icon

Matkám nepridajú ani cent

lulu6697
6. dec 2016

Ahojte, zaujíma ma názor čo si myslíte o tomto, že vláda opäť matkám neprida ani cent, iba tým čo mali/maju nadpriemerný príjem. Je smutné, že davky matkám sa posledné zvyšovali pred tromi rokmi, odvtedy sú zmrazené. Čo taká matka samoživiteľka, ktorej jediný príjem je dávka v hmotnej núdzi a prídavok na dieťa keďže jej dieťa má už viac ako 3 roky, jej príjem nie je ani vo výške životného minima. Chcela by ísť pracovať ale nemôže pretože jej dieťa nie je v škôlke (z akýchkoľvek dôvodov). Nemá dieťa kde nechať ak by aj do práce nastúpila. Pán minister by sa nad týmto mohol trochu zamyslieť a keď už rozdeľuje prídavky, davky tak aj tam, kde je to potrebné.

Zoberme si tento mesiac: 06.12. je Mikulas, dieťa má tento mesiac narodeniny a ešte sa blížia aj Vianočne. Matka musí platiť nutné výdavky, ma príjem ani nie 100 eur. Po zaplatení nutného jej ostane 20 eur a teraz čo? Do ďalšieho mesiaca ďaleko s potom to isté. Keď štát nechce zvýšiť davky mohol by aspoň matkám pomôcť formou jednorazovej Vianočného príspevku. Matka môže mať určené výživné na dieťa ale čo keď všetko čo vymoze exekútor jej berie urad práce? Ona ostáva na nule.

Prosím žiadne odpovede typu, na co si robila dieťa keď sa o neho nevieš (finančne) postarať. Viem, že sú tu mnohé "múdre". Po tomto čo som čítala článok, ze si prilepšia iba ľudia s nadpriemerným prijmom mi nedalo tento príspevok nenapisat.

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey to sa opytaj autorky....😉

lucinka511
6. dec 2016

@maciatkolulu neoisem aby boli v kazdom meste ale nie az 400km od rodneho mesta.stacibked tychto skol na sk bude viacej.nielen pre hluchonemych ale aj pre ine postihy...mi netvrd ze je nirmalne aby sa dichadzalo do skoly 400km .Ale to moze fungovat len na Sk. tato mizeria ..a tie uzasne platy.. A nie kazdy ma moz ost sa prestahovat do Ba .nieje to pupok sveta staci.ked sa stat postaa o to aby ludia mobli dostojne zit.hl ti co platia dane a pracuju pre tych kt sa o to maju postarat.To len v Ba su postihnutedeti.ci ako??? reso preco byvsa vsetci co maju nejako postihnute deti.stahivat do ba podla tvojej logiky?? To je teda pekne na cele sk jedna specialna skola pre hluchonemych....

sense
6. dec 2016

mna by zaujimalo preco jej berie vyzivne urad prace? pytam sa seriozne....

pribinak
6. dec 2016

@sandey iste, ale zakladateľka si moze najst brigadu a vela veci sa da aj s dietatom
Ja som citala príbeh jednej cigánky, pisala o sebe, tiez ma chore dieta, by si neverila co vsetko vymyslela, aby seba aj dieta uživila
Makala, nenatrcala ruku

timea7
6. dec 2016

@sandey nerieš autorku témy, musela by si čítať tie, ktoré založila pod iným nickom. Nie všetko, čo uviedla, je pravdou, veľa vecí riešila neskoro alebo vôbec, keď jej baby dávali konkrétne rady, tak sa odmlčala, alebo začala útočiť. Ona je skrátka stratený prípad. Čuší u rodičov a zakladá dookola témy na MK, kde vypisuje ako to nejde a ako jej štát nedá.

sandey
6. dec 2016

@maciatkolulu ale povedz mi ked ma zena napriklad hypoteku aby aspon mali kde byvat a napriklad ostane sama s detmi, ako ma vyzit z rodicaku 200 eur, alebo pripadne z vyplaty 350 eur, ked len 300 je hypoteka? preco niektori spoluobcania dostavaju viac, vseliake aktivacne a za dochadzku deti do skoly? to je podla teba spravodlive, ze zeny ktore makali napriklad 15 rokov a odvadzali dane dostanu menej ako tie ... ktore sedeli cely zivot na riti a kradli a podobne?

timea7
6. dec 2016

@sense berie je to, ktoré jej vyplatil ako náhradné výživné, keď jej zaplatil otec dieťaťa, tak toto musí logicky vrátiť.

sense
6. dec 2016

@lucinka511 ano toto je problem na Slovensku , specializovane skoly, ale ak by aj prispevok zvysili ten problem to predsa nevyriesi, len bude este viac spekulantiek co to bude zneuzivat,mame v rodine autistu a tiez dochadzaju kazdy den do skoly a to tam byva par hodin....a to maju este stastie ze nebyvaju az tak daleko od skoly...

maciatkolulu
6. dec 2016

@lucinka511 pol minuty ma to stalo http://www.nepocujuci.sk/skoly.htm treba hladat, nie je jedna, ja viem, ze je to tazke, ale nie je to jedina skola....

timea7
6. dec 2016

@sandey no žena, ktorá je sama si bohužiaľ nemôže dovoliť byť na rodičáku, ale aby vyžila, musí ísť do práce, aby poplatila hypo, tak mať ešte aj brigádu. zažila som, nebolí to, dá sa pár rokov vydržať.

katriona1
6. dec 2016

@sense víš toto je celá autorka, ona vždy napíše jenom část příběhu
ona má náhradní výživné od státu, takže když otec pošle nějaké peníze, musí se to náhradní výživné vrátit
dále dítě nebylo vyloučeno ze školky, ale bylo přijato na diagnostický pobyt na dva měsíce a nebyl mu prodloužený
matka nemá prodlouženou rodičovskou, protože jeho problémy začala řešit dost pozdě a na žádostech neměla posudky od těch správných odborníků, které jsou na danou diagnozu potřebné
a nakonec vyšlo i najevo, že si spletla speciální školku pro děti s mentálním postižením se školkou pro děti s opožděným vývojem řeči
dostala plno dobrých rad a doporučení, ale nic se nedá, nakonec se odhlásila z MK a ted se přihlásila znovu pod tímto novým nickem a dělá z nás blázny 🙂

sense
6. dec 2016

@timea7 somm si aj myslela ze to nebude len tak...

sandey
6. dec 2016

ja si proste myslim, ze aj rodicovsky by mal byt nejako odstupnovany podla toho kolko kto odvadza dani statu...

sense
6. dec 2016

@katriona1 hej tu inu temu som citala chvilu

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey spravodlivost nenajdes, ani na sude... uz som sa s tym zmierila a presne je to o tom, ze ludia odrbavaju system, beru nepravom prispevky a pridavky, na ktore nemaju realne pravo, ale nejako sa to "spravi" a ti co to potrebuju sa mozu "past"... smutne, ale realita nasej SLOVENSKEJ mentality.

sandey
6. dec 2016

@timea7 a ked v tomto pripade nemoze dat dieta zo zdravotnych dovodov do skolky tak ako ma ist akoze brigadovat? co s nim ma spravit?

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey tak ked ma opravneny dovod nedat patrocne! dieta do skolky, tak snad ma pravo na plateny rodicak....

sense
6. dec 2016

@sandey nuz ale to je to co autorke prispevku nevonia, ma to hned v uvodnom prispevku , hned v prvej vete, vlada chce pridat iba tym matkam co mali al. maju nadpriemerny prijem...

sandey
6. dec 2016

@maciatkolulu ved o to islo ze to je na hovno tu na SK, ale pisala si ze inde nie su ziadne prispevky, tak mam kamosku v Irsku, ona mohla ist robit na 4 hodiny, lebo nemala na viac kam dat dieta a stat je dorovnaval vyplatu do plnej sumy (takze mala tolko penazi, do zena bez deti, ktora robila 8 hodin), takze to nie je pravda ze vonku sa tak isto nestaraju... a toto naozaj je pravda, je to moja dobra kamoska, takze to mam z prvej ruky

maciatkolulu
6. dec 2016

@sandey a u nas by to urobili skoro vsetky matky, zrazu by boli vsetky slobodne, rozvedene, bez rodicov, bez rodiny, bez pomoci, bez penazi....😉

sandey
6. dec 2016

lenze niektore naozaj su a maju problem vyzit

timea7
6. dec 2016

záleží na tom, aké sú to zdravotné dôvody, sú špeciálne škôlky, sú škôlky, v ktorých sú špeciálne triedy. Najťažšie to majú maminy, ktoré majú ťažko postihnuté dieťa, zamestnať sa nemôžu nikdy, o dieťa sa musia starať 24/7, tým by mali pridať.

sense
6. dec 2016

@sandey lenze to ze sa staraju v irskuu neznamena ze sa inde staraju a zrejme ten prispevok tiez nebude len tak ... ale dobry tip pre autorku mozno sa odstahuje do irska lenze asi len tak za stazovanie by prispevok tiez nedostala...ale musela pren aj nieco urobit

sandey
6. dec 2016

stat by mal aj podporovat napriklad aj zamestnavatelov, ktori prijmu matky, pretoze akonahle na pohovore povies, ze mas male deti, no chcem vidiet, ako ta hned prijmu

maciatkolulu
6. dec 2016

😅

lucinka511
6. dec 2016

@maciatkolulu no dik za link ale z toho tam bola prevazne ba co sme ostali na tom istom,dalej lucenec a presov su miesta od okresov ako je kysuce, orava vzdialene cca tak isto ako Ba,cize to tiez nieje nic lepsie ale ostaen to na tom istom a kremnica,v tej skole ta priatelova neter bola,ale to nieje skola pre hluchonemých ale pre deti s poruchou reci,,a ten dalsi lin bol an strednu skolu,ona ma len 8 neviem coby robila nastrednej,cize pre nu odporucili a je len moznost navstevovat BA,,ak enrata lucenec a presov ale s tymi kilometrami je to to iste cize zasa len internat a cesta dmov kazdy vik,takze to vôbec enreisi aktualny problem s nedostatkom takýchto skol...V kazdom orese by mala byt taktato skola a nie vzdialena az 400km...a nie kazdy sa moze nastahovat do BA,, to s neda a nemyslim si ze by si to zelali aj bratislavcania

sandey
6. dec 2016

@timea7 moj syn ma chore srdiecko, bol operovany, mal specialnu dietu, a bol neustale chory, mal za rok 7x ATB, je som nemohla ist jednoducho robit, mala som stastie, ze som mala muza a nejako sme sa pretlkli, ale ak by som bola sama, tak skoncim na ulici... ja proste obhajujem zeny, ktore nemaju moznost ist robit a su napriklad bez muza...

maciatkolulu
6. dec 2016

@lucinka511 ale nie je pravda, ze je jedina skola pre hluchoneme deti na slovensku....

maciatkolulu
6. dec 2016

@lucinka511 tak bratislavcania uz zpolovice nie su povodni bratislvcania....😉 ale to je uz o inom...

timea7
6. dec 2016

@sandey ja som ťa pochopila, len u autorky témy ide o niečo celkom iné. Píše do každej témy to, čo sa jej práve hodí, ostatné taktne zamlčí, veľa báb je ponúkalo pomoc, ja som jej ponúkla aj finančnú, nie síce v takej forme, že jej pošlem 500 eur, ale že ak by malo stroskotať vybavenie predĺženého rodičáku na tom, že nemôže navštíviť odborníka, ktorého potvrdenie na jeho predĺženie potrebuje, na tom, že nemá na cestovné, rada jej ho zaplatím. Myslela som to úplne vážne, prihodila by som aj pre syna nejaké veci. Pomáhala som deťom z DD, môžem aj jej. Ani nezareagovala, čiže zase výhovorky, stále dookola...