tu moznost sa o ten "nadstandardny" prijem posnazit

lalinko2010
6. dec 2016

@marcelatje z čoho?

lulu6697
autor
6. dec 2016

Ževraj priemerná mzda na SR je 906 eur. A kto má toľko? Minimálna 405. Poznám viacero ľudí, ktorý dostanú na výplatu 310 eur , robia od 06:00 do 17:00. Ledva vyziju

lulu6697
autor
6. dec 2016

@xstelinka ked budem na PC tak hej

lalinko2010
6. dec 2016

@blankaj ona tu má viac diskusií.....

marcelatje
6. dec 2016

@lalinko2010 z roboty 😂

blankaj
6. dec 2016

@lalinko2010 hej, ja som si ju pamätala z tej jednej nepeknej, kde museli zasahovať admini.

jankalukasova
6. dec 2016

@lalinko2010 no tak napr. ja podľa toho výpočtu materskej, ktorý sa teraz všade točí arábam nadštandart.. No... ale úprimne Ti poviem, že keď zaplatíme hypotéku (a to sme si nepostavili neviem akú vilu na Kolibe... ale mimo BA a dochádzame), zaplatíme náklady, tak nám zas taká prevratná suma nezostane. Takže on ten štandart - nadštandart je veľmi relatívny pojem. je pravda, že sa nemôžeme sťažovať, že keď vletím po práci do Lidlu, tak sa nepozerám na cenovky potravím a podobne... ale tiež nechodím do tých bioshopov a nekupujem na weekend telacie steaky... je to povedzme taká stredná cesta. Uvedomujem si, že sú ľudia čo musia riešiť aj to, že maslo išlo o 0,10€ hore a je to fakt smutné.. tak z tohoto pohľadu je to skutočne nadštandart.
To navýšenie materskej nám výrazne pomôže a už teraz riešim čo budem popri rodičáku robiť aby som aspoň trošku navýšila rozpočet a samozrejme sa v tom Lidli budem musieť po cenovkách poobzerať....

lalinko2010
6. dec 2016

@marcelatje nie si na MD? alebo buď rada že máš robotu a nežiješ z HN-zo 100eur na mesiac....

evittam
6. dec 2016

@blankaj Moje nervy , to je zase tá istá? Ja nechápem na čo si niektoré zakladajú xy nickov - aby tu vyplakávali?

bale1rinka
6. dec 2016

@lulu6697 je to odhad.a majú také platy vo väčších mestách ako je BA, trnava, trenčín...nitra a taká upratovačka v BA zarobí tiež len v hruom 500E ako napr.v LM upratovačka.

lalinko2010
6. dec 2016

@evittam tá istá......už sa riešila, dávali sa jej rady a nič z toho.

xstelinka
6. dec 2016

@m.i.r.i Dakujem 👍

marcelatje
6. dec 2016

@lalinko2010 som, ale v rámci psychohygieny pracujem na skrátený úväzok a som rada že môžem. To bolo len na margo toho že mi to dnes asi slabšie myslí.......

Možno by bolo riešením ani nie tak navýšenie dávok, ale vytváranie práve takýchto pracovných miest pre matky s deťmi na pár hodín denne/týždenne.......

lalinko2010
6. dec 2016

@marcelatje jasné. viem čo je to psychohygiena, ja tiež po pol roku do roboty ako sa drobec narodil, aj počas chemo, lebo by som osprostela asi a vymýšľala takéto diskusie a nechala by
som druhých aby za mňa riešili moje problémy.

marcelatje
6. dec 2016

😂😂😂
Silná žena 👏👏👏

xstelinka
6. dec 2016

@bale1rinka Moja mama pracovala pre viacere upratovacie firmy v BA a mnoho upratovacov zarobi ledva minimalnu mzdu 😒 @lulu6697 V tom clanku sa nepise,ze len zeny co zarobia viac aj viac dostanu.Materska sa zvysi vsetkym o 5% a to nie je novinka.

pribinak
6. dec 2016

ja budem asi zas socialna bestia, ale kazde dieta ma este aj otca, cize ak ma matka nizky prijem musi riesit vyzivne od otca svojho dietata, pretoze kazde dieta ma 2 rodicov, nevzniklo len tak ....
cize asi sa to tu viacerym nebude pacit, ale kazda zena by mala zodpovedne vyberat otca svojho dietata, nie ze mam ruzove okuliare a potom cakam s nastrcenou rukou kto mi co da

pretoze aj tie davky co matky dostavaju, niekto musi odmakat .

Inak matersku nemame nizku, si porovnajte okolite krajiny, nie je to az tak zle.

mummy01
6. dec 2016

@lulu6697 do speci skolky prijmu ak dieta bez mentalneho postihu. Moj je nadany a chodil do specialnej skolky.
Pozri,je to tazke,ja mam tiez speci dieta ale nikdy necakaj ze sa o teba postara stat...to sa proste nikdy nestane. Ak podas ziadost v skolke s tym ze potrebujes nastupit do prace kvoli existencnym problemom tak neverim ze ti 5rocneho nevezmu.

timea7
6. dec 2016

@lulu6697 mas pocit, ze ked tu budes stale dookola zakladat nove a nove temy pod inymi nickmi, ze to tvoje problemy vyriesi? Uz roky bedakas, ako to jejde, nehladas, ako by to islo, ked ti baby navrhli riesenie, tak si to odignorovala. Ponukli ti mnohe pomoc, ja aj financnu, lenze lahsie je bedakat na MK, ako zacat konecne nieco robit.

timea7
6. dec 2016

@mummy01 uz to tu bolo rozobrane dokonale v inej teme, s nou neprides do konca, stale si bude tocit svoje...

katarinapekna
6. dec 2016

@lulu6697 skús sa prestať spoliehať na štát a miesto vyplakavania na nete zmobilizuj svoje vlastne sily.

katriona1
6. dec 2016

A co by na tom nebylo spravedlive, kazda matka dostane materskou momentalne ve vysce 70% hrubeho prijmu, takze se to rovna skoro jejich predchazejicimu prijmu v cistem, ale matka s nastandardnym prijmem je omezena stropem takze ona dostane teeba jenom 50% nebo i mene ze sveho predesleho prijmu, takze je jenom spravedlive, ze konecne dostane to co ostatni 🙂 nic navic jenom stejne, takze tu nemluvte o nejakem zvysovani a nejsem matka s nadstandardnim prijmem 🙂
@lalinko2010 no vetsinou je potrebne vystusovat tu spravnou skolu a odejit za praci do vetsiho mesta nebo jako muj bratr, ktery ma jenom vyucni list, ale diky svoji sikovnosti ma taky nadstandardni plat jako jeho svagri s vysokou skolou a k tomu firemni auto a sluzebky do zahranici, takze i tak se da

limetka55
6. dec 2016

Praveze si to mylis.. matky s nadstandardnym prijmom si moc nepolepsia, lebo je maximalna hranica materskej, takze aj ked maju lepsi prijem, nedostanu viac ako je ta hranica.. Sice sa zdvihla, ale tiez nie o vela.. Co je ale dobre, tak vsetky pracujuce mamicky by si mali polepsit, lebo by sa malo zdvihnut % zo 70 na 75%.. aspon nieco, co potesi 🙂

mysga
6. dec 2016

Vážne dostavaju matky malo? Naozaj? Keď nerátam mamy, čo zarábajú nad 1000 eur a tým pádom idú pri materskej dole kôli limitu maximálnej materskej... Vážne je 70% z hrubej mzdy (čiže prakticky skoro čistá mzda) počas 8.5 mesiaca málo? A dokonca máme v našich postkomunistických krajinách možnosť brať príspevok až do troch rokov dieťaťa. Zrátali ste si, koľko dostanete od štátu peňazí? Mne to vychádza nejakých 14000EUR-15000 za tri roky! Za nič! Za to, že som chvíľu odvádzala dane do systému v určitej výške.

Ja bych nič nezvysovala, skôr by som sa zamerala na podporu zamestnávania matiek.

pribinak
6. dec 2016

@mysga ano, podpora zamestnania matiek po navrate z rodicovskej je u nas zalostna, resp. ziadna

sissy27
6. dec 2016

@lulu6697 vopred upozorňujem, že ja sama som matka, do troch rokov dieťaťa som bola na dieťa úplne sama, pán "otec" výživné platil veeeeeľmi sporadicky a v smiešnych čiastkach... ale nikdy som neobviňovala štát, vládu, ministrov, prezidenta a neviem koho ešte za to, v akej som situácii. Nikto z nich mi pri splodení dieťaťa neasistoval, nie je to teda ich zodpovednosť... A rodičovský príspevok nie je náhrada mzdy, už to konečne pochopte !!! Nemá kompletne pokryť výdavky na dieťa, nemá uživiť rodinu, je to príspevok na starostlivosť o dieťa... A myslím, že 200€ len tak nie je úplne málo peňazí... Stále tu dookola nariekate, ako vám je málo, prečo nedostávate viac - no ale milé mamičky, viete o tom, že najprv treba do toho sociálneho systému peniaze dať, aby bolo z čoho vyplácať??? a kto ich tam naleje?? vaši manželia / partneri / rodičia / kamaráti / susedia, ktorí chodia do práce, často aj na 12hod či viac hodín denne, aby uživili aj svoje rodiny... nie je vám blbé žiadať, aby oni odvádzali vyššie dane alebo pracovali viac, aby ste mohli dostať "vianočné prémie" ?? Lebo keby sa aj tých 150 darmožráčov a ich asistentov v parlamente vzdalo polovice platu každý mesiac a všetkých prémií a príplatkov, tak vaše nároky to nepokryje... a keď dvihnú rodičák, tak to povedie k čomu? k tomu, že si budete len žiadať o predĺžené RD ako na bežiacom páse a jakživ vás už do práce nikto nedostane...

marcelatje
6. dec 2016

👍