icon

Minimálna výška sirotského na dieťa

25. apr 2025

Ahojte všetci, chcem sa spýtať koľko ste mali vyrátané minimálne sirotské na dieťa?
Zomrel môj exmanžel, mám od neho 10 ročného syna.
Rozmýšľam či podať o sirotské, keďže on má odpracované málo rokov. Tipujem max 8 rokov ak mal odrobene.
Posledné roky bol evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný a mal občasné fušky na čierno.
Výživné platil 30 eur mesačne.

mandinka
25. apr 2025

sirotské môže byť 40 percent z prípadneho dôchodku na ktorý by mal nárok na základe odpracovaných rokov. My sme mali úplne inú situáciu a sirotské sa mi rozpočítavalo na 3 deti. Určite by som podala, nárok má, a koľko to bude sa dozvieš.

autor
25. apr 2025
@mandinka

sirotské môže byť 40 percent z prípadneho dôchodku na ktorý by mal nárok na základe odpracovaných rokov. My sme mali úplne inú situáciu a sirotské sa mi rozpočítavalo na 3 deti. Určite by som podala, nárok má, a koľko to bude sa dozvieš.

@mandinka Píšeš z prípadného dôchodku keby mal dôchodok dajme tomu 300 eur tak z toho 40 percent 120 eur by bolo sirotské?

mandinka
25. apr 2025

Áno. Aj dlhodobo nezamestnaným ľu'dom je vypočítaný nejaký dôchodok. Z toho 40 percent by ešte stále vychádzalo viac ako 30 eurové výživné

betulinka1
25. apr 2025

Urcite podaj. Uvidis. Volakedy bolo potom aj nahradne sirotské. Neviem ci to existuje este. Ale kazde euro dobre. Nedaj sa odratit tym množstvom dokladov, ktore od teba budu pytat. Vsetky doklady vies vybavit ako zákonný zástupca syna, co bude dedič , budes potrebovat úmrtný list, pripadne mozno potvrdenie od notara, ze syn je dedič. Vyplatia aj spatne. Ocinovi som vybavovala vdovsky a teda musim povedat, ze od vysvedčení, diplomov a inych dokladov, mi pekne kazdy posielal obratom. Napriklad moja teta sa dala na úradoch odradiť množstvom dokladov co chceli a sirotský nedotiahla ale jej muz zil posledne roky v Rakusku. Tak neviem na com jej to padlo.

autor
25. apr 2025
@mandinka

Áno. Aj dlhodobo nezamestnaným ľu'dom je vypočítaný nejaký dôchodok. Z toho 40 percent by ešte stále vychádzalo viac ako 30 eurové výživné

@mandinka Ďakujem

autor
25. apr 2025
@betulinka1

Urcite podaj. Uvidis. Volakedy bolo potom aj nahradne sirotské. Neviem ci to existuje este. Ale kazde euro dobre. Nedaj sa odratit tym množstvom dokladov, ktore od teba budu pytat. Vsetky doklady vies vybavit ako zákonný zástupca syna, co bude dedič , budes potrebovat úmrtný list, pripadne mozno potvrdenie od notara, ze syn je dedič. Vyplatia aj spatne. Ocinovi som vybavovala vdovsky a teda musim povedat, ze od vysvedčení, diplomov a inych dokladov, mi pekne kazdy posielal obratom. Napriklad moja teta sa dala na úradoch odradiť množstvom dokladov co chceli a sirotský nedotiahla ale jej muz zil posledne roky v Rakusku. Tak neviem na com jej to padlo.

@betulinka1 Jeho vysvedčenie a diplomy nemám odkiaľ zohnať. On si také veci ani neodkladal.

betulinka1
25. apr 2025

Neviem ci to pytaju pri sirotskom. Ak Ano so skoly ti to vydaju bez problemov.

andaluzia12
25. apr 2025

Vysvedčenia, vojenskú knižku, zápočtove listy zo zamestnaní .. bola to katastrofa všetko zhromaždiť po otcovi čo s nami žil v domácnosti, nieto ešte po ex!!! Ale 13 rokov dozadu, kto vie ako to funguje teraz ..

mandinka
25. apr 2025

Minulý rok som nič takéto nemusela dokladovať po zomrelom manželovi, tak som prekvapená. V systéme mali údaje o zamestnávateľovi aj predtým o ukončenom vzdelaní, len mi ich čítala a overovala si správnosť údajov.

autor
25. apr 2025
@andaluzia12

Vysvedčenia, vojenskú knižku, zápočtove listy zo zamestnaní .. bola to katastrofa všetko zhromaždiť po otcovi čo s nami žil v domácnosti, nieto ešte po ex!!! Ale 13 rokov dozadu, kto vie ako to funguje teraz ..

@andaluzia12 No toto všetko nemám šancu si zohnať. Skúsim vbehnúť na sociálku čo mi povedia a keď tak nechám to tak fakt nemám odkiaľ zohnať všetky papiere.

andaluzia12
25. apr 2025

Väčšina info je už digitalizovaná, @mandinka uvádza že všetko mali evidované.. vyskúšaj, nič zato nedáš

nika11103
25. apr 2025

Preboha , neviem ti k téme poradiť , ale skoro som odpadla že 30 eur . Čo to je ? Ja nechám 30 eur v tesku a ráno môžem ísť opäť do obchodu . To je hrozne

autor
26. apr 2025
@nika11103

Preboha , neviem ti k téme poradiť , ale skoro som odpadla že 30 eur . Čo to je ? Ja nechám 30 eur v tesku a ráno môžem ísť opäť do obchodu . To je hrozne

@nika11103 Keďže bol evidovaný na úrade práce a robil len na čierno, ja som to nevedela ako dokázať že robil. A on to vedel strašne uhrať že nemá peniaze a súd určil minimum výživné 30 eur.

sendy1977
26. apr 2025

určite vybavuj sirotské, lebo keby si prišla o prácu a skončila na sociálnych dávkach budeš potrebovať rozhodnutie, že poberáš sirotské, ale rozhodnutie že ti nepriznali sirotské

autor
26. apr 2025

A môže sa stať že sirotské tiež vyrátajú a bude dostávať len 20-30 eur? Viem u každého to je iná suma, no je tu niekto komu vyrátali tak málo?

mandinka
26. apr 2025

Nie autorka, to rozhodne nehrozí. Minimálny dôchodok je okolo 270 eur. Takže z toho 40 percent je niečo cez 100 ečiek.

svrlovci
3. dec 2025
@anonym_autor

@andaluzia12 No toto všetko nemám šancu si zohnať. Skúsim vbehnúť na sociálku čo mi povedia a keď tak nechám to tak fakt nemám odkiaľ zohnať všetky papiere.

@anonym_autor ale dá sa to zohnať. Bola som v podobnej situácii. Nemala som žiadne info o škole, vojne. Síce to trvalo ale vyplatilo sa. Sirotské Vám potom spätne vyplatia a deti dostanu aj na Vianoce takz. Vianočný dôchodok